Καστοριά: Ο «θάνατος» του εμποράκου

Όχι δεν πρόκειται για το έργο του Άρθουρ Μίλλερ. Πρόκειτα για την τραγική κατάσταση στην αγορά της Καστοριάς. Γύρω στις 90 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα κλείνουν καθημερινά.Στην Καστοριά οι επιχειρήσεις που απέμειναν, βρίσκονται δυστυχώς και αυτές κοντά στο λουκέτο.

 

Μπορεί να φταίει ο ΕΝΦΙΑ, τα capital controls, η κρίση, ο ανάδρομος Ερμής, αλλά αυτό είναι ακριβώς που φταίει;

Πάντα κάποιος μας φταίει. Και πάντα τυχαίνει να είναι o κάποιος άλλος και ποτέ εμείς.

Η καθημερινή εικόνα των μαγαζιών στην Καστοριά είναι από ανύπαρκτη έως τραγική. Πελάτης δε πατάει στα καταστήματα της πόλης και η οποιαδήποτε καταναλωτική κίνηση υπάρχει, φαίνεται μόνο στα σούπερ μάρκετ και τους χώρους εστίασης και αναψυχής.

Τι γίνεται όμως με τα καταστήματα ένδυσης ή υποδημάτων;

Οι καταστηματάρχες κάνουν μέρες για να δουν ψυχή να πατάει στο μαγαζί τους και η μία επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη. Ακόμα και λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα η αγορά είναι όχι απλά πεσμένη αλλά νεκρή.

Το ερώτημα είναι εμείς σαν καστοριανοί πολίτες τι κάνουμε;

Οι περισσότεροι από εμάς τρέχουμε για ψώνια στην Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, την Κοζάνη και γύρω περιοχές και χαιρόμαστε που βρήκαμε μία προσφορά 5€ και 10€. Ποτέ δε σκεφτόμαστε τα έξοδα που χρειαζόμαστε για να πάμε εκεί, αλλά κυρίως ποτέ δεν σκεφτόμαστε ότι ένα μαγαζί στην Καστοριά κλείνει ή ένας εργαζόμενος απολύεται.

Εννοείται θέλουμε όλα τα μαγαζιά δίπλα μας και φούρνους, και σούπερ μάρκετ και μαγαζιά ενδυμάτων κτλ, αλλά σχεδόν ποτέ δε στηρίζουμε την γειτονιά μας. Μας κακοφαίνεται όταν κλείνουν και βλέπουμε άδεια μαγαζιά. Μας κακοφαίνεται που σαν πόλη δεν έχουμε Σινεμά, αλλά και όταν ήταν ανοικτό, γινόταν προβολές με 5 και 10 άτομα. Τώρα βέβαια όλοι φωνάζουμε ότι δεν έχουμε σινεμά, δεν έχουμε μαγαζιά, δεν έχουμε τίποτα.

Υπάρχει και χειρότερο;

Εκτός ότι σχεδόν ποτέ δεν ψωνίζουμε από τα τοπικά μαγαζιά, θέλουμε πάντα τα καταστήματα μας να τα έχουμε νοικιασμένα σε επιχειρήσεις, θέλουμε τα παιδιά μας να τα στέλνουμε για κάλαντα αύριο μεθαύριο στις Γιορτές στα μαγαζιά της πόλης, όπως και όλοι οι τοπικοί σύλλογοι που κάνουν περιοδεία αυτές τις μέρες. Θέλουμε να τα έχουμε κοντά μας, θέλουμε να τα βλέπουμε γεμάτα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν τα στηρίζουμε.

Μήπως φταίμε και εμείς;

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Καστοριά: Ο «θάνατος» του εμποράκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *