Απίστευτο ατύχημα στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς τη δεκαετία του ’30

Μια συγκλονιστική φωτογραφία από τη μακρινή δεκαετία του 1930 ξυπνά μνήμες…όταν η λίμνη είχε παγώσει τόσο, ώστε ένα από τα λίγα αυτοκίνητα της εποχής να τολμήσει να κάνει μία βόλτα στα παγωμένα νερά!

 

“Αυτή η φωτογραφία μας δείχνει ένα περιστατικό που μου αφηγήθηκε ο παλιός Καστοριανός κύριος Βασίλης Δεληδίνας (δυστυχώς απεβίωσε πρόσφατα) ότι συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του Τριάντα. Η λίμνη είχε καλυφθεί από παχύ στρώμα πάγου, όλοι οι Καστοριανοί είχαν αρχίσει τους περιπάτους και τις βόλτες με τις σάνιες και τις πόζες για αναμνηστικές φωτογραφίες .

Ο γιατρός Σαράντης Τσεμάνης είχε ήδη ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στη Καστοριά, (όπως φαίνεται ήταν ένα Ford model A ) κυρίως για να επισκέπτεται ασθενείς στα χωριά. Το αυτοκίνητο οδηγούσε για πρακτικούς αλλά και ευνόητους λόγους σωφέρ. Αυτός ήταν ο Δημητρός Γκαμπέσης που, όπως μου είπε ο κύριος Δεληδίνας για να δημιουργήσει εντύπωση οδήγησε το αυτοκίνητο πάνω στη παγωμένη λίμνη για να βγάλει και την απαραίτητη φωτογραφία.

Καθώς ο πάγος δεν ήταν τόσο δυνατός για να αντέξει αυτοκίνητο και περίεργους, το αμάξι βυθίστηκε και η φωτογραφία βγήκε ακόμα πιο εντυπωσιακή! Ευτυχώς το αυτοκίνητο ανελκύστηκε και καθώς το γλυκό νερό δεν καταστρέφει όπως το θαλασσινό, το Ford μετά από λίγο καιρό κυκλοφόρησε και πάλι. Το περιστατικό συνέβη στο χώρο που σήμερα είναι οι κούνιες.”

Το σχόλιο είναι του Ρωμύλου Μαντζούρα

Την φωτογραφία την είδαμε στο Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

 

fouit.gr

 

pagwmeni_limni_aytokinito_1930

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *