Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο… μέσω NATO

Η Τουρκία, όχι μόνο επαναφέρει, αλλά και «αναβαθμίζει» την πολιτική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, μέσω του NATO, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το επιχειρησιακό σχέδιο του οργανισμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Απόρρητο έγγραφο που η τουρκική αντιπροσωπεία κατέθεσε στη στρατιωτική επιτροπή του NATO και αποκαλύπτει η «Καθημερινή», δείχνει ότι η Άγκυρα επιχειρεί να αποδυναμώσει καθοριστικά την αποστολή του NATO στο Αιγαίο, απαιτώντας σειρά περιοριστικών κινήσεων που στο υπόβαθρό τους έχουν τις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το απόρρητο έγγραφο, η Τουρκία ζητεί:

  • Ελληνικά νησιά, των οποίων την κυριαρχία της χώρας μας αμφισβητεί, να μην αποκαλούνται με την ονομασία τους, αλλά με γράμματα ή αριθμούς!
  • Το NATO να μην ελλιμενίζονται πλοία της Συμμαχίας στα Δωδεκάνησα, τα οποία η γειτονική χώρα θεωρεί αποστρατικοποιημένα.
  • Ο εναέριος χώρος του Αιγαίου, να αποκαλείται «εναέριος χώρος του ΝΑΤΟ», υποδηλώνοντας την απουσία της ελληνικής κυριαρχίας.
  • Ισχυρισμοί (της Αθήνας) σχετικά με «δήθεν» εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, δε θα πρέπει να αναφέρονται στις γενικές επιχειρησιακές οδηγίες.
  • Οι θαλάσσιες δραστηριότητες να μεταφερθούν μακριά από τις «προβληματικές περιοχές» του Αιγαίου «προκειμένου να μην προκύψουν εντάσεις.
  • Στην περίπτωση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, περιοχές που η Τουρκία έχει δηλώσει στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, θα πρέπει να είναι σεβαστές.

πηγή

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *