Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗΣ» στη 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς 5-8 Μαΐου 2016

Η Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», ενημερώνει το φιλόμουσο κοινό των Καστοριέων, τους φίλους και τα μέλη της, σχετικά με την παρουσία της στη 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς 5-8 Μαΐου 2016, όπου θα λάβει μέρος με περίπτερο πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Είναι η δεύτερη φορά, όπου ο Επιστημονικός Οργανισμός μας συμμετέχει στον μεγαλύτερο θεσμό της καστοριανής γουνοποιίας, επιχειρώντας να αναδείξει πτυχές από το πολιτιστικό απόθεμα της καστοριανής ιστορίας προβάλλοντας σπάνια τεκμήρια φωτογραφικά και έντυπα, τα οποία συγκεντρώθηκαν ύστερα από μακρόχρονη και κοπιαστική έρευνα. Ειδικότερα, η φετινή θεματική παρουσία της Ακαδημίας, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό της περίπτερο, θα αφορά ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Παροικία των Καστοριέων της Νέας Υόρκης, τιμώντας με αυτό τον τρόπο το έργο και την συνεισφορά τους στην διαχρονική τους οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που προσέφεραν στη Καστοριά, μέσα από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και την ευεργεσία. Μέσα από αυτή την συμβολική αφιερωματική εκδήλωση, η Ακαδημία θα τιμήσει τους απόδημους Καστοριανούς της Αμερικής, οι οποίοι υπήρξαν πρωτοπόροι για τη σημερινή ανάπτυξη της ομογενειακής κοινότητας, τη διατήρηση της ελληνικής κουλτούρας, της εθνικής ταυτότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ευημερίας που γνώρισε η ιδιαίτερη πατρίδα μας.

afisa

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η παρουσίαση του φωτογραφικού αρχειακού υλικού προέρχεται από πολυετείς έρευνες του μελετητή της τοπικής ιστορίας κ. Ιωάννη Τσακιρίδη, ο οποίος επί σειρά ετών καταγράφει και ψηφιοποιεί τεκμήρια της τοπικής ιστορίας της Καστοριάς διασώζοντάς τα από τη φθορά και τη καταστροφή. Επίσης, ειδική συμμετοχή στο περιεχόμενο του περιπτέρου, θα έχει ο επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει έντυπο υλικό βιβλιογραφίας και άρθρων σχετικό με την ιστορία της καστοριανής γουνοποιίας, το οποίο και αποτελεί μέρος προσωπικών του ερευνών από την μελέτη του εν λόγω κλάδου.

 

ΧΟΡΗΓΟΙ

logo
Η Ακαδημία, δίνει τη δυνατότητα σε έναν συγκεκριμένο αριθμό χορηγών, να συμμετέχει στην οικονομική υποστήριξη για την οργάνωση του πολιτιστικού περιπτέρου, οι οποίοι και θα προβληθούν σε χώρο του περιπτέρου καθώς και στα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση kastorian@rocketmail.com καθώς και στο κιν. 6946340364 για να ενημερωθούν σχετικά με τις κατηγορίες των χορηγών που είναι διαθέσιμες.

Εκ μέρους του ΔΣ και της Συγκλήτου Επιστημόνων
Ο Πρόεδρος

foto

Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης
Μουσικολόγος του Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *