Ξεκινά η αεροναυτική άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας νοτίως της Κύπρου

Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Ιταλία, προχωρούν σε ενίσχυση της ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στου στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” της Κύπρου, το πρώτο βήμα της τετραμερούς συνεργασίας σε στρατιωτικό επίπεδο θα γίνει σήμερα Τετάρτη με αεροναυτική άσκηση με την ονομασία «Ευνομία». Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου μεταξύ 26 και 28 Αυγούστου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου «οι εντάσεις και οι προσπάθειες για αποσταθεροποίηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τις συνεχιζόμενες και παρατεταμένες συγκρούσεις την παρούσα περίοδο έχουν κορυφωθεί, λόγω και των αυξανόμενων προστριβών σε διάφορα θέματα (όρια, μεταναστευτικές ροές, διακίνηση κ.λπ.). Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, οι κατ’ επανάληψη παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, το οποίο είναι δεσμευτικό ακόμη και για τις χώρες που δεν το έχουν υπογράψει».

  • Με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αποφασίστηκε από τα τέσσερα κράτη, η ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας, στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τη Τετραμερή Πρωτοβουλία. Η Πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή».

  • Σύμφωνα με το κυπριακό ΥΠΑΜ «σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Άμυνας και τα Στρατιωτικά Επιτελεία των τεσσάρων χωρών η αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο». Η εναρκτήρια δραστηριότητα, στην οποία θα συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις τέσσερις χώρες, σηματοδοτεί και την έναρξη της Πρωτοβουλίας. Ενέργειες στο πλαίσιο της αρχικής δραστηριότητας με την ονομασία «ΕΥΝΟΜΙΑ» θα υλοποιηθούν στο θαλάσσιο χώρο Νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 και θα συμπεριλάβουν μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων «η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει την συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Ευρωπαϊκών Χωρών, για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, την διατήρηση της σταθερότητας και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου, ενώ αποτελεί εγγύηση για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο».

 

economico.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *