Αυτές είναι οι τέσσερις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ

«Δεν υπάρχει λόγος στην παρούσα φάση, προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων για τις τέσσερις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, που ανακοινώθηκε σήμερα η προδημοσίευσή τους» σημειώνει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του, με την οποία επισυνάπτονται αναλυτικότερα στοιχεία για κάθε δράση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία της προδημοσίευσης στοχεύει στην καλύτερη προετοιμασία των ενδιαφερόμενων και την ανοικτή διαβούλευση, προκειμένου να βελτιστοποιηθούν τα χαρακτηριστικά των δράσεων.

Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση των σχετικών προσκλήσεων και θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο μήνες. Σημειώνεται ακόμη ότι στην αξιολόγηση των αιτήσεων ο χρόνος υποβολής δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα, ενώ στην παρούσα φάση δεν υπάρχει λόγος προσφυγής σε συμβούλους ειδικευμένους στην κατάθεση αιτήσεων.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς χρηματοδότηση, εφόσον πραγματοποιηθούν, μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή, σε επανασχεδιασμό όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση, για να προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, προωθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Συγκεκριμένα, έως το τέλος του χρόνου, θα καταθέσει νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα έχει αναδρομική ισχύ από την πρώτη Οκτωβρίου 2015 και θα προχωρήσει στην ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου, το οποίο έως το Μάρτιο του 2016 θα παρουσίασει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε αλλαγές στα κριτήρια χαρακτηρισμού των επενδύσεων ως «στρατηγικές», μειώνοντας το ύψος από τα 100 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα και δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις ξένων ομίλων για τη δημιουργία επιχειρηματικών και ερευνητικών κέντρων, αλλά και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη «ξεκαθάρισμα» των επενδύσεων που είχαν ενταχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το σύνολο των δεσμεύσεων ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ είναι μόνο 1,1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, επιδιώκεται καταρχήν η απένταξη επενδύσεων που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου, καθώς και η μεταφορά (σε συμφωνία με τους επενδυτές) σε άλλα κίνητρα, όπως, για παράδειγμα, φορολογικά. Εξετάζεται, επίσης, το ενδεχόμενο εξεύρεσης αύξησης του δανεισμού από ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία απλοποίησης των αδειοδοτήσεων, η οποία επιβάλλεται και από τη συμφωνία με τους πιστωτές, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανάθεσης μελετών αξιολόγησης των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, αλλά και των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ακολουθήσουν διορθωτικές κινήσεις. Οι μελέτες θα ανατεθούν σε μελετητικά κέντρα αναγνωρισμένου κύρους, όπως το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ.

Ο κ. Σταθάκης, απαντώντας στη φημολογία του τελευταίου διαστήματος ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, είπε ότι ήδη προγράμματα του Ευρωπαϊκόυ Κοινωνικού Ταμειου τρέχουν από τον περασμένο Ιούνιο με δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για παιδικούς σταθμούς, την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και την κοινωφελή εργασία, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία 30 κέντρων εξυπηρέτησης δανειοληπτών, για προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών και για προγράμματα κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την πραγματοποίηση επενδύσεων, λόγω των capital controls.

Αυτοκινητόδρομοι

Βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση με τους παραχωρησιούχους και την ΕΕ η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο, είπε ο υπουργός ότι το νέο ΕΣΠΑ έχει πολύ περιορισμένα κονδύλια για μεγάλες επενδύσεις υποδομών, συνεπώς, η χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων από το νέο ΕΣΠΑ θα σήμαινε ότι θα κάλυπτε πλήρως το συγκεκριμένο κομμάτι του προγράμματος. Ακόμη, λοιπόν, είπε ο κ. Σταθάκης, δεν υπάρχει εικόνα για την κάλυψη 600 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ανεκτέλεστο των έργων.

Έναρξη νέου ΕΣΠΑ

Ο υφυπουργός Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε την προδημοσίευση – από σήμερα η διαβούλευση – τεσσάρων δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ ευρώ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

– Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεννημένων πριν το 1991 συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος, αναμένεται να ενισχυθούν 2200 πτυχιούχοι για την πραγματοποίηση επενδύσεων προϋπολογισμού 5.000 με 25.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά το 100% της επένδυσης.

– Ενίσχυση νεοφυών επιχείρησεων. Προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και αφορά επενδύσεις έως 60.000 ευρώ για το 100% της επένδυσης. Στοχεύει σε αξιοποίηση από 2.500 επιχειρήσεις.

– Αναβάθμιση επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε νέες αγορές, με έμφαση στην εξωστρέφεια, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Αφορά έως 1800 επιχειρήσεις και ενίσχυση των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που αφορά επενδύσεις από 15.000-150.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση έως 700 επιχειρήσεων.

newsbeast.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *