Μπορεί να κολλήσουμε τον κορωνοϊό Covid-19 αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες; Γιατροί του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων απαντούν
Η Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Λοιμώξεων υψηλής μεταδοτικότητας και νοσηρότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απαντά σε ερωτήματα που τίθενται καθημερινά από τους Πολίτες για την έγκαιρη και επιστημονική ενημέρωσή τους:
Μπορεί να κολλήσουμε τον κορωνοϊό Covid-19 αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες;
Ναι, ιδιαίτερα όταν στη συνέχεια ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει και έξω από το ανθρώπινο σώμα.
Όσο επεκτείνεται η διάδοση του νέου κορωνοϊού τόσο μεγαλώνει και ο φόβος μας να αγγίζουμε επιφάνειες. Είναι οικείες οι σκηνές ανθρώπων που ανοίγουν τις πόρτες με τον αγκώνα ή εργαζόμενων που συνεχώς καθαρίζουν την επιφάνεια των γραφείων τους. Επιπρόσθετα, εργαζόμενοι με ειδικές στολές ψεκάζουν με απολυμαντικά ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όπως γραφεία, καταστήματα, νοσοκομεία. Καλό θα ήταν να καθαρίζονται και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης τουλάχιστον μία φορά στο τέλος της ημέρας.
Όπως και άλλοι ιοί του αναπνευστικού, ο Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί διαμέσου μικροσκοπικών σταγονιδίων που προέρχονται από τη μύτη και το στόμα ανθρώπων που μολύνθηκαν. Με έναν και μόνο βήχα απελευθερώνονται περίπου 3000 σταγονίδια. Αυτά «προσγειώνονται» σε άλλους ανθρώπους, στα ρούχα και σε επιφάνειες. Μικρότερα, όμως, μπορεί να παραμένουν στον αέρα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός αποβάλλεται από τους ασθενείς με τα κόπρανα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά την τουαλέτα.
Διακεκριμένοι ιολόγοι έχουν δείξει ότι ο ιός μπορεί να επιβιώνει στα σταγονίδια για περίπου τρεις ώρες μετά την έξοδό τους με το βήχα. Μικροσταγονίδια (1-5 μm, λεπτότερα από τρίχα) μπορεί να αιωρούνται για αρκετές ώρες στον αέρα.
Άλλες μελέτες έδειξαν ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε ορισμένες επιφάνειες, όπως στο χαρτόνι έως και 24 ώρες και μέχρι και 2-3 ημέρες σε πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες. Καθαρίστε τακτικά το κινητό σας και όλες τις σκληρές επιφάνειες εργασίας.
Έχει βρεθεί ότι οι κορωνοϊοί αδρανοποιούνται στο λεπτό όταν οι επιφάνειες απολυμαίνονται με οινόπνευμα περιεκτικότητας 60-70% ή με υπεροξείδιο του υδρογόνου 0.5%.
Τα ρούχα και άλλες επιφάνειες είναι δυσκολότερο να απολυμανθούν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο επιβιώνει ο νέος ιός. Πλύσιμο των ρούχων σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 60οC φαίνεται λογικό ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικό για την απολύμανση.
Συνεπώς, η ικανότητα του νέου κορωνοϊού να παραμένει για αρκετό χρόνο στις επιφάνειες υπογραμμίζει την επιμελή υγιεινή των χεριών και το καθάρισμα των επιφανειών.
Χαράλαμπος Μηλιώνης, Καθηγητής Παθολογίας
Κωνσταντίνος Κωστίκας, Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας