309 πρόσφυγες και μετανάστες στην Καστοριά και έπεται συνέχεια

1.542 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται  αυτό το διάστημα στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του prlogos.gr.

Οι περισσότεροι (1097) βρίσκονται στα Γρεβενά, ενώ στη Δεύτερη θέση ακολουθεί η Καστοριά με 309 πρόσφυγες και μετανάστες στις Δομές Φιλοξενίας. Στην Κοζάνη μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί μόλις 40!


 

Το ρεπορτάζ του prlogos.gr:

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες του prlogos μέχρι και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 1.542 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στη Δυτική Μακεδονία. Οι 746 εξ αυτών είναι φιλοξενούμενοι στον ορεινό όγκο των Γρεβενών με ειδικό πρόγραμμα που δεν προκηρύχθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. 796 ήρθαν με τα νέα προγράμματα του Δ.Ο.Μ., τα οποία έληξαν στις 11 Νοεμβρίου μετά από παρατάσεις.

Οι 1.097 είναι στα Γρεβενά, 309 στην Καστοριά, 96 στην Φλώρινα, 40 στην Κοζάνη χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να συμπεριλαμβάνονται τα ασυνόδευτα παιδιά. Τρεις δομές ασυνόδευτων υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: μία στην Αιανή, μία στον Πεντάλοφο και μία στην Κορησσό Καστοριάς με μέγιστο αριθμό η καθεμιά τα 40 παιδιά.

Φυσικά οι ροές συνεχίζονται μέχρι και να φτάσουμε το 1% του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αναμένοντας πάνω από 1.000 άτομα ακόμα. Όπως φαίνεται απομακρύνεται το ενδεχόμενο κέντρου φιλοξενίας από τη Δυτική Μακεδονία, οπότε και οι υπόλοιποι θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχειακές δομές.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 


Στο άμεσο μέλλον φαίνεται πως θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα αυτή η νέα πραγματικότητα με τη συνεχή ροή προσφύγων και μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας και την τοποθέτησή τους σε δομές φιλοξενίας.

 

Σύμφωνα με τον alphafm.gr η πόλη της Καστοριάς θα υποδεχθεί 100 νέους πρόσφυγες σε κεντρικά ξενοδοχεία:

Την ερχόμενη βδομάδα έρχονται 100 πρόσφυγες σε δυο κεντρικά ξενοδοχεία μέσα στην Καστοριά.

Αποκλειστικές πληροφορίες μας αναφέρουν πως είναι η συνέχεια των ιδιωτικών συμφωνιών που κάνουν οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων με φορείς που διαχειρίζονται την όλη διαδικασία.

Οι ιδιοκτήτες έρχονται σε άμεση επαφή και με τα αρμόδια υπουργεία χωρίς να έχουν λόγο η άποψη περιφερειάρχες και δήμαρχοι.

 http://www.alphafm.gr/archives/186192

 


 

Οι αποφάσεις έχουν προφανώς παρθεί και κανείς τοπικός φορέας φαίνεται πως μπορεί να πάρει θέση. Η τοπική κοινωνία διχάζεται,  διατηρώντας επιφυλάξεις για τη μελλοντική διαχείριση των προσφύγων από τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούν αυτή την στιγμή τις συνθήκες διαβίωσής τους.

 

Πόσο προετοιμάζεται ουσιαστικά η ελληνική κοινωνία για αυτή τη νέα πραγματικότητα;

Πόσο δίκαια και με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες;

Πόσο έχουν προβλεφθεί όλα τα πιθανά μελλοντικά σενάρια σχετικά με την τύχη αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων;

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *