Η Καστοριά λέει «όχι» στο κάπνισμα από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου

Την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αποφάσισε ο Σύλλογος Καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Καστοριάς από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018.

Ενός νόμου που όπως πολύ καλά θα θυμάστε δεν είναι η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του τα τελευταία χρόνια.

Τα περισσότερα καταστήματα καφεστίασης ,τότε, έκρυψαν τα επίσημα σταχτοδοχεία, διακόσμησαν τους τοίχους τους με επιγραφές απαγόρευσης του καπνίσματος και έδειξαν να συμμορφώνονται με το νόμο, προτρέποντας τους καπνιστές να βγαίνουν εκτός καταστημάτων για να απολαύσουν τη συνήθειά τους.

 

Όλα αυτά με το φόβο των προστίμων, βέβαια, που ορίζει ο Νόμος.

Η κατάσταση αυτή όμως δεν είχε μεγάλη διάρκεια, καθώς σύντομα «βγήκαν» τα χάρτινα σταχτοδοχεία στα τραπεζάκια, οι επιγραφές μετατράπηκαν σε αδιάφορα διακοσμητικά και ο καπνός γέμιζε τον αέρα των περισσότερων καταστημάτων της Καστοριάς.

Οι καταστηματάρχες τότε μίλησαν για πτώση του τζίρου με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ δεν ήταν λίγα τα περιστατικά «παρεξηγήσεων» μεταξύ κάποιων ιδιοκτητών καταστημάτων που αναγκάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμο και γειτόνων τους…

Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν καθώς ο Σύλλογος με τα νέα μέλη στο Δ.Σ. του κάνει μια νέα αρχή απαγορεύοντας το κάπνισμα στο εσωτερικό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Καστοριά.

Μια κίνηση που χαροποιεί τους μη καπνιστές και προβληματίζει εκείνους που έχουν μάθει να απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους παρέα με ένα τσιγάρο.

  Ο χρόνος θα δείξει πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία μας να κάνει το μεγάλο βήμα…

Μην ξεχνάμε πως όταν επισκεπτόμαστε μία ξένη χώρα συμμορφωνόμαστε πολύ εύκολα στην καπνο-απαγόρευση. Χαιρόμαστε μάλιστα όταν μπαίνουμε σε μία καφετέρια και αναδύεται η υπέροχη μυρωδιά του καφέ, ενώ τα ρούχα μας δεν μυρίζουν τσιγάρο όταν επιστρέφουμε στο σπίτι.

Για ποιο λόγο να μην εφαρμόσουμε το Νόμο και στη δική μας περιοχή;

 

 

 

Χ.Κ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *