Στο κυνήγι θεσμών ο Δήμος Άργους Ορεστικού, πυροτεχνημάτων ο Δήμος Καστοριάς

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 8ο Rally Greece Offroad στην πόλη του Άργους Ορεστικού, ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου. 

Ο Δήμαρχος κ. Κεπαπτσόγλου, δημοτικοί σύμβουλοι, υπάλληλοι του δήμου και πάρα πολλοί άλλοι,  βοήθησαν για το εξαιρετικό αποτέλεσμα που ενθουσίασε τους συμμετέχοντες.

Η πολυήμερη παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, στους αγώνες, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται για την καθιέρωση και εξέλιξη του Rally.

«Εδώ τρέχουμε..» ανέφερε ο Δήμος σε μία αναρτησή του που δίνει ραντεβού στο 9ο Rally Greece Offroad και δεν είχε άδικο. Γιατί απέδειξε ότι άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε η ανικανότητα/απροθυμία του Δήμου Καστοριάς να προσπαθήσει να φιλοξενήσει ξανά τους αγώνες εκείνος, δούλεψε σκληρά για να προσφέρει το καλύτερο στους συμμετέχοντες (υποδομές, ασφάλεια, νερό για πλύσιμο, διαδρομές, τελετές έναρξης/βράβευσης κλπ) και τίμησε το θεσμό με το να είναι συνεχώς δίπλα στους αθλητές και συνοδούς.

Θυμόμαστε πρόπερσι στην τελετή απονομής των βραβείων στο πάρκινγκ της Νομαρχίας, οι βραβευμένοι βρεχόντουσαν από την ξαφνική νεροποντή (ούτε στέγαστρο είχε προβλεφθεί) και όταν αναζητήθηκε εκπρόσωπος του Δήμου να παραλάβει τιμητική πλακέτα, δεν υπήρχε κανείς παρών.

Τα ξενοδοχεία γέμισαν με τους εκατοντάδες συμμετέχοντες, για πρώτη φορά μετά την πανδημία, τα καταστήματα εστίασης -κυρίως στο Άργος Ορεστικό-  δούλεψαν ικανοποιητικά και φυσικά πήρε ζωή ο τόπος, δίνοντας χαρά στους πολίτες που είχαν ανάγκη για κάτι θετικό. Δίπλα στο βασιλικό ποτίστηκε και η γλάστρα (Καστοριά), η οποία όλο και κάτι κέρδισε από αυτή την προσπάθεια του Δήμου Άργους Ορεστικού. Εκτός από τους καφέδες στη λίμνη των οδηγών, κέρδισε την επίσκεψη του Υφυπουργού στο ΔΗΝΑΚ και την θετική ανταπόκρισή του στο αίτημα του Βουλευτή της ΝΔ, κ. Τζηκαλάγια, να περάσει πρώτα από το Δημαρχείο Καστοριάς.

Αξίζει στο Άργος Ορεστικό ένα μεγάλο μπράβο; Πολλά….

 

Στον αντίποδα, ο Δήμος Καστοριάς μετά την ανακοίνωση της κατασκευης του πρώτου «πράσινου» κολυμβητηρίου στην Ελλάδα στο Άργος Ορεστικό (έργο που θα προσελκύσει αθλητικούς αγώνες και κυρίως θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων του Νομού Καστοριάς), και την άψογη διοργάνωση του Rally Greece Offroad (που απλά δεν άντεξε στην πόλη της Καστοριάς) , φαίνεται πως έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του επικοινωνιακά.

Έτσι, οδηγήθηκε στα αναμενόμενα σπασμωδικά δελτία τύπου, που δεν εντυπωσιάζουν πολύ κόσμο, πλέον, ούτε διαδικτυακά με likes. Επικοινωνήθηκε λοιπόν από τις 4 Ιουνίου, όσο περισσότερο μπορούσε από φιλικά ΜΜΕ, η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τη μελέτη και την ανέγερση Πνευματικού Κέντρου στη θέση του παλαιού στην Αγ. Αθανασίου και η μελέτη για το ΔΗΝΑΚ. Βέβαια μιλάμε για ένα έργο τεραστιας σημασίας για την είσοδο της πόλης, με μια πανάκριβη μελέτη που ξεπερνά το 1εκ. €.

Επειδή η μελέτη από μόνη της δε σημαίνει έργο που θα δούμε τους επόμενους μήνες να παίρνει σάρκα και οστά, ελπίζουμε στη δέσμευση προς τον ίδιο το Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πέτσα, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 8 εκ. πρέπει να αναζητηθούν, θα έχει και πισίνα 800τ.μ.) .

Οι προτάσες έργων προϋπολογισμού 23εκ€ σίγουρα αποτελούν μία πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Καστοριά προφανώς έχει ανάγκη από έργα. Όμως, να πανηγυρίζουμε για το ποσό των 23εκ.€ μπορεί να είναι αφελές, αν σκεφτεί κανείς ότι π.χ. ο Δήμος Άργους Ορεστικού κατέθεσε προτάσεις περίπου 20εκ€, ο Δήμος Εορδαίας περίπου 19εκ€, ο Δήμος Μεσολλογίου 29εκ€. κλπ (αναζητήστε άλλα στη Google εδώ).

Για να μη φλυαρούμε, πάρα πολλοί Δήμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και υπέβαλαν προτάσεις. Έπραξαν το λογικό και αναμενόμενο δηλαδή. Μάλιστα δημοσιεύματα λένε ότι τα ποσά των προτάσεων ξεπερνούν κατά πολύ τα διαθέσιμα χρήματα, άρα αναμένονται «άκυρα» σε κάποιες προτάσεις.

Είναι η υποβολή προτάσεων λόγος για θριαμβολογία;

Από πότε το αυτονόητο καθήκον έγινε νίκη, παροχή και υπέρβαση; Αλίμονό μας αν δεν κατέθετε επίσημα ο Δήμος (με τις τεχνικές υπηρεσίες και τους εξωτερικούς συμβούλους που χρησιμοποιήθηκαν) προτάσεις σε αυτό το πρόγραμμα – «δώρο».  Που μακάρι να ολοκληρωθεί με επιτυχία και να μην χαθεί κανένα έργο για όλη την Ελλάδα.

Τώρα όσον αφορά στο ΔΗΝΑΚ, είναι κάτι που ακούσαμε τελευταία τον Οκτώβρη του 2020. Η υπεύθυνη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κα Μαρία Αντωνίου, σε συνάντησή της με τον κ. Αυγενάκη, ανακοίνωσε περήφανα ότι του έθεσε το θέμα της δημιουργίας σύγχρονου Ναυταθλητικού κέντρου διεθνών προδιαγραφών, κάτι για το οποίο εκείνος έδειξε μεγάλη κατανόηση. (πηγή εδώ ertnews.gr)

Μετά ανατρέξαμε στα αρχεία μας:

23/09/2016

Το ΔΗ.ΝΑ.Κ. εκσυγχρονίζεται: Tο πρώτο ολοκληρωμένο βήμα στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην ΠΕ Καστοριάς.

 

 

Μετά αναρωτηθήκαμε γιατί τόσα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των 2 τελευταίων με την παρούσα δημοτική αρχή (βέβαια πολλά άτομα τουΔ.Σ. έιναι τα ίδια εδώ και αρκετά χρόνια, όσο κι αν ξεχνούν τις ευθύνες τους ως πρώην), γιατί δε γίνεται ένας καλλωπισμός του ΔΗΝΑΚ μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ολοκληρωτική ανάπλαση, αφού το θεωρούμε τόσο σημαντικό έργο σήμερα.

Λίγα υπαίθρια όργανα γυμναστικής, γήπεδα σαν αυτό του beach volley παραδίπλα, μπασκέτες, μια παιδική χαρά, ένας μικρός ποδηλατόδρομος περιμετρικά, ένα αναψυκτήριο και άλλες τέτοιες παρεμβάσεις που ίσως μπορούσαν να υλοποιηθούν τόσα χρόνια , σιγά σιγά.

Μετά πάλι, βρήκαμε αυτό το άρθρο του 2016 για το γήπεδο beach volley: Έντονες οι αντιδράσεις των Ναυταθλητικών Σωματείων Καστοριάς για τις προθέσεις της δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει γήπεδα beach volley στο ΔΗΝΑΚ Σημειώστε πως κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι και σήμερα παρόντες στα έδρανα και ίσως χαίρονται για τους αγώνες που θα διεξαχθούν και φέτος το Καλοκαίρι.

Μόλις τον Οκτώβριο του 2020 είχαμε βρει αυτη την κατάσταση στο χώρο του ΔΗΝΑΚ:

 

Όλοι θυμάστε κλοπές που έγιναν στο χώρο, ανάμεσά τους και σε εξοπλισμό ομάδας που ήταν εδώ για προπονήσεις. Όλοι βλέπετε τα εκπαιδευτικά φορτηγά που σταθμεύουν εκεί οι ιδιοκτήτες τους ανενόχλητοι. Όλοι θυμάστε τη Φιλαρμονική νακάνει πρόβες εκεί, μόλις πέρσι. Τέτοιο όραμα για το χώρο, μέχρι λίγους μήνες πριν!

Αναρωτιόμαστε μήπως  έπρεπε να σεβόμαστε  περισσότερο στην πράξη, αυτό που σήμερα επικοινωνούμε ως  προτεραιότητά μας…

 

Καστοριά VS Άργος Ορεστικό:

Η διαφορά του Δήμου Άργους Ορεστικού με το Δήμο Καστοριάς είναι ότι έχει ένα όραμα κι επενδύει σε έναν θεσμό τώρα με το Rally. Όπως επένδυσε και στην Εμποροπανήγυρη με πολλαπλά έσοδα και στήριξη από όλο το Νομό. Όπως επένδυσε στο Gran Prix στίβου. Όπως επένδυσε στο φεστιβάλ Smixi. Όπως επενδύει στο Αργείτικο καρναβάλι. Όπως επένδυσε στο Πολιτιστικό κέντρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο.  Όπως επενδύει και στο κολυμβητήριο.

Ο Δήμος Καστοριάς ζητά χρόνο να ξορκίσει τις παλιές συμφορές (λες και δεν πρέπει να υπάρχει συνέχεια σε ένα Δήμο, όλα αρχίζουν από το μηδέν μόλις αλλάξουν ο Δήμαρχος, οι σύμβουλοι  και 5-10 άτομα του ΔΣ), ο χρόνος χάνεται, μετά τρέχει…και δεν φτάνει! «Παραλάβαμε (πρόπερσι) ένα μηχάνημα που δεν έπαιρνε μπρος», λέει ο Δήμαρχος ραδιοφωνικά μέσα στην απάντησή του γιατί δεν βγαίνει το γνωστό πορτοκαλί, να καθαρίσει τη λίμνη, ενώ πλησιάζει το πρωτάθλημα κωπηλασίας.

Ποιοι το άφησαν χαλασμένο; Ποιος ήταν αντιδήμαρχος, χειριστής, υπάλληλοι; Μήπως ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος πήγε 31 Αυγούστου του 2019 το βράδυ και το χάλασε επίτηδες; Τι ανεχόμαστε να ακούμε τελευταία;;;

 

Όραμα χρειαζόμαστε κι αυτό μάλλον δεν είναι ακόμα κατανητό. Την αναζήτηση και δημιουργία θεσμών. Συνεργασία δε φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των Δήμων του Νομού για κάτι κοινό κι αυτό είναι λυπηρό. Από ότι φαίνεται ο Δήμος Καστοριάς υστερεί. Ήδη θα έπρεπε να προετοιμάζεται για το Χειμώνα, δεν είναι νωρίς…

Το Άργος όντως τρέχει με βήματα σταθερά και δυναμικά. Τον Σεπτέμβρη θα μας απασχολήσει πάλι…

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Στο κυνήγι θεσμών ο Δήμος Άργους Ορεστικού, πυροτεχνημάτων ο Δήμος Καστοριάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *