Αντιδράσεις για την απαγόρευση επισκέψεων μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων

Η Ελληνική Ομοσπονδία  και οι φορείς γούνας, με ψήφισμα τους εκφράζουν την αγανάκτησή τους, όπως αναφέρουν, «για το απαράδεκτο έγγραφο, του Περιφερειακού Διευθυντή με αριθμ. πρωτ. 1227/22-02-2016 που έχει σταλεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου αποτρέπεται η επίσκεψη μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων».

Το εν λόγω έγγραφο με ψευδείς ισχυρισμούς, τονίζουν μεταξύ άλλων, στοιχειοθετεί συκοφαντική δυσφήμιση του κλάδου, προσβάλλοντας την εμπορική πίστη και την επαγγελματική μας υπόληψη.
Η Ελληνική Ομοσπονδία και οι φορείς γούνας ζητούν “από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση του εν λόγω εγγράφου και καταδίκη του από όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα”.

ert.gr

 

Η Κίνηση για την Κατάργηση του Εμπορίου Γούνας έστειλε την παρακάτω επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, καλώντας τον υπουργό  να τις καταδικάσει και να αποτρέψει μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες.

Όπως αναφέρει η επιστολή:

Κάτοικοι από την Καστοριά που είναι αντίθετοι με την ανάπτυξη της γουνοποιίας, μας  ενημέρωσαν για επισκέψεις σχολείων σε μονάδες που εκτρέφουν και θανατώνουν ζώα για την παραγωγή γούνινων προϊόντων καθώς και για εκδηλώσεις ενημέρωσης των μαθητών για την »τέχνη» της γούνας.  Όπως γνωρίζετε, η εκτροφή και η θανάτωση ζώων με σκοπό την παραγωγή γούνινων  προϊόντων, αποτελεί μία βάρβαρη δραστηριότητα η οποία δέχεται την σκληρή κριτική της κοινωνίας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο  τον κόσμο.

Γνωρίζουμε ότι οι νέοι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν επιλέγουν πλέον να ασχοληθούν με τη γουνοποιία, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι συνεχείς και έντονες κρίσεις στον κλάδο,  αλλά και της πρόσφατης κατάρρευσης της αγοράς,  και στρέφονται σε άλλες πιο ηθικές και ασφαλείς οικονομικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα,  σκοπός των πρωτοβουλιών αυτών είναι »η εισαγωγή νέου αίματος στον κλάδο.»

Θεωρούμε ότι ο κλάδος της γούνας ξεχειλίζει από αίμα και βαρβαρότητα και οποιαδήποτε προσπάθεια ενθάρρυνσης της νέας γενιάς να ασχοληθεί με αυτόν, πρέπει να αντιμετωπιστεί από το Υπουργείο σας με αυστηρότητα και υπευθυνότητα. Η ενασχόληση με τη γουνοποιία δεν εγείρει μόνο ηθικά ζητήματα, αλλά και κοινωνικοοικονομικά, λόγω των έντονων διακυμάνσεων που την χαρακτηρίζουν. Η  κυριαρχία  του  κυκλώματος  της  γούνας  τα προηγούμενα χρόνια είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα την υψηλή ανεργία, το  χαμηλό  μορφωτικό  επίπεδο,  τα  χαμηλά  εισοδήματα, και  την  υποτυπώδη  ανάπτυξη  άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, ο σεβασμός προς τα ζώα και η αποτροπή άσκησης βίας προς αυτά, βασικά συστατικά διαμόρφωσης  υπεύθυνων πολιτών με προεκτάσεις σε υπεύθυνες συμπεριφορές προς τους συνανθρώπους μας και την κοινωνία γενικότερα, αλλά και η επιλογή βιώσιμων ηθικών δραστηριοτήτων με μακροχρόνια προοπτική, πιστεύουμε  ότι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου σας. Οι επισκέψεις μαθητών σε χώρους που κακοποιούνται και θανατώνονται ζώα για την παραγωγή μη αναγκαίων πολυτελών προϊόντων μόδας και η παρουσίαση της εν λόγω δραστηριότητας ως »τέχνη» που πρέπει να συνεχιστεί, με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων του κυκλώματος της γούνας, είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες και πρέπει να καταδικαστούν άμεσα από το Υπουργείο σας και να αναζητηθούν ευθύνες για τη διοργάνωσή τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίσατε τις επισκέψεις σχολείων σε χώρους που διατηρούν ζώα σε αιχμαλωσία, σας καλούμε να διερευνήσετε τις παραπάνω πρωτοβουλίες, να τις καταδικάσετε και να αποτρέψετε μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες, συμβάλλοντας έτσι στην απεξάρτηση της περιοχής από αυτήν την αποτυχημένη  και βάρβαρη δραστηριότητα που σταδιακά καταργείται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι χρέος όλων μας να διαπαιδαγωγήσουμε την νέα γενιά με τέτοιο τρόπο ώστε να σέβεται όλα τα έμβια όντα  και να εμποδίσουμε επιχειρηματικά κυκλώματα να πλουτίζουν εις βάρος μίας ολόκληρης κοινωνίας. Είναι ώρα η νέα κυβέρνηση να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος , για μία νέα πραγματικότητα, με σεβασμό προς τους αδυνάτους και την αειφορική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας.

newpost.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Αντιδράσεις για την απαγόρευση επισκέψεων μαθητών σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *