Τουρίστας στην Καστοριά ψάχνει την πλαζ για βουτιές

Ελπίζοντας να δούμε ηλιόλουστες ημέρες σύντομα, θα εστιάσουμε στην εξέλιξη της φετινής θερινής περιόδου στην Καστοριά, η οποία τυχαίνει να είναι και προεκλογική.

Γι’ αυτό, ό,τι ακούμε και ό,τι βλέπουμε το φιλτράρουμε και δεύτερη και τρίτη φορά, για ευνόητους λόγους. Η αναπαυτική καρέκλα στο ευάερο και ευήλιο γραφείο στο Σκαπέρδειο Μέγαρο για τα επόμενα 5 χρόνια (με ό,τι οικονομική και κοινωνική ανταμοιβή συνοδεύεται για εκείνον και την ομάδα του) , είναι σημαντικός λόγος, ώστε να παραφουσκώσει κάποιος όσα έχει κάνει ή πιστεύει ότι μπορεί να κάνει στο μέλλον.

Γιατί αν ζεις στην Καστοριά καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Λες και ο χρόνος έχει σταματήσει δεκαετίες πριν και τώρα μόνο συνειδητοποιούμε τις ευκαιρίες και τον χρόνο που χάθηκε σε όλους τους τομείς.

Ποιον ενδιέφερε όμως την περίοδο που η γούνα πουλούσε σαν τρελή και γέμιζε τις σακούλες με αμέτρητα $$$ εάν έπρεπε να μπουν ταυτόχρονα γερές βάσεις για το μέλλον, ώστε να είναι ο τόπος που θα ζουν τα παιδιά και τα εγγόνια του, με ή χωρίς τη γούνα;

Μάλλον κανέναν, στα σοβαρά, γι’ αυτό μιλάμε τώρα για μια τεράστια φυγή, νέων – κυρίως- ανθρώπων για οικονομικούς λόγους, η οποία είναι εξαιρετικά αισθητή και φέτος. Γιατί αν ζεις και περπατάς στην Καστοριά βλέπεις μια έρημη πόλη, πρωί και βράδυ. Τρομακτική ερημιά, σχεδόν παντού! Εξαιρώντας την Τετάρτη το πρωί που έρχεται κόσμος από τα χωριά του Νομού για το παζάρι, άντε και γύρω στις 2 τα μεσημέρια που σχολάνε τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, η κίνηση στους δρόμους είναι ελάχιστη.

Ήρθε και ο κακός (ακόμη) καιρός φέτος, να κάνει ακόμα πιο τρομακτική την κατάσταση, απαγορεύοντας ουσιαστικά σε πολλούς Καστοριανούς να βγουν, να γεμίσουν τις παραλίες, τα καταστήματα εστίασης και τον γύρο της λίμνης. Αντίθετα με την εμφάνιση των αρκούδων, οι οποίες έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος κατοίκων και τουριστών.

Και μιας και αναφερθήκαμε στους τουρίστες ας κάνουμε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο δεν βρέχει στην Καστοριά…

Ας υποθέσουμε ότι κάθεσαι ωραία ωραία στον αναπαυτικό σου καναπέ κάπου στη Θεσσαλονίκη και διαβάζεις αυτό εδώ το ωραίο δημοσίευμα που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες, το οποίο λέει συνοπτικά ότι στην Καστοριά ντόπιοι κι επισκέπτες κολυμπάμε και κάνουμε μακροβούτια στα ιδανικά νερά της λίμνης, ενώ μετά αράζουμε στην ξαπλώστρα για ηλιοθεραπεία σε μια από τις οργανωμένες πλαζ. Να μην παραλείψουμε και τα πικ νικ στις βαρκούλες, φυσικά… Ίσως όχι όλοι οι κάτοικοι, όμως οι αντιδήμαρχοι πρέπει να κάνουν όλα όσα προαναφέραμε, πολύ συχνά, γιατί τα γραφόμενα του δημοσιεύματος φαίνεται να είναι λόγια του Αντιδημάρχου Τουρισμού, άρα αποκτούν άλλο κύρος και βαρύτητα!

Και σκέφτεσαι εσύ τώρα στη Θεσσαλονίκη: «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει»…αλλά μήπως να πάμε και μια βόλτα μέχρι την Καστοριά, γιατί όπως θυμάσαι από το περσινό viral video: «Αν δεν πήγες Καστοριά, δεν πήγες διακοπές»; Άσε που είναι πιο κοντά μέσω Εγνατίας Οδού και από τα 2 πόδια της Χαλκιδικής.

Και κλείνεις λοιπόν ένα δωμάτιο άμεσα, παίρνεις τα κουβαδάκια, τις ψάθες και μια μεγάλη κουβέρτα για πικ νικ και έρχεσαι με όλη την οικογένεια. Προσπερνάς την ταμπελίτσα που σε προειδοποιεί ότι εδώ εμείς «Ζούμε Μαζί» με τις αρκούδες, γιατί σου ακούγεται πολύ περίεργο να ισχύει σε μια αστική περιοχή.

Μετά βλέπεις τη λίμνη και το απέραντο πράσινο χαλί από πάνω της, το οποίο σου προκαλεί μια σχετική αηδία, μαζί και με την μυρωδιά, για την ιδέα της κολύμβησης. Αλλά τότε ξανασκέφτεσαι ότι για να το είπε ο Αντιδήμαρχος πριν από μια βδομάδα, κάτι καλύτερο θα ξέρει και πείθεις τον εαυτό σου να μην βιάζεται να βγάζει συμπεράσματα πριν βεβαιωθεί.

Γι’ αυτό ρωτάς στο ξενοδοχείο σου πού είναι αυτή η περιβόητη πλαζ όπου το μπάνιο στη λίμνη αποτελεί την κορωνίδα των προτιμήσεων των ντόπιων. Και σε στέλνουν εδώ….

 

Ε, μάλλον, δεν θα έπαιρνε και την γαλάζια σημαία για λίμνες…

 

 

 

Οι εικόνες είναι μια εβδομάδα μετά το ρεπορτάζ που διάβασες (17/6). Και δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις. Να μπεις εκεί μέσα, πάντως δεν θέλεις και μάλλον δεν θέλει και κανείς άλλος, γιατί ο τόπος κάθε άλλο παρά οργανωμένη πλαζ θυμίζει. Το αντίθετο!

Είναι Τρίτη και αφού κατάλαβες ότι ούτε πικ νικ σε βάρκα θα κάνεις, ψάχνεις το καραβάκι «Ολυμπία» για να κάνεις έστω την περιβόητη κρουαζιέρα.

Αναζητάς πληροφορίες στην τουριστική ιστοσελίδα, αλλά δεν σου φαίνεται και πολύ αξιόπιστη γιατί ανανεώνεται πολύ σπάνια. Ευτυχώς πρόλαβες έναν κύριο στο τουριστικό περιπτεράκι  (εκείνο που θα αντικαθιστούσε ένα νέο υπερσύγχρονο, πριν από 3 μήνες, τουλάχιστον, αλλά η τύχη του αγνοείται) και σου είπε ότι δεν έχει δρομολόγιο καθημερινή, μην ψάχνεις άδικα.

Τι κι αν ήρθαν (ειδικά σχολικές εκδρομές κλπ τους προηγούμενους μήνες) και συνεχίζουν να έρχονται πολλά λεωφορεία καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, το καραβάκι αυτό δεν το κουνάει αν δεν είναι ΠΣΚ, σου λέει. Τακτικά δρομολόγια μόνο τότε, αλλιώς πρέπει να το κλείσεις για prive κρουαζιέρα. Λες και το προσωπικό εργάζεται Part time.

Υπήρχε κι ένα άλλο μικρότερο, ευέλικτο καραβάκι, ηλιακό, με το ιδιαίτερο όνομα «Κάρανος»… αλλά χάθηκε! Εξαφανίστηκε, σου λέω! Τι κι αν θα μπορούσε να εξυπηρετεί μικρά γκρουπ, για οικολογικές βόλτες στη λίμνη (ίσως και για πικ νικ). Κανείς δεν το έχει δει εδώ και πολύ καιρό.

Ίσως μάθουμε κάποια στιγμή ότι θα παραχωρηθεί, σχεδόν δωρεάν, σε ιδιώτες για την χρήση/εκμετάλλευσή του, όπως έγινε με τα ηλεκτρικά ποδήλατα που δεν μπορούσε να τα δανείζεται ο τουρίστας από το τουριστικό περίπτερο πχ για κάποιο διάστημα…

Επιστρέφουμε σε εσένα, τουρίστα, που ήρθες για μακροβούτια, αλλά πλαζ δεν βρήκες. Αντιθέτως βρήκες ένα καλό βουλκανιζατέρ για τη ζημιά που έπαθε το αμάξι σου λίγο πριν τον φρεσκοστρωμένο με άσφαλτο δρόμο της «Ορεστείων», τα έργα του οποίου κρατούν για μήνες και δεν λένε να ολοκληρωθούν. Ε τι να σου κάνουμε, είμαστε σε οργασμό έργων, λέμε. Από το 2021 τον περιμένουμε. Αν διαβάσεις δημοσιεύματα του τοπικού τύπου θα δεις κάθε στάδιο εξέλιξής των ~2 έργων που ολοκληρώθηκαν αυτή την τετραετία και θα καταλάβεις ότι είναι η καλύτερη περίοδος της πόλης μετά τον Παπουλίδη (ρώτα και μάθε περισσότερα αν θέλεις). 

Αφού γκρίνιαξες που έπεσες σε μια λακκουβίτσα – κρατήρα στην Οδό Αθ. Διάκου, πέρασες κι από ένα κόμβο κυκλικό (Α, μην τον κοιτάς έτσι, εδώ είναι έργο ζωής, τι κι αν σε όλη την Ελλάδα κατασκευάζονται παντού), έψαξες παιδική χαρά κοντά στην παλιά πόλη (που πήγες κι εσύ όπως και όλοι σχεδόν οι επισκέπτες για Brunch στην πλατεία, με τα αυτοκίνητα να σου διακόπτουν την συζήτηση κάθε τόσο), μήπως και απασχοληθούν με κάτι τα παιδιά που για μπάνιο στη λίμνη ήρθαν αλλά μάλλον δεν θα κάνουν. Όμως ατύχησες. Την «μητροπολιτική» στο Ντολτσό μάλλον θα πρέπει να έρθεις να την  χαρείς με τα παιδιά σου του χρόνου, τώρα, γιατί οι εργασίες πάνε με πολύ αργό ρυθμό (δεν λες είδαμε μπουλντόζα μετά τον Παπουλίδη; Υπομονή να έχουμε εμείς εδώ, εσύ πήγαινε στην μεγάλη παιδική χαρά στην πλατεία στο Άργος Ορεστικό αν θέλεις αυτή την στιγμή κάτι πραγματικά σύγχρονο!).

Κάνεις και μια γυρολιμνιά να θαυμάσεις άγρια ομορφιά, καθώς φέτος δεν περιποιήθηκαν πολύ την διαδρομή, όμως μη βιάζεσαι να κρίνεις. Ξεκινά σε λίγες ημέρες (λέμε τώρα γιατί είναι και η Πλατεία Μακεδονομάχων να απασχολήσει τις μπουλντόζες) το έργο ανάπλασης του δρόμου…με μεγάλη καθυστέρηση κι αυτό. Σκέψου ότι αναβλήθηκε το Run Greece, από αρχές Ιουνίου για μέσα Σεπτέμβρη, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Όμως αν δεν αλλάξει η διαδρομή, μην βιαστείς να κάνεις προθέρμανση. Από ότι φαίνεται κάτι δεν πήγε καλά φέτος και με μια άλλη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, το Trimore, που δεν έγινε ποτέ, άγνωστο γιατί και πως.

Στον Ι.Ν. Παναγίας Μαυριώτισσας γίνονται εργασίες εδώ και καιρό, ψάξε βρες άλλους Βυζαντινούς ναούς ανοιχτούς αν θες να δεις, έχει τόσους η πόλη, όπως και Βυζαντινό Μουσείο να επισκεφθείς. Challenge (πρόκληση)!

Τουαλέτα στη φύση κι εσύ και τα τροχόσπιτα που σταθμεύουν στην περιοχή…Έλα τώρα που θέλεις οργανωμένες και καθαρές σε εκείνο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην πόλη! Η τοπική ΔΕΥΑ έκανε έργα αποχέτευσης πριν από μήνες, τα φωτογραφίσαμε τα κάναμε Like…ως εκεί!

 

(οι 3 προηγούμενες φωτο είναι από το διαδίκτυο, τις οποίες μας υπέδειξε αναγνώστης μαζί με την πολύ σωστή επισήμανση για τις τουαλέτες)

 

Νύχτωσε! Ευτυχώς φάγατε πολύ καλά σε ένα εστιατόριο περιμετρικά της λίμνης και ήπιατε κι ένα γρήγορο ποτό σε μια όμορφη καφετέρια της παραλίας πάνω σε τεχνητά γκαζόν, μόνιμες κατασκευές, φοίνικες και πολλά πολλά led φώτα. Μην αναρωτιέσαι, έτσι γίνεται εδώ… καθένας βάζει ό,τι θέλει όπως το θέλει. Επιβάλλει την αισθητική του χωρίς να υπάρχει κάποιος κανόνας που συνοδεύει την ατμόσφαιρα/αρχιτεκτονική της πόλης. Κλείνει και πεζόδρομους με σκαμπό, αν είναι να δουλέψει περισσότερο, αδιαφορώντας για πρόσβαση ΑΜΕΑ κλπ. Χρησιμοποιεί και ως αποθήκη για τα μαξιλάρια του τον πύργο για την κωπηλασία, άμα θέλει, ποιος θα του πει κάτι! Εδώ πλατεία κατελήφθη από τραπεζοκαθίσματα… τρέχα γύρευε τις άδειες, νομιμότητες κλπ!

Γυρνώντας για το ξενοδοχείο, περάσατε και από την Οδό Μητροπόλεως. Εκεί αναρωτήθηκες αν ζει κανείς ακόμα, γιατί τα καταστήματα είναι τα περισσότερα άδεια ή κλειστά. Εκτός από κάποια που είναι «σφραγισμένα» με κάτι μουσαμάδες – καταθλιπτικές αφίσες απ’έξω που δεν κατάλαβες τι συμβολίζουν αφού δεν υπάρχει επεξήγηση και γιατί τοποθετήθηκαν.  Άνθρωποι δεν φαίνεται να περπατούν και αυτόματα σου ήρθε στο νου η ταμπέλα με την αρκούδα που είδες λίγο πριν από την είσοδο της πόλης.

Την επόμενη ημέρα περάσατε από τον Λιμναίο Οικισμό για τον οποίο έχεις ακούσει τόσα πολλά, όμως εσύ αναρωτιέσαι τι ακριβώς πληρώσατε 4 άτομα για να δείτε (κάτι που ένιωσες και με το βιαστικό τουρ στο Σπήλαιο Δράκου) . Σκέφτεσαι τι θα ήταν η επίσκεψη αυτή αν δεν υπήρχε η ξενάγηση να σου πει την ιστορία για όσα πρέπει να φανταστείς ότι βλέπεις. Ωραίες φωτογραφίες τραβήξατε έξω από τις καλύβες, αλλά το 2023, με όλα τα τεχνολογικά βοηθήματα που υπάρχουν διαθέσιμα, σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να στηρίζεις την κορωνίδα του τουρισμού σου απλά στην ξενάγηση. Ούτε ένα ξεσκόνισμα στον έρμο τον προϊστορικό δεν φροντίζεις να κάνεις συχνά, βρε αδερφέ. Άσε την πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ!

Αντί να χρησιμοποιείς επαυξημένη πραγματικότητα, ΑΙ,  διάδραση, παιχνίδια, εικονικά μουσεία, instagramικα κόλπα και να δώσεις στον τουρίστα κάτι να ξεγελάσει τις προσδοκίες του, εσύ υιοθετείς την λογική «και πολύ σας είναι». Αν είχες πάει και σε άλλες περιοχές ή σε άλλες χώρες και γνώριζες τι απαιτεί ένας επισκέπτης- που πληρώνει-, ως δεδομένα, θα σε ενοχλούσε.

 

 

Φεύγεις από την πόλη με ωραία φασόλια, ζεστές παντόφλες γούνινες και με ωραίες φωτογραφίες. Ειδικά εκείνες που ταΐσατε οικογενειακώς τις χήνες σε ένα πάρκο απέναντι από ένα πάρκινγκ που δεν κατάλαβες ποτέ αν πρέπει να πληρώσεις εισιτήριο (είδες σε αρκετά σημεία παλιές ταμπέλες Ρarking με πληρωμή, αλλά δεν λειτουργούσαν απαρχαιωμένα μηχανήματα) ή αν είναι και χώρος για τροχόσπιτα (!). Περάσατε υπέροχα και στη βόλτα με τα κανό που ευτυχώς 2 ιδιωτικές επιχειρήσεις φροντίζουν να προσφέρουν ως επιλογή σε ντόπιους και επισκέπτες για να υπάρχει ουσιαστική επαφή με τη λίμνη.

Αν κερδίσεις το pass του  tourism4all, θα ξαναέρθεις με διαμονή για το πολυδιαφημισμένο θεματικό πάρκο  με τις ποιοτικές παράλληλες εκδηλώσεις για παιδιά, τα Χριστούγεννα. Πέρσι τραγούδησε και η Βανδή και πήρε χαρά ο τόπος.

Χειμερινός και θερινός τουρισμός μαζί, υψηλής κατηγορίας με υψηλών προδιαγραφών υποδομές, γίνεται; 

 

Αυτά τα λίγα για τον τουρισμό της lake city…Logo όμως έχουμε για τις εκθέσεις! Breath in και ας «τσιμπήσουμε» ό,τι καλύτερο γίνεται από τις διεθνείς αφίξεις του King Pyrros, στα γειτονικά Ιωάννινα που πνίγονται και αυτό το Καλοκαίρι σε φεστιβάλ (βλ. Plasmata του Ιδρ. Onassis) και έργα υποδομών!

 

Θυμόμαστε τις χαρούμενες παιδικές φωνές από το προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου (πόσο διαφορετική θα ήταν η περιοχή χωρίς αυτές;) και αναρωτιόμαστε πώς θα μοιάζει η πόλη μας σε 5 χρόνια, στη λήξη της δημοτικής αρχής που θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη;

Θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα που πρωτοακούστηκαν το 2017 (δείτε εδώ) και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει; 

Θα έχουν μείνει οικογένειες, αγρότες, γουνοποιοί, ΜΜ επιχειρηματίες; Θα γίνονται μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις  όπως πχ το Rally Greece Offroad στο Άργος Ορεστικό, το Run Greece, το Trimore;  θα ανοίξει η έκθεση Παπάζογλου; Θα βρουν μόνιμη θέση τα εκθέματα του Φιλ. Σαμανόπουλου, των καλλιτεχνών του Art Colony (άραγε θα γίνει 2ο;); Θα υπάρχουν φοιτητές; Φοιτητικές εστίες; Νέες ξενοδοχειακές μονάδες; Πνευματικό κέντρο; Κολυμβητήριο (στο Άργος, σίγουρα!); Δεύτερο καράβι; Τούνελ που θα βγάζει στην Χλόη; Ποιοτικές εκδηλώσεις πολιτισμού; Φεστιβάλ; Δέντρα υγιή; Σε τι ποσοστό θα είναι η ανεργία των νέων; Θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της ύδρευσης, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στο οδόστρωμα; Θα έχουμε γίνει Κόμο; θα, θα θα….χίλια «θα» που πιθανότατα θα λάμβαναν  απαντήσεις χωρίς βάση.

Πόσα έχουμε να ακούσουμε αυτό το διάστημα μέχρι τον Οκτώβρη και πόσο απέχουν από την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά; Λες και είμαστε όπως εκείνος ο τουρίστας που πρόλαβε κι «έχαψε» το παραμύθι για βουτιές και ηλιοθεραπεία στην πλαζ…

Όχι ότι δεν θα γινόταν κι αυτό (θυμάστε επιτυχία που έκανε η πλαζ επί Αντιδημάρχου Πετρόπουλου) , γιατί η περιοχή είναι προικισμένη από τη φύση, όσο κι αν δεν θες ή δεν μπορείς να το συνειδητοποιήσεις…

Όμως, δες αν μπορείς και ξέρεις να κάνεις κάτι πρώτα, κάντο και μετά πούλα το! Εκτός αν το μόνο που σε νοιάζει είναι οι κολακείες από fake profil, νυν και μελλοντικούς ευνοούμενους, συνταξιούχους, εκπροσώπους φορέων με φωτογένεια και 2-3 γραφικών «δημοσιογράφων» που προσωποποιούν έργα (tragic) και ρίχνουν ευθύνες για κακώς κείμενα μόνο σε πολίτες που καταγγέλλουν (σύμφωνα με πληροφορίες)…λόγων που μας έχουν πάει τόσο πίσω αυτή την τετραετία των επιδοτήσεων και των δημοσίων έργων, σε όλη τη χώρα…

Α! και εκείνων που αν και δεν ζουν στην Καστοριά για δικούς τους λόγους, δεν δέχονται κακή (αλλά ρεαλιστική) κουβέντα που στόχο έχει να βελτιώσει την πόλη που τόσο αγαπούν από το Ίντερνετ!

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *