Καστοριά

Τελικά γιατί πληρώνει η Μακεδνός έναν tik toker;

“Αυτό που περισσεύει στην Καστοριά είναι η μιζέρια, οι κακοπροαίρετοι σχολιασμοί. Ευτυχώς όμως είναι απειροελάχιστα άτομα, που είναι έτσι σε μεταξύ τους σε κάποιες γιάφκες (!!)….”

Αυτά και άλλα πολλά είπε ο Δήμαρχος Καστοριάς σε ερώτηση που του ετέθη στον αέρα της πρωινής εκπομπής του Θωμά Τομόπουλου στον Kastoria fm 91.5.

Δείτε εδώ το βίντεο με την επίμαχη ερώτηση:

Θέμα της ερώτησης ήταν “με ποια κριτήρια η εταιρία του Δήμου, Μακεδνός, επιλέγει συνεργασίες με έναν tik toker”. Το θέμα που προέκυψε είναι η πρόσφατη ανακάλυψη στη Διαύγεια πληρωμών προς τον tik toker Αναστάσιο Κωνσταντινίδη, γνωστό ως “Τασέτα”.

Δείτε εδώ για ποιες πληρωμές (σχεδόν όλο το 2025) μιλάμε

Το ποσό που πλήρωσε η εταιρία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, θα έλεγε κανείς για όλο σχεδόν το 2025…Για τον Μάρτιο και Απρίλιο πληρώθηκαν ~5000€ συνολικά και μετά από 410€ κάθε μήνα, μέχρι και τον Δεκέμβρη που μας πέρασε. Μιλάμε για κανονικό μισθό, δηλαδή, ενός υπαλλήλου με 4ωρη σύμβαση.

Μετά τη δημοσίευση των αναρτήσεων αυτών, ο ίδιος ο κ. Τασέτας δεν πήρε θέση, άρα και δεν αρνήθηκε δημόσια (ακόμη έστω) ότι ισχύουν οι πληρωμές από τη Μακεδνός.

Κι αυτό είναι κακό, θα αναρωτιόταν κάποιος; Καθόλου. Αντιθέτως, είναι χαρά όταν ο Δήμος μπορεί να προσφέρει εργασία στους δημότες του, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Το ερώτημα εδώ είναι “ποια είναι, ακριβώς, η εργασία του συμπολίτη μας”; Ποιες οι αρμοδιότητές του; Υπάρχει κάποια σύμβαση; Προσφέρει κάποια υπηρεσία ή είδος; Εργάζεται σε κάποια δομή, όπως άλλοι συμβασιούχοι με τίτλους κτήσης, τις πληρωμές των οποίων βλέπουμε αναρτημένες στη διαύγεια της Μακεδνός κάθε μήνα; Θέσεις τις οποίες ποτέ κανείς δεν παίρνει χαμπάρι αν ή πότε προκηρύσσονται και πού και ποιοι τελικά τις καταλαμβάνουν και με ποια κριτήρια. Πληρώνεται ως δημιουργός περιεχομένου, ως δημοσιογράφος; Για να κάνει αναπαραγωγή των δελτίων τύπου και των δημοσιεύσεων του Δημάρχου; Να τρώει τυρόπιτες σε φούρνο; Γιατί;

Ο εν λόγω Tik toker έχει μόλις 8700 ακολούθους στο tik tok την στιγμή που υπάρχει Καστοριανός με 53.000 ακολούθους και φανατικό κοινό (τον κ. Τοτονίδη εννοούμε με τα γνωστά βίντεο με το πάντα χαλασμένο Toyota και τον μάστορα κ. Ανέστη). Να πεις ότι είναι και ο πιο δημοφιλής, ότι όλοι τον αποθεώνουν και το κοινό του τον ακολουθεί για να μάθει για την Καστοριά, ότι είναι influencer ή Brand ambassador, δηλαδή…. Να πεις ότι προωθεί τον πολιτισμό ή τις ομορφιές της Καστοριάς σε όλη τη χώρα κάνοντας βίντεο επαγγελματικού επιπέδου…. Δεν θα το πεις! Το πιθανότερο είναι να μην αντέξεις να δεις πάνω από 2 αναρτήσεις του στην σειρά.

Παρακολουθώντας βίντεο του κ Τασέτα θα αντιληφθεί κανείς ότι τα σχόλια που εισπράττει για το περιεχόμενό του είναι στην πλειοψηφία τους υβριστικά. Ειδικά στα βίντεο που μιλά με προσβλητικό τρόπο για τους Αθηναίους, αποκαλώντας τους μάλιστα με χαρακτηρισμούς που δεν αντιπροσωπεύουν τον μέσο Καστοριανό και βασικά δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν νοήμονα. Για να μην αναφερθούμε στο ηχηρό ρούφηγμα της μύτης με το οποίο κλείνει κάθε βίντεο, ως σήμα κατατεθέν. Άβολο! Αμήχανο! Σου δημιουργεί ένα σφίξιμο…

Όμως καθένας μπορεί να δημοσιεύει το περιεχόμενο που θέλει, που μπορεί και που τον αντιπροσωπεύει. Προσωπικό του προφίλ είναι. Δεν κρίνουμε αυτό. Δημοκρατία υπάρχει. Πόσοι γραφικοί έχουν γίνει διάσημοι στα σόσιαλ για οποιουσδήποτε λόγους; Συνήθως είναι μόδα που σβήνει αργά γρήγορα. Το θέμα είναι αν εσύ κι εγώ, οι δημότες δηλαδή που πληρώνουμε Δημοτικά τέλη και φόρους, πληρώνουμε χωρίς λόγο και για τα βίντεο αυτά!

Γιατί είναι διαφορετικό ο Πρόεδρος της εταιρίας ή ο Δήμαρχος να μοιράζονται την αντιμισθία τους με όποιον θέλουν για την προβολή τους ή από φιλανθρωπία κι άλλο να μοιράζουν δημόσιο χρήμα. Μάλιστα από μια εταιρία που με βουλευτική παρέμβαση κατάφερε να παραμείνει ανοιχτή (και πολύ καλά έγινε).

Ο Δήμαρχος δεν μπορούσε, όπως έλεγε στη συνέντευξη, να καταλάβει το ξεκάθαρο ερώτημα του κ. Τομόπουλου. Στο σημείο αυτό να πούμε ένα μπράβο στον κ Τομόπουλο γιατί τόλμησε κάτι που άλλοι υποτίθεται έμπειροι κι αντικειμενικοί δημοσιολόγοι θα προσπερνούσαν τρέχοντας.

Πιστεύουμε ότι κάποιο πρόβλημα, όντως, υπήρξε στην κατανόηση της ερώτησης, λαμβάνονταν υπόψη την απάντηση του Δημάρχου, γιατί για κάμποση ώρα απλά μιλούσε για την εντιμότητα της δημοτικής του αρχής, τα κακά δημοσιεύματα που δεν έχει χρόνο να διαβάσει, τα φορτηγά που έπαιρναν υλικά πριν από κάμποσα χρόνια (τα γνωστά flash back πριν αναλάβουν το 2019), την μιζέρια και τις γιάφκες , τα δικαστήρια που κερδήθηκαν, την καθαρή Μακεδνός για την οποία δεν έχει δικαίωμα να μιλάει κανένας και άλλα άσχετα και μπερδεμένα. Μέσα σε όλη αυτή την αμηχανία και την προφανώς αποτυχημένη προσπάθεια να την κρύψει στην απάντησή του, έριξε το μπαλάκι στο ΔΣ της εταιρίας λέγοντας να ρωτήσουν τα μέλη του για τις συνεργασίες(αν και είπε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να γίνει αυτό και ότι τους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη).

Άρα, περιμένουμε μια καθαρή απάντηση από το ΔΣ της εταιρίας, μέσω ενός δελτίου τύπου, έστω. Περιμένουμε ξεκάθαρη θέση και από την αντιπολίτευση για κάποια θέματα. Μια οι αναθέσεις για τα αποτυχημένα πάρκα, μια οι τίτλοι κτήσης, μια πληρωμές χωρίς ξεκάθαρο λόγο σε ιδιώτη…μαζεύονται οι ερωτήσεις! Και μακάρι να απαντηθούν . Καλοπροαίρετοι είμαστε!

Γιατί να επιλέγεται από έναν δημόσιο φορέα ο Χ και όχι ο Υ που μπορεί να έχει κι ένα πτυχίο στον τομέα ας πούμε της επικοινωνίας ή της επεξεργασίας βίντεο; Εσύ που είσαι εκτός Καστοριάς αυτή την στιγμή, εσύ που θα πας σε ένα νησί σε λίγους μήνες.. δεν θα ήθελες 410 € τον μήνα χαρτζιλίκι μόνο για να υποδεικνύεις κανένα παγκάκι που κουνιέται, καμιά τρύπα από τις άπειρες στον δρόμο και να ρωτάς κάθε θαμώνα μιας καφετέριας για αθλητικά κι άλλες ανοησίες ρουφώντας μύξες ή με ρεψίματα (τυχαία παραδείγματα);

Η απάντηση του Δημάρχου στην ερώτηση απογοητεύει και προβληματίζει κάθε ακροατή με στοιχειώδη νοημοσύνη. Καθένας, όμως, είναι υπεύθυνος των λόγων του και πρέπει να μάθει να κρίνεται όταν μάλιστα κατέχει θέσεις εξουσίας.

Γενικά, αν χαρακτηρίζονται μίζεροι και κακοπροαίρετοι οι πολίτες που ανησυχούν και που δεν αρκούνται στο να χειροκροτούν, τότε κάτι πάει λάθος επικοινωνιακά. Εκτός του ότι δηλώνει αποδοχή φόβου.

Ο κόσμος στον τόπο μας που μιλάει για τα κακώς κείμενα δεν είναι απειροελάχιστος…το αντίθετο! Όπως θα σχολιάσει την ανεργία, τη γούνα, το φράγμα και το αέριο, θα σχολιάσει και την απευθείας ανάθεση και τη λακκούβα και όλα.

Η Καστοριά ξυπνάει…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *