Αγίου Βαλεντίνου – 2016: Η Google τιμά τη γιορτή των ερωτευμένων
Χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους. Ο έρωτας και η αγάπη πρωταγωνιστούν σήμερακαι στο doolde της Google. Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης τιμά σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου με τρία διαφορετικά σκίτσα.
Η φιγούρα του έρωτα, του γυμνού φτερωτού μωρού που ρίχνει βέλη, έχει κληρονομηθεί από την αρχαιοελληνική στη ρωμαϊκή μυθολογία και με τη σειρά της στους νεότερους χρόνους
Ποιος ήταν τελικά ο Αγ. Βαλεντίνος
Ο Βαλεντίνος, υπήρξε σύμφωνα με τον θρύλο ιερωμένος του 3ου αιώνα
Ο Άγιος Βαλεντίνος μπορεί να μην αναγνωρίζεται από την ορθόδοξη εκκλησία, αλλά η γιορτή των Ερωτευμένων δεν γνωρίζει θρησκευτικά σύνορα. Ουσιαστικά πρόκειται για τον εορτασμό της μνήμης ενός καθολικού ιερέα του Βαλεντίνου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου.
Παρά τις αυτοκρατορικές διαταγές και απαγορεύσεις, πάντρευε τα ερωτευμένα ζευγάρια, γλιτώνοντας τους άντρες από την στρατιωτική θητεία.
Ακόμα και όταν φυλακίστηκε αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του. Μάλιστα, όπως λέγεται όσο ήταν στην φυλακή, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: «Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου».
Παρόλο που έζησε τον 3ο αιώνα, την πρώτη γραπτή αναφορά την έχουμε το 1382 σε ένα ποίημα του Άγγλου λογοτέχνη, Τζέφρι Τσόσερ, με τίτλο «Το Κοινοβούλιο των Πτηνών».
Σύμφωνα με το ποίημα των 699 στίχων κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τα πουλιά συγκεντρώνονται μπροστά στη θεά της φύσης για να διαλέξουν ερωτικούς συντρόφους!
Το 1840 ήταν κοινός τόπος η ανταλλαγή, μεταξύ των ερωτευμένων, μικρών χειρόγραφων σημειωμάτων με ευχές (valentines).
Σιγά – σιγά επεκτάθηκε και φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο προστάτης των ερωτευμένων κάνει «χρυσές δουλειές»!
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι. Πολλές ιστορίες μαρτυρίων δημιουργήθηκαν για διάφορους Βαλεντίνους οι οποίες έλαβαν χώρα 14 Φεβρουαρίου και προστέθηκαν αργότερα στους βίους των αγίωνα.
Η σύνδεση της 14ης Φεβρουαρίου με τους ερωτευμένους οφείλεται στον Άγγλο ποιητή Τζέφρι Τσόσερ, ο οποίος τον 14ο αιώνα έγραψε ένα ποίημα στο οποίο περιέγραφε ερωτευμένα ζευγάρια να ανταλλάσσουν λουλούδια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μέχρι τον 15ο αιώνα, η ανταλλαγή λουλουδιών και η έκφραση αγάπης με ερωτικά μηνύματα γραμμένα σε χαρτί, είχε καθιερωθεί στους κύκλους της αριστοκρατίας.
Στοιχεία πάντως της γιορτής, οι σύγχρονοι αναλυτές εντοπίζουν ακόμα πιο πίσω, στους ρωμαϊκούς χρόνους και την αρχαία Ελλάδα. Στη ρωμαϊκή περίοδο μεταξύ της 13ης και 15ης Φεβρουαρίου τελούνταν η γιορτή της γονιμότητας Λουπερκάλια. Επίσης, το αττικό ημερολόγιο των αρχαίων Αθηναίων από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου έδειχνε το μήνα Γαμηλιώνα, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον ιερό γάμο των θεών Δία και Ήρας.
Ο αρχαιοελληνικός Έρως, γιος της Αφροδίτης, στην κλασική περίοδο απεικονιζόταν σαν ένας λεπτοκαμωμένος έφηβος και κατά την ελληνιστική περίοδο πήρε τη μορφή του τροφαντού μωρού. Τότε αποκτά και το τόξο με τα βέλη του και χτυπά θνητούς και θεούς, γεμίζοντάς τους με ανεξέλεγκτη ερωτική διάθεση. Πολλές φορές δε, σημαδεύει με κλειστά τα μάτια, φτιάχνοντας αταίριαστα ζευγάρια, εξού «ο έρωτας είναι τυφλός». Η θεότητα περνά και στους Ρωμαίους και στο πέρασμα των χρόνων γίνεται διαδεδομένο μοτίβο της δυτικής ζωγραφικής και καθιερώνεται ως το σύμβολο του έρωτα μέχρι τις μέρες μας.
Άγιος Υάκινθος: Ο Έλληνας προστάτης του έρωτα
Στο ορθόδοξο εορτολόγιο ο Άγιος Βαλεντίνος δεν υπάρχει. Δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως άγιος.
Ο δικός μας «Βαλεντίνος» είναι ο Άγιος Υάκινθος. Κάθε χρόνο οι ερωτευμένοι μπορούν να γιορτάζουν στις 3 Ιουλίου και να τιμούν την μνήμη του Αγίου που μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού, επί αυτοκράτορα Τραϊανού ( το 98 μ.Χ.), σε ηλικία 20 χρόνων.
Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Άγιος Υάκινθος ήταν θαλαμηπόλος στην αυλή του αυτοκράτορα Τραϊανού. Εργαζόταν μέσα στην χλιδή, όμως το μυαλό του δεν «έπαιρνε αέρα». Ήταν άνθρωπος ήπιων τόνων με πίστη στον Χριστό.
Γι’ αυτό, όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στον αυτοκράτορα ότι είναι χριστιανός.
Ο Τραϊανός εξεπλάγη και του είπε ότι είναι αχάριστος. Διέταξε την φυλάκιση του και τον εξανάγκασε να τρώει ειδωλόθυτα. Εκείνος, πιστός ως ήταν, αρνήθηκε και μετά από 41 ημέρες ξεψύχησε.
Επίσης στις 13 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη των Αγίων Αποστόλων Ακύλα και Πρισκίλλης, που θεωρούνται προστάτες των ερωτευμένων.
Τόσα χρόνια κανένας κληρικός δεν είχε ασχοληθεί με τον άγιο του έρωτα. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των νέων προς την ορθόδοξη πίστη, πρότεινε στους ερωτευμένους να γιορτάζουν την αγάπη τους την προηγουμένη του Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου, που η Ορθόδοξη
Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης.