Ένα απόγευμα στο μπλόκο στο Άργος Ορεστικό

Απόγευμα Δευτέρας, λίγο μετά τις 5. Αφήσαμε το αυτοκίνητο πίσω από ένα πράσινο καλογυαλισμένο τρακτέρ. Δεν είχαμε ειδοποιήσει κανέναν για την επίσκεψή μας.

Δεν ήμασταν σίγουροι εάν θα βρίσκαμε κάποιον να συνομιλήσουμε…απρόσμενη ησυχία….

 

bloko2

 

Χαιρετήσαμε τους αστυνομικούς που συντροφεύουν αδιάκοπα τον αγώνα. Διακριτικοί φρουροί της τάξης και της ειρήνης. Λίγα μέτρα, μόλις, έξω από το Άργος Ορεστικό, στον κόμβο της Εγνατίας!

 

Έχει περάσει ένας μήνας και μία εβδομάδα απ’ όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα τρακτέρ στην περιοχή. Πολύς καιρός, αν αναλογιστεί κανείς πως δεν υπήρξε ούτε μία μέρα παύσης…

 

bloko6

 

Εντοπίσαμε, εύκολα, στο χώρο, τους εκπροσώπους των αγροτών που είχαν «βάρδια» εκείνη την ώρα. Μας ενημέρωσαν πως η συντονιστική επιτροπή είχε συνάντηση  με το Δήμαρχο του Άργους Ορεστικού, γι’ αυτό και δεν ήταν μαζί τους, στην καρδιά του αγώνα και των αποφάσεων.

 

bloko1

 

Κάναμε μία μικρή βόλτα ανάμεσα στα παραταγμένα τρακτέρ. Καθαρά και καλοδιατηρημένα. Κάποια στολισμένα με ελληνικές σημαίες, άλλα με κατάμαυρες, πένθιμες.

Σαν παροπλισμένα θεριά στέκουν στις άκρες του δρόμου, συμβολίζοντας μία εικόνα από το μέλλον, αν κι εφόσον εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του Υπουργείου.

 

bloko7

 

 

bloko3

 

Οι νέοι φίλοι μας, προθυμοποιήθηκαν να μας ξεναγήσουν στο «στρατηγείο» τους  με χαρά. «Εδώ λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις.» Αγρότες από κάθε γωνιά του Νομού, πολλοί από τους οποίους άγνωστοι μεταξύ τους μέχρι πριν ένα μήνα, ενωμένοι πλέον σαν μία γροθιά, δημιούργησαν μία ομάδα για το κοινό συμφέρον.

«Για το μέλλον των ίδιων και το μέλλον των παιδιών τους», όπως μας εξηγούν.

 

bloko4

 

Μία προσωρινή κατασκευή από νάιλον και ξύλινα καδρόνια στεγάζει τα όνειρα, τις ελπίδες, τους φόβους τους.

 

Στους «τοίχους» έχουν κολλήσει με περηφάνια τους συμμάχους τους. Δήμοι, σύλλογοι, επιχειρήσεις από όλο το Νομό Καστοριάς είναι στο πλευρό τους, δυνατοί συμπαραστάτες.

 

Τους παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουν να αγωνίζονται σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

 

bloko13

 

«Δεν κρυώνουμε, ούτε μας λείπει το φαγητό», μας εξηγούν. «Έχουμε όλα όσα μας χρειάζονται χάρη στους υποστηρικτές μας.» Μας δείχνουν με καμάρι το ραδιόφωνο και την τηλεόραση που υπάρχουν στους «τοίχους», για τις δύσκολες βραδινές ώρες.

 

bloko12

 

bloko14

 

Σε άλλη γωνιά έχουν αναρτημένες τις βάρδιες της εβδομάδας. «Ο χώρος δε μένει ούτε λεπτό αφύλαχτος.» Με υπομονή και περίσσιο ζήλο αναλαμβάνει καθένας τη βάρδιά του, όπως ακριβώς αναγράφεται στο πρόγραμμα.

 

bloko5

 

«Τσακωμοί, διαμαρτυρίες και σοβαρές διαφωνίες, δεν υπάρχουν.»

Γιατί άλλωστε να υπάρχουν; Ο στόχος είναι ένας. Ο «εχθρός» κοινός.

 

Έχουν την διάθεση καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής μας, να μας κεράσουν κάτι από τις προμήθειές τους.

Άνθρωποι ευγενικοί, αγνοί και ειλικρινείς.

 

bloko_banner_800x445

Όσο περνάει η ώρα μαζεύονται όλο και περισσότεροι. «Το βράδυ θα γίνουμε πολλοί«, μας εξηγούν.  Είναι η ώρα που συγκεντρώνονται και οργανώνουν τα επόμενα βήματά τους. Πάντα σε διαρκή επικοινωνία με τους συναδέλφους των γειτονικών νομών…

bloko11

 

 

Συζητήσαμε αρκετά για τις αντιδράσεις του κόσμου τις στιγμές που κλείνουν τους δρόμους.

Υπάρχουν άραγε πολίτες οι οποίοι εκφράζουν περίεργα τη δυσαρέσκειά τους για την ταλαιπωρία την οποία καλούνται να υποστούν;

 

 

Η απάντηση ξεκάθαρη, μη αναμενόμενη…

 

«Ο κόσμος είναι στο πλευρό μας. Οι περισσότεροι μας δίνουν συγχαρητήρια, εκφράζοντας την στήριξή τους στον τίμιο αγώνα μας.»

 

 

 

Όμως και οι ίδιοι δεν έχουν στόχο να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες.

 

 

«Μακάρι να είχαμε άλλο τρόπο», μας εξηγούν ειλικρινά. «Κλείνουμε τους δρόμους δε σημαίνει πως είμαστε απάνθρωποι. Φυσικά και αφήνουμε, πολύ συχνά, να περάσει όποιον έχει σοβαρό λόγο. Δεν είναι σκοπός μας να ταλαιπωρηθεί ο απλός κόσμος. Μακάρι να μπορούσαμε να κλείναμε τα Υπουργεία, να καταλάβουν αυτοί που πρέπει…»

 

Στη συζήτηση που ζωήρευε όσο περνούσε η ώρα, ακούσαμε κάποιες από τις πιο αστείες δικαιολογίες οδηγών προκειμένου να περάσουν από το μπλόκο.

 

DSC_0226

 

Δεν παραλείψαμε φυσικά να σχολιάσουμε και τις πρωτότυπες κινήσεις τους που έκαναν το μπλόκο του Άργους Ορεστικού γνωστό στο Πανελλήνιο.

 

«Ήρθατε στα βαφτίσια;» μας ρώτησαν με καμάρι.

 

Στον «τοίχο» υπάρχει εκτυπωμένο αφιέρωμα σε αυτή την ημέρα.

 

Αναφερθήκαμε φυσικά και στην τρυφερή κίνηση να μοιράσουν τριαντάφυλλα στις γυναίκες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

 

«Υπήρξαν γυναίκες που έκαναν σκηνή στους συζύγους τους που είχαν ξεχάσει τη μέρα και δεν τους είχαν προσφέρει τίποτα», είπαν γελώντας.

 

Σε χαλαρό και φιλικό κλίμα μιλήσαμε για την πορεία των κινητοποιήσεων. «Παλεύουμε για το μέλλον της Ελλάδας. «Χωρίς τη γεωργία η Ελλάδα δεν έχει μέλλον». Είναι διατεθειμένοι να μείνουν εκεί όσο χρειαστεί μέχρι να δουν τον αγώνα τους να δικαιώνεται. Οι εξελίξεις είναι καθημερινές. Κανείς δεν ξέρει αν θα τους βρει η επόμενη εβδομάδα στο χώρο. Κανείς τους όμως δε θα παραδοθεί οικειοθελώς.

 

 

bloko8

 

 

Η ώρα περνούσε και καθώς οι αγρότες γινόντουσαν όλο και περισσότεροι, άρχισαν οι προετοιμασίες για το βράδυ.

«Τα βράδια συζητούμε όλοι μαζί για τις κινήσεις της επόμενης ημέρας. Στη συνέχεια ψήνουμε σουβλάκια, ακούμε μουσική, κερνάμε τους περαστικούς. Κάνουμε τον αγώνα μας πιο ανθρώπινο.»

 

 

bloko10

 

Η φωτιά δυναμώνει. Στην παρέα τους η καντίνα, δίνει τη δική της γεύση στον αγώνα. Δεν έφυγε λεπτό από την πρώτη μέρα. Η «αγωνιστική» παρέα έχει μαζευτεί. Άλλη μία μακριά νύχτα ξεκινά.

 

bloko9

 

Τους ευχαριστήσαμε για το ξεχωριστό, όμορφο απόγευμα που μας χάρισαν. Δεν σταμάτησαν να μας δίνουν συμβουλές για το μέλλον μας, σαν στοργικοί γονείς.

 

bloko15

 

Το χαμόγελό τους θα μας μείνει αξέχαστο.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

2 thoughts on “Ένα απόγευμα στο μπλόκο στο Άργος Ορεστικό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *