Ο Δήμος Καστοριάς ενάντια στο κλείσιμο των σχολών(ΕΠΑ.Σ) του ΟΑΕΔ

Επειδή υπάρχει πρόθεση να κλείσουν οι ΕΠΑ.Σ (επαγγελματικές σχολές) του ΟΑΕΔ, ο Δήμος Καστοριάς με απόφασή του,  στηρίζει με κάθε μέσο:

 •  Τη συνέχιση λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Μονάδων του ΟΑΕΔ και της Μαθητείας, η οποία δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, τον οποίο καταρτίζουν οι Κοινωνικοί Εταίροι.
 •  Την ένταξη των Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ στο σύστημα Β/θμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της χώρας, έτσι ώστε πέρα από την πολύπλευρη μόρφωση (Τεχνολογική και Θεωρητική), να υπάρξει διέξοδος των αποφοίτων σε ανώτερα επίπεδα εκπαίδευσης.

Ενώ ζητάει επίσης να συνταχθεί μαζί με το αίτημα του ΟΑΕΔ (Δείτε παρακάτω). προς τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας, να σταθούν μπροστά από το πρόβλημα, να προχωρήσουν άμεσα σε διαβούλευση με τους φορείς, που γνωρίζουν άριστα το σύστημα Μαθητείας (Εκπαιδευτική Κοινότητα ΟΑΕΔ, Κοινωνικοί Εταίροι) και να θεσμοθετήσουν τη λειτουργία του συστήματος Μαθητείας στον ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της Β/θμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

 

Το αίτημα του ΟΑΕΔ αναλυτικά:

Έγγραφο του ΟΑΕΔ ΚΕΤΕΚ-ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Καστοριάς, το οποίο αναλυτικά έχει ως εξής: « Επειδή υπάρχει πρόθεση να κλείσουν οι ΕΠΑ.Σ (επαγγελματικές σχολές) του ΟΑΕΔ, ζητούμε τη συμπαράσταση για την αποτροπή της παραπάνω ενέργειας, όσον αφορά τον Δήμο Καστοριάς και παρακαλούμε να την εκδηλώσετε με έκδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό σας συμβούλιο, για τους παρακάτω λόγους:

 1.  Επειδή η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση με το σύστημα Μαθητείας, το οποίο υλοποιεί ο ΟΑΕΔ εδώ και 60 χρόνια, έχει αξιολογηθεί πολλαπλώς και διαρκώς από φορείς, αλλά κυρίως από την κοινωνία και έχει αναδειχθεί ως το πληρέστερο σύστημα παροχής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα και ο πιο σταθερός πυλώνας της.
 2. Επειδή εκατοντάδες χιλιάδες νέοι αποφοίτησαν από τις Σχολές του ΟΑΕΔ και τροφοδότησαν το Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα με εξειδικευμένους τεχνίτες, με αυτοαπασχολούμενους και επιχειρηματίες.
 3.  Επειδή χιλιάδες νέοι προσέρχονται κάθε έτος και οι υπάρχουσες δομές αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των προσερχόμενων.
 4.  Επειδή η Εκπαίδευση-Μαθητεία του ΟΑΕΔ, αποτελεί την πλέον ενεργητική πολιτική επένδυσης στην εκπαίδευση με άμεσο στόχο την απασχόληση των αποφοίτων.
 5.  Επειδή την αναγκαιότητα της Εκπαίδευσης-Μαθητείας του ΟΑΕΔ, την αναγνωρίζουν οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι διοικούν τον Οργανισμό, γι΄ αυτό προσφέρουν την ολόθερμη στήριξή τους, αλλά και χρηματοδοτούν την εκπαιδευτική δράση, από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ, τον οποίο οι ίδιοι καταρτίζουν. Ήδη η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή υπερασπιζόμενη την Εκπαίδευση-Μαθητεία του ΟΑΕΔ προς τον Πρωθυπουργό της χώρας, τους αρμόδιους Υπουργούς, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους φορείς.
 6.  Επειδή η εκπαιδευτική δράση του ΟΑΕΔ απευθύνεται εκτός των άλλων, κυρίως σε νέων φτωχών οικογενειών, οι οποίοι καθολικά προσέρχονται ( μειώνοντας τη σχολική διαρροή ), διότι γνωρίζουν ότι τα σχολεία του ΟΑΕΔ παρέχουν άριστη Τεχνική Εκπαίδευση στο σχολείο, αμειβόμενη και ασφαλιζόμενη βιωματική εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Επιπλέον για τους μη διαθέτοντας οικογενειακό εισόδημα ή γι΄ αυτούς που το εισόδημα τους είναι πενιχρό, παρέχεται επίδομα σίτισης και στέγασης.
 7.  Επειδή για όλους τους παραπάνω λόγους, η Εκπαίδευση-Μαθητεία του ΟΑΕΔ ειδικά σήμερα που η οικονομική κρίση μαστίζει τα λαϊκά στρώματα, που η ανεργία ισοπεδώνει και οδηγεί τους νέους σε απόγνωση, έχει ριζώσει στη συνείδηση της Ελληνικής οικογένειας, αποτελεί την ελπίδα και το διέξοδο που βιώνει.
 8.  Επειδή το ζητούμενο για το έτος 2015, είναι η πολύπλευρη μόρφωση των νέων και όχι ο φραγμός στη μόρφωση, αλλά η κατάκτησή της σε ανώτερα επίπεδα και όχι ο αποπροσανατολισμός και η ένταξη νέων παιδιών σε κατάρτιση χωρίς προσόντα σε εργασία.
 9.  Επειδή κανένας άλλος εκπαιδευτικός φορέας δεν έχει και δεν θέλει να έχει τη βιωματική εμπειρία της Μαθητείας με το δυικό σύστημα το οποίο διαθέτει η εκπαιδευτική κοινότητα του ΟΑΕΔ και οι Υπηρεσίες του.
 10.  Επειδή οι εισηγήσεις και οι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του σχεδιασμού του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Μαθητεία, αφορούν την εφαρμογή του νόμου 4186/2013 ( Δ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ ), που σημαίνει πλήρης κατάργηση και διάλυση του επιτυχημένου επί 60 χρόνια συστήματος Μαθητείας του ΟΑΕΔ και ανάπτυξη διαδικασιών απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων με όχημα τη Μαθητεία και την Πρακτική Άσκηση των Ι.Ε.Κ.
 11.  Επειδή είναι γνωστό ότι από τις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όταν αποσπάς ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό σύστημα με κοινωνικές καταβολές και το μεταφέρεις μεταλλαγμένο σε άλλη δομή Υπουργείου που είναι προσανατολισμένο σε εντελώς διαφορετική φιλοσοφία ουσιαστικά δεν το απορρυθμίζεις μόνο το καταργείς. Η σημερινή Μαθητεία του ΟΑΕΔ θα διαλυθεί, εάν απομακρυνθεί από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκε. Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες»
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *