21 Νοεμβρίου: γιορτάζει η Ορθοδοξία και οι Ένοπλες Δυνάμεις

21 Νοεμβρίου γιορτάζει η Ορθοδοξία μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η ορθοδοξία γιορτάζει τα Εισόδια της Παναγίας και ταυτόχρονα το Έθνος μας τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας.

Ιστορικά ο λαός μας έχει συνδέσει τους αγώνες για την ελευθερία του με τη θρησκεία καθιερώνοντας ως προστάτιδα του στρατού μας την Υπεραγία Θεοτόκο,την Υπέρμαχο Στρατηγό.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου:

Εορτάζει σήμερα και πανηγυρίζει η Εκκλησία μας την είσοδο της Παναγίας Παρθένου στο Ναό του Σολομώντος, όταν τριετές νήπιο την αφιέρωσαν στον Θεό οι άγιοι γονείς της, ο Ιωακείμ και η Άννα.

 

Πότε καθορίστηκε αυτός ο διπλός εορτασμός;

Αυτό έλαβε χώρα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974. Πριν από την περίοδο της Απριλιανής δικτατορίας (1967 – 1974) υπήρχε η γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, που γιορταζόταν κάθε 15η Αυγούστου, ανήμερα της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από το 1967 και για 7 περίπου χρόνια, η γιορτή αυτή άλλαξε όνομα σε Ημέρα Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων. Ο εορτασμός της γινόταν κάθε 29η Αυγούστου, ημέρα που έπεσε το 1949 στον  Γράµµο το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, γεγονός που οδήγησε στη λήξη του αιματηρού Εμφυλίου πολέμου.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *