Γνωρίστε τα αρχοντικά της Καστοριάς 25, 26 & 27 Μαΐου

Η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την European Historic Houses Association διοργανώνει εβδομάδα Ανοικτών Κτιρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην οποία διοργάνωση συμμετέχει και η Καστοριά με πλούσια συμμετοχή.

Έτσι λοιπόν την 25, 26 και 27 Μαϊου 2018 αρκετά αρχοντικά μας θα είναι ανοικτά για επίσκεψη από το κοινό από τις 11:οο έως 13:οο.
Τα αρχοντικά που θα είναι ανοικτά είναι τα εξής:
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΠΑΤΡΙΝΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Πηχεών 5 & Καπετάν Λάζου 2, Ντολτσό
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25, 26 & 27/5, 11π.μ. – 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Λεωνίδας & Μενέλαος ΜπατρίνοςΣπίτι του 1770. Ριζική ανακαίνιση το 1860. Το αρχοντικό αυτό κατοικείται συνεχώς από τότε.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΝΕΡΑΝΤΖΗ ΑΪΒΑΖΗ (Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρμονία»)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Καπετάν Λάζου 10
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25, 26 & 27/5, 11π.μ. – 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Αλεξάνδρα ΡάποβιτςΚατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, είναι διώροφο κτίσμα με μεσοπάτωμα σε σχήμα κάτοψης μεγάλου Π. Στεγάζει από το 1975 το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς. Στους χώρους και τα δωμάτια του σπιτιού παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή παλαιοτέρων εποχών σε ένα τυπικό καστοριανό Αρχοντικό.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ (Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρμονία»)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βυζαντίου 15, Ντολτσό
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25, 26 & 27/5, 11π.μ. – 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σύλλογος «Αρμονία»Η οικογένεια Εμμανουήλ ήταν αρχικά οι ιδιοκτήτες του Αρχοντικού αυτού τον 18ο αιώνα. Απόγονοί τους οι αδελφοί Παναγιώτης και Ιωάννης Εμμανουήλ, στενοί συνεργάτες του Ρήγα Φεραίου στη Βιέννη (1794), που έδωσαν τη ζωή τους για την προετοιμασία της επανάστασης του 1821 εναντίον των Τούρκων Οθωμανών. Σήμερα το Αρχοντικό αυτό στεγάζει το Ενδυματολογικό Μουσείο Καστοριάς.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΒΕΡΓΟΥΛΑ (Ξενοδοχείο & Εκθεσιακό Κέντρο)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αϊδήτρας 12-14
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25, 26 & 27/5, 11π.μ. – 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σφηνορολάκης Τάσος (Ξενοδοχείο), Λεωνίδας Παπαδημητρίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού (Εκθεσιακό Κέντρο)Κοντά στην νότια παραλία της λίμνης δύο φρουριακά κτίσματα οικοδομημένα στα μέσα του 19ου αιώνα. Το πρώτο χρησιμοποιείται σήμερα σαν ξενοδοχειακή μονάδα από ιδιώτη επιχειρηματία και το δεύτερο ανήκει στον Δήμο Καστοριάς και χρησιμοποιείται σαν εκθεσιακός χώρος και φιλοξενεί διάφορες εκθεσιακές εκδηλώσεις επιπέδου. Και τα δύο κτίσματα είναι διατηρητέα και διατηρούν την αρχική τους αρχιτεκτονική μορφή.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Πηχεών 1, Πλατεία Ντολτσό
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25, 26 & 27/5, 11π.μ. – 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Σιδέρης ΣμαρόπουλοςΑνακαινισμένο κτίσμα των αρχών του 20ου αιώνα που χρησιμοποιείται ήδη ως ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΠΑΣΑΡΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βυζαντίου 13, Ντολτσό
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25, 26 & 27/5, 11π.μ. – 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Λεωνίδας Παπαδημητρίου, Αντιδήμαρχος ΠολιτισμούΑρχοντικό του 19ου αιώνα, πρόσφατα ανακαινισμένο που ανήκει στον Δήμο Καστοριάς.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΗΧΕΩΝ (Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς»)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Πηχεών 2, Ντολτσός
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25, 26 & 27/5, 11π.μ. – 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Χρυσόστομος Παπασταύρου, πρόεδρος ΣυλλόγουΤο αρχοντικό Πηχεών ανήκε στον Αναστάσιο Πηχεών, εκπαιδευτικό, Μακεδονομάχο και ήρωα της Μακεδονικής εξέγερσης του 1878, η οποία αναφέρεται στην Ιστορία της πόλεως της Καστοριάς ως «Πηχεωνικά». Είναι διατηρητέο κτίσμα, με διασωσμένη την αρχική αρχιτεκτονική του μορφή και στεγάζει σήμερα το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Καστοριάς με φωτογραφίες, κειμήλια του αγώνα, χώρους εκθέσεων, αίθουσα διαλέξεων βιβλιοθήκη κλπ. Η αυλή του Μουσείου χρησιμοποιείται από τον Δήμο Καστοριάς για την οργάνωση ετήσιου μουσικού φεστιβάλ, του «Φεστιβάλ της Αυλής», κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΣΙΑΤΣΙΑΠΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Νίκης 114-116, Απόζαρι
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25, 26 & 27/5, 11π.μ. – 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Ανδρομάχη Σκρέκα, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων ΚαστοριάςΚατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και είναι ένα τριώροφο, πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχοντικό. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο άρχοντας Μόραλης. Η χρονολογία 1754 που αναφέρεται σε επιγραφή, μάλλον αναφέρεται στην χρονιά που το αρχοντικό αγοράστηκε από τον Τσιατσιαπά και επισκευάστηκε εκτενώς. Μετά από εργασίες που κράτησαν χρόνια το αρχοντικό αυτό αποκαταστάθηκε και διατηρείται σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

 

 

Πολλές πληροφορίες για τη μοναδική δράση που θα λάβει χώρα σε 13 πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσά τους και η Καστοριά μπορείτε αν βρείτε στο ellet.gr
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

One thought on “Γνωρίστε τα αρχοντικά της Καστοριάς 25, 26 & 27 Μαΐου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *