Βρέθηκε το μεγαλύτερο χρυσόψαρο στον κόσμο

Ζυγίζει πάνω από 2 κιλά και έχει μήκος 30 εκατοστά – Πρόβλημα για το τοπικό σύστημα, τονίζουν οι επιστήμονες.

Γνωρίζουμε ότι τα χρυσόψαρα είναι μικρά ψαράκια, τα οποία διαβιώνουν σε μικρά ενυδρεία, ή μικρές λιμνούλες σε κήπους. Είναι έτσι; Η απάντηση είναι «όχι». Σε ποτάμι της Αυστραλίας βρέθηκε ένα χρυσόψαρο βάρους δύο κιλών και μήκους 30 εκατοστών, δέκα τουλάχιστον φορές μεγαλύτερο απ’ ότι έχουμε συνηθίσει να ορίζουμε ως «χρυσόψαρο».

Σύμφωνα με τους βιολόγους, το ψάρι αυτό αφέθηκε ελεύθερο από τους ιδιοκτήτες του. Όσο αθώο και αν φαίνεται, το χρυσόψαρο μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον βιότοπο, καθώς είναι ένα είδος που δεν διαβιώνει εκεί. «Χρησιμοποιούμε ακουστικούς τηλεμετρητές, όπως και στους καρχαρίες, προκειμένου να εντοπίσουμε τα είδη που έχουν μεγαλώσει υπερβολική, ή δεν ανήκουν στο φυσικό αυτό σύστημα», δήλωσε ο ερευνητής Στέφεν Μπίτι.

«Η παρουσία ξενικών ειδών μπορεί να προκαλέσει στείρωση των υπολοίπων ειδών και να αλλάξουν την εικόνα του συστήματος», πρόσθεσε ο επιστήμονας, ο οποίος αποκάλυψε ότι έχει τσεκάρει τουλάχιστον άλλα 15 ψάρια που έχουν μεγαλώσει υπερβολικά και δεν ανήκουν στο φυσικό αυτό περιβάλλον, τον τελευταίο χρόνο.

Ανάλογο πρόβλημα αντιμετώπιζαν και στον Καναδά, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν την επιβολή προστίμου 55.000 δολαρίων σε όποιον απελευθέρωνε χρυσόψαρα. Ένα χρυσόψαρο 41 εκατοστών και βάρους 2,3 κιλών είχε εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο πέθανε στην εκπληκτική ηλικία των 43 χρόνων! Το ρεκόρ μεγέθους κατέχει ένα χρυσόψαρο 48 εκατοστών, το οποίο είχε εντοπιστεί στην Ολλανδία, το 2008.

 

πηγη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *