Καστοριά: Που είναι οι ενεργοί πολίτες;

Ο δείκτης ποιότητας ζωής μιας πόλης καθορίζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως πχ την οικονομία, την ανεργία, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την ασφάλεια , την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό κλπ.

Αν η Καστοριά έχει ή δεν έχει υψηλό δείκτη, είναι ένα θέμα που δε θα αναλύσουμε εδώ. Δείτε το ως τροφή για σκέψη, ειδικά μετά τη διεξαγωγή και της απογραφής..

Αποτελώντας, όμως, ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης αυτής, κάθε κάτοικός της μπορεί -και απαιτείται- να έχει κάποιες προσδοκίες. Κάποια όνειρα και κάποιες παρατηρήσεις-προτάσεις.

Κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του,  την οικογένειά του, είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του στο κράτος και δεν είναι οπαδός του ωχαδερφισμού, τη συγχρονη έκφραση που περιφράγει την κοινωνική οκνηρία που οδηγεί στην ολιγάρκεια.

 

Αναζητήσαμε τον ορισμό του Ενεργού πολίτη και βρήκαμε αυτά στο qualitynetfoundation.org

 

Ο ενεργός πολίτης είναι αυτός που:

 

 • Είναι υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του
  Φροντίζει για την υγεία & ευεξία του, την προσωπική του ευημερία και ανάπτυξη.
 • Ενημερώνεται για τα κοινά
  Αναζητά πληροφορίες, φιλτράρει την είδηση. Συμμετέχει στο χώρο της δημόσιας συζήτησης με παραδοσιακούς ή σύγχρονους τρόπους, διαμορφώνει κριτική σκέψη και  παίρνει θέση.
 • Προστατεύει το περιβάλλον
  Ενδιαφέρεται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος: δεν ρυπαίνει, υιοθετεί πρακτικές που ενισχύουν το πράσινο, την εξοικονόμηση ενέργειας, προσέχει την κατανάλωση του νερού,  ανακυκλώνει, κινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή το ποδήλατο.
 • Διεκδικεί τα δικαιώματά του στο δημόσιο χώρο
  Επιδιώκει τη δημόσια έκφραση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, τη δημιουργία υποδομών στη γειτονιά του και στη χώρα του, τη διατήρηση ελεύθερων χώρων, την προστασία του πράσινου στους κοινόχρηστους χώρους και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 • Σέβεται τη διαφορετικότητα
  Σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, βοηθά τους συμπολίτες του, τηρεί τους κανόνες που θεσπίζονται για τη διευκόλυνσή τους και είναι ανοιχτός απέναντι στους μετανάστες της πόλης, διεκδικώντας την κοινωνική ένταξή τους.
 • Ενεργεί
  Παρατηρεί τι συμβαίνει στην κοινωνία και παρεμβαίνει, σε συνεργασία με συμπολίτες του, όταν διαπιστώνει παρανομίες δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων.

 

 

Πάλι θα γκρινιάξεις; (Ω ναι, αφού ελάχιστοι το κάνουν πια)

-Τι  συμπέρασμα θα βγάλει ένας τουρίστας από το post αυτό για την πόλη; Βλάπτεις τον τουρισμό. (ή απλά προσπαθεί να βοηθήσει)

-Γιατί δεν αναφέρεσαι μόνο στα θετικά; (γιατί τολμώ να ζητήσω περισσότερα)

 

Ερωτήσεις που γράφονται συχνά στα σχόλια κάτω από ανάλογες δημοσιεύσεις μας και πολύ καλά κάνουν και γράφονται, γιατί η κοινωνία χρειάζεται την πολυφωνία.

Αν συνδυάζεται με σεβασμό και επιχειρήματα, τότε οδηγεί μπροστά…στην  πρόοδο και στην εξέλιξη!

 

Παραθέτουμε τις παρακάτω εικόνες με σχόλια…και μετά άλλα σχόλια, πολλά σχόλια, για όσα μας ενοχλούν! Γιατί πρέπει να ακούγονται, όσο κι αν δεν αρέσουν. Είναι το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Τις εικόνες αυτές τις  ζούμε, περνάμε από δίπλα τους κάθε μέρα. Αν τις προσέχουμε ή δεν μας ενοχλούν, είναι δικσό μας θέμα. Έχω δικαίωμα να τις αναφέρω, έχεις δικαίωμα να τις σχολιάσεις όπως θέλεις..

Σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα…γι αυτό πουθενά δεν λέμε ότι αυτά είναι τα πιο φλέγοντα ζητήματα της ζωής μας…είναι απλά πράγματα που θα καλυτερεύσουν την καθημερινότητά μας…άρα τη διάθεσή μας. Τις ζωές μας.

Όσοι βαριούνται, αρνούνται, δε θέλουν να προβληματιστούν, έστω, για το αν έχουν κάποια βάση αυτά που γράφονται από έναν άνθρωπο που θέλει να προοδεύσει ο τόπος του και δεν βρίσκει άλλο τρόπο να βοηθήσει, ας διαβάσουν άλλα πιο χαρούμενα φωτο – Δελτία Τύπου και αναρτήσεις.

 

Ενδεικτικές Φωτογραφίες:

 

 

Νο1 τουριστικό σημείο της πόλης. Χρόνια βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Βάλτε και τις πινακίδες (και μηχανήματα) για παρκάρισμα με χρέωση που υπάρχουν στη Μ. Αλεξάνδρου…παραμελημένη κατάσταση!

 

 

 

Τα Χριστούγεννα έλαμπαν ωραία…τώρα το πολύ -πολύ να βγάλουν κάποιο μάτι, ειδικά τη νύχτα που δεν λάμπουν πια…

 

 

 

 

Μάιος…με ζέστη αρκετή! Μετά από 1 χρόνο εγκλεισμό. Ο κόσμος πολύς έξω, κάνει βόλτες. Γιατί και φέτος η λειτουργία του συντριβανιού πρέπει να θεωρείται ζητούμενο και όχι δεδομένο κι αυτό από το Μάιο και μετά; (update: λειτούργησε σήμερα 13/5 για 1η φορά φέτος )

Ομορφαίνει τον χώρο, ευχαριστεί τον κόσμο, αποτελεί σημείο συνάντησης και ξεκούρασης και ενθουσιάζει τα παιδιά…θέλετε κι άλλα για να το λειτουργείτε συνεχώς; Ας ξεχάσουμε τα φώτα, έχει της Ομόνοιας και κάθε μέρα σχεδόν βανδαλίζεται.

 

 

Έξω από το Ενυδρείο, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό…κάποιο -έντονο- πρόβλημα υπάρχει με τη βάρκα, δε νομίζετε; Ο επισκέπτης πόσο νομίζετε ότι θα ασχοληθεί να βρει μια λογική λύση πριν κατακρίνει και  μπει μέσα στο (άλλη πικρή ιστορία) Ενυδρείο;

Ακόμα και το φανάρι να περιμένεις, σε ενοχλεί αισθητικά η εικόνα…

 

 

 

Αν μετρήσουμε πόσες τέτοιες τρύπες-παγίδες θα βρείτε στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας και στη Λεωφόρο των Κύκνων (στο γκαζόν), χρειαζόμαστε φωτογραφικό άλμπουμ….

Το θετικό είναι πως αν το βράδυ, που ο φωτισμός είναι λιγοστός, πέσετε σε μια τέτοια τρύπα και χτυπήσετε…μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση.

Όπως και με τις λακκούβες στους δρόμους που καλύπτονται πρόχειρα..μέχρι την πρώτη βροχούλα…

 

 

Δειγμα ελλιπούς φωτισμού..Γιατί; Εικαστική άποψη μάλλον ή οικονομία…

 

Οδικές σημάνσεις…Η αλήθεια είναι πως διαφημίζονται πολύ όσες παρεμβάσεις γίνονται σε αυτές. Αλήθεια επίσης είναι πως γίνονται σχετικά συχνά…όμως τον περισσότερο καιρό τα στοπ στην άσφαλτο και οι διελεύσεις πεζών δεν είναι ορατές. Άρα μπορούμε να τολμήσουμε να ζητήσουμε κάποια βαφή που κρατά περισσότερο; Έναν κουβά από αυτή που βάζουν στην Ευρώπη και δεν ξεθωριάζει τόσο.

Το θέμα όμως εδώ δεν είναι αυτό..είναι η νησίδα.

Φανταστείτε πως τη διασχίζετε με καρότσι (ΑΜΕΑ ή βρεφικό)…. μπορείτε; Πόσος κόσμος ταλαιπωρείται από την έλλειψη μπάρας ώστε να ανεβοκατεβαινει με ευκολία στα πεζοδρόμια; Εδώ επιπλέον καλείται να διασχίσει και δρόμο με οχήματα που τρέχουν αρκετά, άρα δεν πρέπει να σταματήσει πουθενά.

Επιλέξαμε φωτογραφία από την πιο φιλική περιοχή για καρότσια. Να μην σκεφτούμε τι ισχύει για εκείνους που μένουν πιο ψηλά…

Να διαφημίζεις ότι βάφεις τις θέσεις παρκαρίσματος για ΑΜΕΑ σίγουρα δεν αρκεί…Ο πραγματικός σεβασμός στα ΑΜΕΑ και στις μανούλες με καρότσάκια βρίσκεται σε αυτά τα πράγματα. Από πόσους συνανθρώπους μας άραγε στερούν τόσα χρόνια οι διοικούντες, μια βόλτα στην παραλία, εξαιτίας τέτοιων αμελειών;

 

 

Κάποιος έκανε πρόσφατα μια παρέμβαση εδώ..δεν σκέφτηκε να γίνει λίγο πιο φιλικό το πεζοδρόμιο για καρότσι;

 

Αχαρακτήριστη εικόνα μπροστά..Το φόντο, υπέροχο…

Αν σπάει εύκολα, ας τοποθετηθεί επιτέλους κάτι που δεν σπάει ή ας αφαιρεθεί. Έτσι κι αλλιώς οι χήνες όλο έξω είναι.

 

 


Τα παιδιά δεν έχουν παιδικές χαρές να παίξουν και να εκτονωθούν. Αυτό είναι δεδομένο. Πέρσι ακούσαμε τον Αντιδήμαρχο να λέει με καμάρι ότι τον Σεπτέμβρη του ’20 θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τη δημιουργία της Μητροπολιτικής Παιδικής Χαράς στο Ντολτσό. Φέτος αυτό ξεχάστηκε και ανακοινώθηκε πως φέτος τον Σεπτέμβρη, τελικά, θα ολοκληρωθεί η μελέτη. Μετά έξτρα χρόνος για χρηματοδοτήσεις, υλοποίηση, καμια απροβλεπτη καθυστερηση στον προγραμματισμό…υπομονή να έχετε!

Τι πήγε τόσο πίσω τον προγραμματισμό; Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει. Για μια απλή παιδική χαρά μιλάμε….Στο Άργος παραδόθηκαν 4 ολοκαίνουριες. Τι κάνανε αποτελεσματικότερο εκεί;

Σκεφτείτε επιπλέον ότι δεν υπάρχουν υποδομές άθλησης στην πόλη μας. Το γήπεδο δεν έχει καν άδεια λειτουργίας..Θααα γίνει μελέτη…θααα βρεθεί χρηματοδότηση…θααα  μεταμορφωθεί…ζήσε Μάη μας δηλαδή, μέχρι να το παραλάβουν οι επόμενοι ως παράβλεψη των προηγούμενων. Το ανοιχτό στάδιο δεν είναι αγώνες μόνο…το ανοίγεις για το κοινό, για τρέξιμο, όπως επίσης δίνεις κίνητρα να ασχοληθεί κανείς με τον στίβο.

Για το κλειστό στάδιο πάλι τι να πούμε; Η σκεπή πλέον δεν σταζει (ήταν κι ένας από τους λόγους που σχεδόν διαλύθηκε η ομάδα μπάσκετ, αντί να παίξει στην Α1.) Έγινε παρέμβαση και στον καυστήρα θέρμανσης.  Και πολύ μας είναι…

 

 

Μεγάλα παιδιά στην κεντρική παιδική χαρά δεσμεύουν τις λιγοστές κούνιες για τα μικρά παιδιά. Οι φθορές είναι άλλο θέμα που μπορεί να λυθεί με κάμερες παρακολούθησης. (Κάποιες συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται στην πόλη μας πλέον. Μάθαμε να φωνάζουμε εύκολα στο ίντερνετ ότι φιμώνουμε τη νεολαία αν τολμήσουμε να κριτικάρουμε βανδαλισμούς και παραβάσεις. Βέβαια αν βάψουν το δικό μας τοίχο στο σπίτι, ισχύουν άλλα)

Σκεφτείτε πως υπάρχουν υπαίθρια όργανα γυμναστικής, τα έχουν ήδη  πάρα πολλές πόλεις και δίνουν λύσεις για τα παιδιά που θέλουν να γυμναστούν κάπως, δωρεάν. Μην τολμήσουμε να σκεφτούμε δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια (ναι κάτι ακούσαμε πρόσφατα για μια πισινούλα στο νέο ΔΗΝΑΚ, αλλά επειδή αυτό μάλλον θα υλοποιηθεί για τα εγγόνια μας,  ας κάνουμε κάτι για τα σημερινά παιδιά πιο απλό και εύκολο) . Ένα μονόζυγο έστω…Κάτι στον Προφήτη Ηλία που θα μπορούσε να είναι άλσος ψυχαγωγίας, άθλησης, ηρεμίας για μικρούς και μεγάλους….

 

 

Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης μας. Πόσες φωτογραφίες δεν έχει εμπνεύσει αυτή η γέφυρα;

Πόσο πιο όμορφη θα ήταν αν κάποιος ασχολούνταν σοβαρά μαζί της; Κάποια στιγμή πρέπει…Ίσως τώρα με το ΕΣΒΑΑ

 

Φέτος δε θα γίνουν εκδηλώσεις στο θεατράκι αλλά όταν πολυδιαφημίζεις την καθαριότητα, δεν αρκείσαι σε κλαδέματα και σε αλλαγές κάδων. Καθαρίζεις και σημεία πολιτισμού. Έχεις επιλέξει, άλλωστε, να έχεις ελάχιστους πολιτιστικούς χώρους.

 

 

ΠΡΟΣΟΧΗ…εμείς σας προειδοποιήσαμε…

Παρεμπιπτόντως, το λιμανάκι από πίσω και το παρκάκι με το συντριβάνι-φάντασμα, τώρα με την άφιξη των υδροπλάνων πρέπει να γίνει βιτρίνα της πόλης…

 

 

Σχόλια για κάποια από όσα ΔΕΝ κάνουμε πως δεν βλέπουμε!
Με αγάπη….

Θεωρούμε δεσομένο ότι κάθε εργαζόμενος του Δήμου(συμπεριλαμβανομένων των εκλεγμένων), οφείλει να ακούει και αυτές τις φωνές και να λαμβάνει με θετική διάθεση κάθε μορφής κριτική.

Στο Δήμο μας, ο πολίτης έχει αρχίσει να κουράζεται. Η υπομονή εξαντλήθηκε. Του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλάμε επίσημα για υποψηφιότητες. Άρα θα αποπροσανατολιστούμε. Αυτά τα 2 χρόνια θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά περισσότερα. Δεν φταίει ο covid. δεν φταίει η απειρία, δεν φταίει η τύχη, φταίνε άλλα που δεν είναι της παρούσης, αλλά όποιος έχει στοιχειώδη αντίληψη καταλαβαίνει περισσότερα από όσα δημοσιεύονται στα ανούσια δελτία τύπου.

Ο αριθμός των likes στο Facebook δε μεταφράζεται σε επιτυχία και αποδοχή κι αυτό δεν είναι αντιληπτό.

 

 

COVID

Θα σταθούμε μόνο στις κινήσεις που δεν έγιναν (έντονες διαμαρτυρίες εννοούμε, όχι επιστολές με πολλούς αποδέκτες) για να λάβουν στήριξη όσες μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας δεν έλαβαν (κυρίως στη Μεσοποταμία) .

Η γενική διαχείριση της πανδημίας ήταν κάτι που δεν μπορούμε να σχολιάσουμε καθώς ήταν πρωτόγνωρο για όλους και πολύ δύσκολο…

 

ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Μια αναζήτηση να κάνεις καθημερινά στη Διαύγεια, το χώρο δηλαδή που όλα αποκαλύπτονται (σχεδόν) , σπάνια θα δεις  περισσότερα από αποφάσεις για μισθοδοσίες, κρατήσεις, υπερωρίες, αποζημειώσεις υπαλλήλων κλπ. Αποφάσεις για έργα ψάχνουμε με το τηλεσκόπιο…

 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΧΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

Πάρτε τα Ψηφοδέλτια και τσεκάρετε τα ονόματα που έχουν λάβει έστω κι ένα μεροκάματο από την αρχή της θητείας της νέας Δημ. Αρχής  σε διάφορα πόστα…μετά διαβάστε τις λίστες με τις εποχιακές προσλήψεις και αναζητήστε πιθανούς συσχετισμούς με συγγενείς, φίλους, συγγενείς φίλων, συνεργάτες κλπ

Το ζούμε χρόνια, το γνωρίζουμε, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα…θα θέλαμε αλλαγή και αξιοκρατία κάποια στιγμή. Ειδικά όταν αναλαμβάνουν φρέσκα πρόσωπα με φιλοδοξίες. Ιδιαίτερα, όταν εκεί έξω παρακαλάνε νέοι άνθρωποι με πλούσια βιογραφικά, για εργασία. Η ανεργία είναι το Α και το Ω στην πόλη μας. Απλά σεβασμός…

Επιπλέον, γκρίνια προκαλεί στους δημότες η απροκάλυπτη χρήση των δημοτικών αυτοκινήτων από εκλεγμένους. Από πότε εκλέγεσαι, αναλαμβάνεις κάποια θέση και παίρνεις ένα αμάξι bonus για να πηγαινοέρχεσαι, δεν κατάλαβε κανείς. Ακόμα και τη βενζίνη από την τσέπη να πληρώνεις (λέμε τώρα) , τα κρατικά αμάξια είναι για υπηρεσιακές ανάγκες. Αγοράστηκαν και τα συντηρεί το δημόσιο χρήμα. Τελεία και παύλα! 2021 έχουμε…

Πόσοι κάνουν ότι δεν βλέπουν τα αμάξια με τις πορτοκαλί πινακίδες κάτω από τα σπίτια εκλεγμένων (10 λεπτά με τα πόδια μακριά από το γραφείο) τα  μεσημέρια; Υπάρχουν τα κοινόχρηστα ποδήλατα επίσης, αλλά δε φαίνεται να τα προτιμά κανείς, όσο eco και κατάλληλα για άθληση κι αν είναι…

 

Οι ιστορίες στα καφενεία για μεταφορές σε σχολεία και για ψώνια, ανήκουν στο παρελθόν κι εκεί να μείνουν.

 

ΔΕΥΑΚ

Η βελτίωση του νερού ύδρευσης με αλλαγή των αγωγών θα αργήσει..κανείς δε λέει ξεκάθαρα πόσο.

Ίσως γιατί κανείς δεν ξέρει ή δεν κάνει τα πάντα για να μάθει….Η εταιρία αργεί για άγνωστους λόγους, λέει σε μια συνέντευξη κάποιος από το Δήμο (ρίχνοντας το φταίξιμο εκεί) και φαίνεται να μας αρκεί εμάς που πληρώνουμε λογαριασμούς, αλλά συνέχεια κόβεται το νερό.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια  τρομοκρατηθηκαμε για μολύνσεις του υδροφόρου ορίζοντα…θυμάστε;

 

ΛΑΤΟΜΕΙΟ

Το λατομείο της Μακεδνός νοικιάστηκε για 20+20 χρόνια! Ευτυχώς που δεν πωλήθηκε δηλαδή, γιατί είναι δεδομένο ότι θα έχει υλικό να δίνει για 50- 250 χρόνια ακόμη. Μέλη του ΔΣ της Μακεδνός παραιτούνται το ένα μετά το άλλο (με πρώτο τον πρόεδρο) μετά τις εξελίξεις και περνάει με μικρά γράμματα από τα ΜΜΕ, για να μην αμαυρωθεί το κλίμα ενθουσιασμού της ενοικίασης.

Εμάς μας ανησυχεί…

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δεν υπάρχει και δε θα γίνει σύντομα ούτε από αυτή τη διοίκηση.  Αν εγκριθεί από το «Τρίτσης» (που ευτυχώς έτυχε αυτό το πρόγραμμα τώρα),  θα γίνει μια μικρή αίθουσα στο ισόγειο του πρώην πνευματικού κέντρου της Αγ Αθανασίου, αλλά δε θα χωρά πολλούς θεατές. Η αίθουσα του Επιμελητηρίου θα είναι μεγαλύτερη, μάλλον.

Ευτυχώς μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης για δημιουργία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολιτιστικών αιθουσών στο ισόγειο της Αντιπεριφέρειας.

Ο πολιτισμός γενικότερα πάσχει και το γνωρίζουμε.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πέρα από μεγαλεπίβολα σχέδια στις κάμερες δεν έχουμε δει κάτι ουσιαστικό να στήνεται στον διάστημα που έδωσε για ανασύνταη η πανδημία. Κάτι αστεία διαφημιστικά σποτάκια που δεν έπαιξαν πουθενά εκτός Νομού και χρυσοπληρωμένες καταχωρήσεις σε ένθετα εφημερίδων.

Αφού μόνοι δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, όπως φαίνεται, επιβάλλεται  να συνεργαστούμε με την Φλώρινα και ιδιαίτερα τις Πρέσπες, ώστε να καθιερωθεί ο προορισμός Καστοριά-Πρέσπες. Όλοι οι Δήμοι μαζί, εννοείται.Εδώ δε χωράνε εγωισμοί όπως στο λατομείο.

Εμπειρίες ψάχνει ο επισκέπτης και αδιαφορεί αν θα περάσει δημοτικά σύνορα για να τις βιώσει.

Θεματικά φεστιβάλ, μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, γιορτή μηλου-φασολιού, tour σε μοναστήρια, Ραγκουτσάρια,  rafting στα ποτάμια και σπορ στις λίμνες, River Party κλπ  έχουν κάποιο ενδιαφέρον…

 

ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ

Καμία εξέλιξη. Ισχύει ακόμη η λογική για εκείνα που δεν βρήκαν επιχορηγήσεις: «όσα είναι να πέσουν θα πέσουν».

Οι γραφικές συνοικίες της πόλης μας και συγκεκριμένα τα πλακόστρωτα δρομάκια θέλουν περιποίηση. Αλλά μάλλον πρέπει να περιμένουμε το ΕΣΠΑ ή κάποιο άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Αίζει να μην παραλείψουμε….Μόλις πρόσφατα κατέρρευσε παλιό σχολείο στο Ντολτσό και δεν έγινε καν θέμα συζήτησης! Ίσως γιατί λίγοι συνειδητοποίησαν τι κατέρρευσε.

 

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ

Αρχικά έπαιξε τα Χριστούγεννα, μετά τη διέλυσαν, είπαν θα κάνουν ανοιχτό διαγωνισμό για νέα σύμβαση με  Αρχιμουσικό. Γράφτηκαν πάρα πολλά μέχρι που τελικά επιστρέψαμε στην αρχική κατάσταση, απλά με μειωμένες απολαβές του Αρχιμουσικού.

Στην ουσία τώρα…ούτε το κτιριακό λύθηκε, ούτε η δομή λειτουργεί όλον αυτό τον καιρό που θα μπορούσε να δίνει χαρά και παιδεία σε τόσο κόσμο…πήγαμε πίσω, δηλαδή, χωρίς λόγο κι εξήγηση.

Γιατί; Γιατί έτσι…και τι έγινε; Έχουμε το μουσικό σχολείο και τις αναθέσεις σε μετρημένους διοργανωτές εκδηλώσεων, να επενδύσουμε στη μουσική!

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Μετά το εκλογικό κέντρο και τις υποσχέσεις…έγινε το συντριβάνι με τα υπέροχα (το εννοώ) LED και that’s all!

Α ναι, θα ανεβούν σχολεία στο πρώην πρώτο γυμνάσιο από Σεπτέμβρη. Θα φέρουν την ανάπτυξη της περιοχής; Μάλλον περισσότερα αυτοκίνητα μπροστά από την Κουμπελίδικη…

 

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Μόνο τη λακκούβα στην στροφή της Βαν Φλητ, απέναντι από το Δημαρχείο να περιποιούνταν, θα έδιναν τόση χαρά στους διερχόμενους από Χλόη προς Δαβάκη. Όλα τα άλλα μάλλον είναι πολύ δύσκολα και πρέπει να συμβιβαστούμε με τα υπάρχοντα. Η πόλη δεν έχει θέσεις για πάρκινγκ,  άρα δεν υπάρχουν λύσεις…πίστευε και μη ερεύνα (αν και προτιμούμε το πίστευε και μη, ερεύνα!

 

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Κατά γενική ομολογία ο κόσμος βλέπει τους υπαλλήλους να καθαρίζουν και να κλαδεύουν. Κάδοι απορριμμάτων αγοράζονται πολύ συχνά και μεταφέρονται από εδώ και από εκεί…αλλά ως εκεί.

Πρόσφατα συμπολίτης μας κινδύνευσε από πτώση κλαδιού στο Γύρο της λίμνης, μέρα μεσημέρι. Άρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο και αν κλαδεύουμε, δεν κάνουμε καλό ούτε στα δέντρα ούτε στην προστασία των πολιτών. Ειδικά αν δεν είμαστε και γνώστες δασολόγοι, γεωπόνοι κλπ.

Επιπλέον, αν παρατηρήσετε τους μικρούς κάδους, θα δείτε ότι υπερχειλίζουν ποτήρια καφέ, κυρίως, τα οποία βρίσκονται στο έδαφος μετά από λίγο αεράκι. Βρωμίζουν την πόλη, δηλαδή, που καθαρίζουν οι εργατικοί υπάλληλοι καθαριότητας.

 

Δεν φταίει ο κόσμος..Φταίνε τα νεά δεδομένα. Οι κάδοι αυτοί έχουν πάνω τους  ημερομηνία 2010…11 χρόνια μετά οι συνήθειες άλλαξαν και έτσι άλλαξαν και οι ανάγκες μαζί. Χρειάζονται νέοι κάδοι, πιο μεγάλοι, πιο κοντά στα νέα δεδομένα. Καφέ στο χέρι δεν γνωρίζαμε εδώ, πριν από 11 χρόνια.

Άρα, καθαρή πόλη είναι πρώτα μια πόλη που προλαμβάνει…

 

 

Καραβάκι, Λίμνη, Ηλ. ποδήλατα

Άλλες απογοητευσεις. Θααα γίνουν…όμως όλο δε γίνονται, γιατί κάτι φταίει. Τα ποδήλατα βγήκαν πέρσι για φωτογραφίες. Ακούστηκαν δηλώσεις για αξιοποίηση και μετά χαμόγελα και κουρντίσματα στις σέλες…πιο μετά δεν τα είδε κανείς.

Καράβι θα κυκλοφορήσει σύντομα στη λιμνη, είπαν πρόσφατα και όχι μόνο για τις ανάγκες διαφημιστικών γυρισμάτων.

Πότε και πώς, είναι άλλο θέμα. Να αξιοποιηθεί σε τουριστικές διαδρομές, θα προτείναμε, για να μεταφέρει επισκέπτες σε Λιμναίο οικισμό, Σπήλαιο, Παναγία Μαυριώτισσα, Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. Θα ρθει και το τρενάκι του «Τρίτση», με το καλό…

Αρχικά, βέβαια,  ας μαζέψει κάποιος (ή ας αξιοποιήσει αν μπορεί)  το Καστοριανό «Ναυάγιο» (αλα Ζάκυνθος) στην είσοδο της πόλης και ας ετοιμάσει τα καθαριστικά μηχανήματα της λίμνης, έστω για να τα δούμε φέτος.

Άρχισε να υφαίνεται το ετήσιο πράσινο χαλί, επιπλέουν και κάτι ψόφια ψάρια περιμετρικά.

 

 

 

Έργα ανάπλασης Νότιας παραλίας – Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

 

Τα έργα ανάπλασης της παραλίας που έχουν αποφασιστεί από την προηγούμενη Δημοτική αρχή θα αρχίσουν από Φθινόπωρο, για να μην κάνουν ζημιά στους επιχειρηματίες της παραλίας, λέει πανευτυχής ο Δήμαρχος σε μία από τις πρόσφατες (πανομοιότυπες) συνεντεύξεις. Ξεχνά όμως ότι ο τουρισμός ξεκινά για την Καστοριά εκείνη την περίοδο και ο τουρίστας κυκλοφορεί κυρίως στη Νότια παραλία…άρα πώς δε θα βλάψει τον επιχειρημαατία της περιοχής;… θα ρωτούσε ένας δημοσιογράφος που δε φοβόταν μη μείνει εκτός επιχορηγήσεων…

Δε λέμε να μη γίνουν…λέμε να μην δικαιολογείται ο χρόνος που επιλέγεται να ξεκινήσουν ως παροχή/προσφορά σε συμπολίτες μας. Πες μόνο τότε θα ξεκινήσουν . & –

Όσο για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αποτελεί μια φοβερή επένδυση-προοπτική για τους Δήμους και -ως οφείλαμε- προετοιμάσαμε φακέλους με προτάσεις (δηλαδή πληρώσαμε περίπου 6000€ τον κάθε φάκελο σε ειδικά γραφεία) και τώρα περιμένουμε εγκρίσεις, μελέτες, υλοποιήσεις.

Χρονικά, μάλλον θα το κληρονομήσει η νέα δημοτική αρχή, αλλά όπως και να έχει, θα γίνει λίγο πιο smart η πόλη μας. Φυσική εξέλιξη, καθώς η τεχνολογική επανάσταση του 5G απαιτεί τέτοιες προσαρμογές.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ανεπαρκείς από το πρώτο λεπτό. Δυστυχώς…

Υπήρχε κάποια ελπίδα, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ελάχιστα δελτία τύπου και συνεντεύξεις δεν κάνουν τη διαφορά.

Λίγες συζητήσεις με πολίτες να κάνει κανείς έξω, θα καταλάβει πόσο απογοητευμένοι είναι από τις σιωπές τους. Γιατί; Δε θέλετε να ξαναβάλετε υποψηφιότητα;

 

Δελτία Τύπου

Σαν τα σταυρωμένα ψηφοδέλτια, ένα πράγμα…

 

ΚΥΚΛΙΚΟΙ ΚΟΜΒΟΙ

Πόσο λυπούμαστε που αποκλειστήκαμε από το γραφείο τύπου του Δήμου (μετά από 5.5 χρόνια) και δε θα λάβουμε για να δημοσιεύσουμε όπως θα σταλεί, το πρώτο μεγάλο έργο της χρονιάς, τη δημιουργία 2 κυκλικών κόμβων.

Ελπίζουμε να μην είναι τα μόνα μεγάλα έργα της χρονιάς, μαζί με καμία συναυλία στο θεματικό πάρκο τα Χριστούγεννα όπου θα αξιοποιηθούν τα ξύλινα σπιτάκια και το δεντρόσπιτο (άκρως Καστοριανή αισθητική, αξίας 18.000€)

 

 

Σκεπτόμενοι πολίτες…ενεργοί πολίτες…πολίτες που διεκδικούν….καλύτερη ζωή! Μας αξίζει!

(Παρέχονται δωρεάν ιδέες για προγράμματα στις επερχομενες εκλογές)

 

Υ.Γ. Το κείμενο αναφέρεται μόνο στην πόλη της Καστοριάς, χωρίς να υποτιμά ή παραβλέπει τα προβλήματα στις άλλες περιοχές του Δήμου. Δυστυχώς, δεν τα γνωρίζουμε τόσο καλά ώστε να είμαστε ακριβείς. Όποιος επιθυμεί να τα μοιραστεί μαζί μας, το ιστολόγιό μας είναι πάντα ένα ανοιχτό βήμα.

 

 

 

ΧΧΧ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

3 thoughts on “Καστοριά: Που είναι οι ενεργοί πολίτες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *