Τραγανά Καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι ή στο φούρνο

Ετοιμάστε τα πιο νόστιμα καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι ή στο φούρνο και συνοδεύστε τα φαγητά σας, τα σπιτικά burgers και τα σάντουιτς σας εύκολα και γρήγορα.

Υλικά
1 κιλό κρεμμύδια
1-2 κ.σ. καστανή ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκά τα θέλετε)
1,5 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι

Καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι

Σε μεγάλο τηγάνι και μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Βάζετε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύετε να καλυφθούν παντού με το ελαιόλαδο (2 λεπτά). Τα απλώνετε ομοιόμορφα στο σκεύος, μετριάζετε τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι και μαγειρεύετε για περίπου 10 λεπτά ωσότου αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα και να μαλακώνουν, ανακατεύοντας μερικές φορές. Τα κρεμμύδια πρέπει να ανακατεύονται συχνά για να μην αρπάξουν.

Ρίχνετε την ζάχαρη και ανακατεύετε να πάει παντού. Κατεβάζετε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή ή και εντελώς χαμηλή. Τα αφήνετε να καραμελώνουν αργά για τουλάχιστον 20-30 λεπτά, ανακατεύοντάς τα κάθε τόσο, ξύνοντας με την σπάτουλα, παίρνοντας το σκούρο κολλώδες υγρό που βρίσκεται στον πάτο του τηγανιού και ενσωματώνοντάς το στα κρεμμύδια. Επεμβαίνετε στο καραμέλωμα κάθε φορά που τα κρεμμύδια δείχνουν πως πάνε να κολλήσουν χωρίς να ανησυχείτε, γιατί αυτό είναι το φυσιολογικό (βλ. φωτό). Σ’ αυτό το διάστημα, ανάλογα με τις εστίες, ίσως χρειαστεί να ανεβοκατεβάζετε τη φωτιά από χαμηλή σε μέτρια-χαμηλή, καθώς ανακατεύετε, ελέγχοντας το καραμέλωμα. Συνεχίζετε έτσι για άλλα 10 λεπτά, δίνοντας στα κρεμμύδια τη δυνατότητα να πάρουν βαθιά, πλούσια, γεύση. Λίγο πριν τα αποσύρετε από την φωτιά ρίχνετε το μπαλσάμικο ξύδι, πιπέρι, ανακατεύετε για άλλα 5-10 λεπτά.

Αποσύρετε, αφήνετε να κρυώσουν και μεταφέρετε σε βάζα. Τα διατηρείτε κλειστά στο ψυγείο για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Μπορείτε επίσης να τα βάλετε στην κατάψυξη για περισσότερο διάστημα.

 

 

καραμελωμένα κρεμμύδια στο τηγάνι

 

 

Καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Κόβετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο σε μέγεθος διπλάσιο του ταψιού που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε. Βάζετε μέσα όλα τα υλικά, τα απλώνετε ομοιόμορφα, κλείνετε το αλουμινόχαρτο (βλ. φωτό) και το τρυπάτε στην επιφάνεια σε 4-5 σημεία με οδοντογλυφίδα. Ψήνετε για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αποσύρετε, ανοίγετε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές.

Διατηρείτε τα καραμελωμένα κρεμμύδια όπως παραπάνω.

καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο

Σημείωση: Ανοίγετε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσουν τα κρεμμύδια, εάν τα θέλετε όμως εντελώς ξανθά κάνετε το συνολικό ψήσιμο με κλειστό το αλουμινόχαρτο.

 

καραμελωμένα κρεμμύδια στο φούρνο

 

pandespani.com

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *