«Βανδαλισμοί» και προβλήματα

Αν δεν τα μάθατε, ήδη, αυτή την εβδομάδα είχαμε δύο σημαντικά περιστατικά βανδαλισμών στην πόλη μας.

Ήταν μάλιστα τόσο σημαντικά που ο Δήμος Καστοριάς εξέδωσε επίσημες ανακοινώσεις για να μας ενημερώσει για την άμεση αποκατάστασή τους.

Βανδαλισμός 1: Η ταμπέλα I love Kastoria.  Αν και δεν αναγράφονται λεπτομέρειες, εικάζουμε ότι εννοείται ως βανδαλισμός η εικαστική παρέμβαση (εδώ και μήνες διαβάζουμε ονόματα περαστικών που θέλουν να αφήσουν ένα κομμάτι της παρουσίας τους από το ρομαντικό αυτό μέρος), ίσως και κάποιο θέμα στον φωτισμό της(πάλι εδώ και καιρό η ταμπέλα ήταν ελλιπώς φωτισμένη).

 

Βανδαλισμός 2: Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ στη Βόρεια παραλία. Μιλάμε για το μικρό κτίριο απέναντι από την πλατεία Μακεδονομάχων, για να είμαστε ακριβείς.

Αν και πάλι δεν αναγράφεται ξεκάθαρα το πρόβλημα, φαίνεται από τις φωτογραφίες του δελτίου τύπου ότι άγνωστοι βάνδαλοι έγραψαν, με μαύρο σπρέι, ένα σύνθημα ενάντια στα αφεντικά.


ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ξεκάθαρα- όπως όλοι, είμαστε βέβαιοι-  κάθε ανεπιθύμητη (ίσως και βίαιη) παρέμβαση σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Θεωρούμε ότι είναι ασέβεια προς τον κάθε δημότη, προς τον κάθε ιδιοκτήτη ενός οικήματος,  η οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια σε δημόσια ή ιδιωτική περιουσία. Είτε αυτό είναι ένα γκράφιτι, είτε ένα σύνθημα, είτε τα ονόματα ενός ερωτευμένου ζεύγους, είτε σπασίματα, φωτιές σε κάδους, κουδούνια σε άκυρες ώρες και φασαρίες γενικότερα.

π.χ. Ποιος δεν έχει θυμώσει με ένα οπαδικό σύνθημα στον φρεσκοβαμμένο τοίχο του σπιτιού του; 

Αναρωτιόμαστε όμως γιατί αντί να προστατεύονται δημόσιοι χώροι με κάμερες (όπως τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε τουριστικές δομές, στο καταφύγιο και όπως ήδη υπάρχουν έξω από πολλές επιχειρήσεις κλπ) και να γίνονται προσπάθειες να βρίσκουν και να τιμωρούν παραδειγματικά τους δράστες (άραγε βρέθηκαν και τιμωρήθηκαν οι βάνδαλοι του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου;), περιμένουμε το επόμενο «χτύπημα» των γνωστών αγνώστων, ώστε να συντάξουμε ένα κείμενο και να περιμένουμε αλλαγή νοοτροπίας; Υπερτονίζοντας ότι εμείς κάνουμε έργα, αλλά κακοί συμπολίτες μάς σαμποτάρουν ή μας φρενάρουν.

Αυτά για τους βανδαλισμούς σε δημόσια περιουσία. Στην ιδιωτική φανταζόμαστε ότι καθένας κάνει προσπάθεια να προστατεύσει όσο καλύτερα μπορεί την περιουσία του.

Επιπλέον, με αφορμή κυρίως τον βανδαλισμό στο αντλιοστάσιο, θα αναρωτηθούμε γιατί δεν είδαν τα συνεργεία που αποκατέστησαν τον βανδαλισμό και τους υπόλοιπους 3 τοίχους οι οποίοι εκθέτουν ακόμη το κτίριο αυτά στα μάτια Καστοριανών και επισκεπτών.

Ο πρώην βανδαλισμένος, νυν καθαρός (δεν φαίνεται από την σκιά αλλά είναι φρεσκοβαμμένος):

 

Διαβάζοντας το κείμενο αναρωτιόμαστε αν πιστεύει ακόμα και ο συντάκτης του κειμένου «Οι βανδαλισμοί υποβαθμίζουν την εικόνα ενός Δήμου και την καθημερινότητα των κατοίκων και παράλληλα δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις στους επισκέπτες», ότι ο τουρίστας που θα πάει κοντά στο κτίριο αυτό και θα διαβάσει το σύνθημα στον τοίχο, θα συγκλονιστεί περισσότερο από αυτό παρά από τη φρικτή μυρωδιά που υπάρχει στον χώρο μόνιμα, εδώ και χρόνια. 

Αν θα κοιτάξει γύρω του και αντικρίζοντας την ημι-ερήμωση της περιοχής, θα νιώσει συναισθήματα θαυμασμού και χαράς για την κατάσταση (δείτε μόνο τον δρόμο πώς είναι).

 

Επειδή ο καιρός φέτος είναι κάτι παραπάνω από ιδανικός για βόλτες και εξωτερικές δραστηριότητες (ίσως και εξέλιξη στα έργα), θα αποκαλύψουμε και άλλους «βανδαλισμούς» που δεν έχουν γίνει ακόμα δελτία τύπου:

Παιδική χαρά και γήπεδα στην περιοχή Φουντουκλή:

Θα βρείτε άπειρα γκράφιτι, βαψίματα παντού στα όργανα, σκουριασμένα κάγκελα (!), σπασμένα όργανα παιδικής χαράς, καταστροφή τάπητα γηπέδου κλπ.

 

 

Παιδική χαρά στη λαϊκή αγορά:

Υπάρχουν βανδαλισμένες κούνιες, αμμοχάλικο που γλιστράει, λακκούβες, βγαλμένα πλακάκια δαπέδου και δεκάδες άλλοι λόγοι να πάει κανείς απευθείας στην καινούρια παιδική χαρά στο Ντολτσό.

 

 

Νότια παραλία, η τουριστική βιτρίνα της Καστοριάς:

Θα δείτε σπασμένα παγκάκια, έναν πρώην φράχτη – ξύλα πεσμένα πλέον και άχρηστα, βαμμένους κάδους, άπειρα σκουπίδια στα καλάμια μέσα στη λίμνη και άλλα πολλά που μόνο αν περπατήσει κάποιος βλέπει και κρίνει.

 

Ενδεικτικά….

Να αναφερθούμε και στα συντριβάνια που από τα  3 -συνολικά – της πόλης το ένα λειτουργεί, ακόμη, κι αυτό μισό. Γιατί μάλλον κάποιος «βανδάλισε» τις εξόδους νερού που βρίσκονται περιμετρικά της μεγάλης-κεντρικής και δεν λειτουργούν σχεδόν καθόλου, πλέον.

Να μη μιλήσουμε για τον ηλεκτροφωτισμό στην πόλη που χαρήκαμε ότι θα έχουμε άπλετο φως, πλέον, με τα νέα led φωτιστικά και αντί αυτού συναντάμε κάμποσες λάμπες σβηστές κι άλλες να ανάβουν ενώ έχει νυχτώσει για τα καλά.

Τέλος, να μιλήσουμε για τα μεγάλα σαμποτάζ-πιθανούς βανδαλισμούς στους δρόμους. Γιατί αν κάποιος δεν βγαίνει τη νύχτα και δεν ανοίγει τρύπες επίτηδες παντού στο οδόστρωμα ώστε να το διατηρεί στην αθλιότερη κατάσταση που έχει υπάρξει ποτέ, δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την τραγική κατάντια των δρόμων της πόλης μας που δεν λέει να αλλάξει ακόμα και σε περιοχές από όπου πέρασαν οι αγωγοί.

Γι’ αυτά να δείτε ατάκες που ακούγονται από τουρίστες και φυσικά από μόνιμους κατοίκους…

Σκεφτείτε έναν ασθενή μέσα σε ασθενοφόρο που διέρχεται από την Γράμμου μέχρι το Νοσοκομείο μέσω Μ. Αλεξάνδρου και μετά εξαντλείστε τον θυμό, την αγανάκτηση, την θλίψη που σας διακατέχουν για τους εκκολαπτόμενους street artists που αμαυρώνουν την εικόνα της ονειρούπολής μας. Μήπως κολλάει το «εδώ ο κόσμος καίγεται…»;

(για να προλάβουμε σχόλια από κάποιους καλοπροαίρετους , τη λύση για τους «βανδαλισμούς» σε δημόσια περιουσία την είπαμε παραπάνω…ζούμε στο 2024)

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *