5 vegan συνταγές που θα λατρέψετε

Ας ξεκαθαρίσω κάτι απ’ την αρχή: δεν είμαι vegan. Είμαι από εκείνους που δεν μισούν τους vegan (ούτε φυσικά τους vegetarian) γιατί σέβομαι τις επιλογές του καθενός και δε μου αρέσει -σε καμία περίπτωση- το διατροφικό bullying.

 

Τρώω τα πάντα. Δεν τρώω συχνά κόκκινο κρέας, γιατί απλώς δεν τυχαίνει: δεν το μαγειρεύω συχνά στο σπίτι και συνήθως το απολαμβάνω κάπου έξω. Διαβάζω ανελλιπώς το sister blog μας Lady Papaya, γιατί μου αρέσει να ακούω όλες τις φωνές (κι επίσης μ’ έχει κάνει να ονειρεύομαι το cheesecake με γιαούρτι καρύδας). Λατρεύω τις συνταγές που είναι βασισμένες στα λαχανικά, τα όσπρια και το ελαιόλαδο και που -όλως τυχαίως- είναι vegan. Τέτοιες είναι και οι παρακάτω συνταγές: δε σχεδιάστηκαν για vegans, όμως δεν περιέχουν καθόλου ζωϊκά προϊόντα, αλλά είναι λιμπιστικές, χορταστικές και τις φτιάχνω ξανά και ξανά.

 

Σπανακόπιτα νηστίσιμη με χωριάτικο φύλλο κιχί

Την αγαπώ πιο πολύ απ’ όλες τις πίτες. Ναι, περισσότερο κι απ’ την τυρόπιτα. Η καλή νηστίσιμη σπανακόπιτα είναι σαν το βήχα και τον έρωτα: δεν κρύβεται. Το σωστά αλατισμένο σπανάκι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το καλής ποιότητας ελαιόλαδο και το τραγανό, χρυσοψημένο φύλλο, είναι όλα κι όλα τα υλικά που με κάνουν να τη λιγουρεύομαι ξανά και ξανά, σε όλη την ενήλικη ζωή μου. Συνταγή εδώ.

Κριθαρότο με λαχανικά και σόγια

Εντάξει. Φτιάχνω κριθαράκι -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τι να πώ; Το αγαπώ περισσότερο κι απ΄τα spaghetti. Αυτό το χυλωμένο κριθαράκι με κολοκυθάκια, πιπεριές Φλωρίνης και σάλτσα σόγιας, είναι το πιο umami πιάτο για τις καθημερινές λιγούρες. Φυσικά, φτιαγμένο με νερό αντί για ζωμό κοτόπουλου. Συνταγή εδώ.

Η βασική συνταγή για Χούμους

Δώσε μου ένα πιάτο γεμάτο σπιτικό χούμους και κάμποσες ψημένες αραβικές πιτούλες και πάρε μου την ψυχή. Δε χρειάζομαι πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, αλήθεια. Είναι τόσο νόστιμο αυτό το Χούμους: λεμονάτο, βελούδινο, απλά υπέροχο. Και πανεύκολο στην παρασκευή του! Αρκεί να θυμηθείς να μουλιάσεις τα ρεβίθια αποβραδίς. Συνταγή εδώ.

Τα γεμιστά της γιαγιάς Μαλίας

Θα ήταν άδικο να πω ότι τα γεμιστά της γιαγιάς Μαλίας είναι μια συνταγή στην οποία προστρέχω ξανά και ξανά. Άλλωστε εγώ δε μεγάλωσα με τις γεύσεις εκείνης, αλλά με τα γεμιστά της δικής μου γιαγιάς αλλά και της μαμάς μου. Όμως τα έχω δοκιμάσει τα γεμιστά της Μαλίας -πολλές φορές- και είναι όσο νόστιμα δείχνουν: μελωμένα και λαχταριστά. Είναι και vegan τα γεμιστά, μην κοιτάς που έχεις συνηθίσει να τα τρως με φέτα. Συνταγή εδώ.

Φαλάφελ: η αυθεντική συνταγή

Είμαι δύσκολη στο φαλάφελ. Έχω φάει μπόλικα κι έτσι έχω γίνει λίγο σνομπ με αυτό το δημοφιλές street food. Ήμουν διστακτική με τη συγκεκριμένη συνταγή: οι ποσότητες μαϊντανού και φρέσκου κόλιανδρου μου φαίνονταν υπερβολικές. Για να μη σχολιάσω το σκόρδο. Μέχρι που τα δοκίμασα, φρεσκοτηγανισμένα, πριν προλάβουν να μπουν στην πιτούλα με τα λαχανικά. Και τότε κατάλαβα. Ήταν ένα έπος. Τόσο νόστιμα που νόμιζα ότι ήμουν στο Ισραήλ. Συνταγή εδώ.

 

madameginger.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *