31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – Ώρα να το σταματήσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Στατιστικά Στοιχεία

Το κάπνισμα προκαλεί:

 • τον θάνατο 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο
 • το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια
 • το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
 • το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
 • το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
 • oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρίας:

 • Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
 • Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία:

 • Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.
 • Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
 • Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
 • Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
 • Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Απομένει πολλή δουλειά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα!

«Παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών στη χώρα μας, βρίσκεται κάτω από το 38%, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, μέχρι να αντιμετωπιστούν ριζικά τα ζητήματα δημόσιας υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος που οφείλονται στην καπνιστική συνήθεια» επισημαίνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας μη Καπνίσματος, με την πολύχρονη εμπειρία της στον αντικαπνιστικό αγώνα, προβαίνει στις παρακάτω παραινέσεις, αναφορές και επισημάνσεις:

no smoking

 

Προς τους φίλους καπνιστές:

 • Το κάπνισμα είναι εξάρτηση που σας στοιχίζει χρόνια και ποιότητα ζωής. Το «ξέρω κάποιον που κάπνιζε και έφτασε τα 100» είναι σήμερα μία διόλου έξυπνη δικαιολογία, αφού γνωρίζουμε πως σ’ όλο τον κόσμο  κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 6.000.000 άνθρωποι εξαιτίας του καπνίσματος. Οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν εξαιτίας της ανθυγιεινής συνήθειας τους (Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).
 • Προσπαθήστε να το κόψετε. Τυχόν αποτυχίες σας δεν είναι δείγμα προσωπικής αδυναμίας, αλλά χρήσιμες εμπειρίες για την επόμενη επιτυχή προσπάθεια σας. Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα.
 • Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν καπνίζει, γι’ αυτό και όταν καπνίζετε δίπλα σε άλλους ανθρώπους τους προκαλείτε μεγάλη ενόχληση και ζημιά στην υγεία τους.
 • Αν έχετε παιδιά μην καπνίζετε μπροστά τους, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Δεν γίνεστε πιστευτοί λέγοντας πόσο τ’ αγαπάτε και πόσο αγωνίζεστε για να μην τους λείψει τίποτα, όταν ταυτόχρονα τους υποσκάπτετε την υγεία με την καπνιστική συμπεριφορά σας.
 • Το κάπνισμα, εκτός από την υγεία, βλάπτει και τα οικονομικά σας. Αν ένας καπνιστής από την ηλικία των 18 έως την ηλικία συνταξιοδότησής του έβαζε σ’ έναν κουμπαρά τα χρήματα που ξόδεψε σε τσιγάρα, σήμερα θα είχε διπλάσια εξασφαλισμένη σύνταξη 760€ (εθνική + εξοικονόμηση) που θα την απολάμβανε για πολλά περισσότερα και πιο δραστήρια χρόνια ζωής.

Προς την πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν καπνίζουν

 • Διεκδικήστε το δικαίωμα να αναπνέετε αέρα χωρίς καπνό. Προστατέψτε την υγεία σας και μην αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα τον ρόλο του παθητικού καπνιστή. Κανείς δεν επιτρέπεται να σας κάνει κακό.
 • Απαιτήστε από τους πολιτικούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συναδέλφους σας στη δουλειά, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τους παρανομούντες πολίτες να συμμορφωθούν με τους νόμους.

smoking

Προς τους νέους

 • Ωραίος τύπος είναι αυτός που μπορεί να πει «όχι». Αυτός που αρνείται να αναπνέει καμένα φύλλα με χλωρίνες, φυτοφάρμακα, ακετόνες, DDT και άλλα 4.500 χημικά. Αυτός που θέλει να μυρίζει ωραία και όχι να βρομάει  τσιγαρίλα. Αυτός που είναι ελεύθερος να κάνει κουμάντο στα  λεφτά του και όχι ο υποτελής που του τα παίρνουν κάθε μέρα γιατί είναι αναγκασμένος να αγοράσει τσιγάρα. Ωραίος τύπος είναι αυτός που δεν αφήνει να τον ξεγελάσουν και να τον παρασύρουν στην εξάρτηση από τη νικοτίνη, με τα δήθεν αβλαβή ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ο ωραίος τύπος ξέρει να χαίρεται και να προσέχει το σώμα του. Το κάπνισμα, δεν θα το βρεις στο hastag: έξυπνη ή ώριμη επιλογή.
plain-packaging-630
Η νέα καμπάνια κατά του καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει ενσωματώσει κοινοτική οδηγία, θέλει αποκρουστικές φωτογραφίες από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στον άνθρωπο να αποτυπώνονται πάνω στις συσκευασίες των τσιγάρων από την 1η Μαΐου 2016. Θεωρητικά, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο μείωσης της κατανάλωσης τσιγάρων.
Οι νέες «σκληρές» φωτογραφίες στα πακέτα τσιγάρων μειώνουν την ελκυστικότητα των προϊόντων καπνού, βάζουν περιορισμούς στις διαφημιστικές εταιρείες που πλέον δεν μπορούν να πείσουν για το life style όσων καπνίζουν και φιλοδοξούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων για την υγεία του ανθρώπου.
Οι έγχρωμες φωτογραφίες και τα προειδοποιητικά μηνύματα υγείας που τις συνοδεύουν καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου.
Επίσης, με την ίδια κοινοτική οδηγία, απαγορεύονται τα τσιγάρα και ο καπνός για στριφτά τσιγάρα με ιδιαίτερες γεύσεις και υποχρεώνεται η καπνοβιομηχανία να υποβάλλει λεπτομερείς εκθέσεις στα κράτη-μέλη για τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα καπνού της, ειδικότερα στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα.

ert.gr
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *