Tips για την καλύτερη Εξεταστική που έχετε περάσει ποτέ
Είστε πρωτοετείς και δεν ξέρετε τί να περιμένετε η μήπως είστε από τους παλιούς που απλά σκέφτονται πως ακολουθούν οι τρεις πιο δύσκολες εβδομάδες του εξαμήνου που πέρασε…αλήθεια, πότε κιόλας πέρασε;
Φοιτητές και εξεταστική, μία ιδιόμορφη σχέση μίσους αλλά και πάθους…
Σας προτείνουμε τα πιο έξυπνα Tips για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε την Εξεταστική που έφτασε:
1. Διαβάστε σωστά το πρόγραμμα των μαθημάτων σας. Σημειώστε τις ημερομηνίες που εξετάζεστε, ώστε να έχετε σαφή εικόνα για τον χρόνο που έχετε ανάμεσα στα μαθήματα.
2. Επιλέξτε τα μαθήματα που θα δώσετε. Σας προτείνουμε να προσπαθήσετε να παρουσιαστείτε σε όλα τα μαθήματα που έχετε δηλώσει. Αν σας φαίνεται αδύνατο, καλό θα ήταν να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στα μαθήματα που νομίζετε πως έχετε περισσότερες πιθανότητες να επιτύχετε.
3. Βρείτε τα βιβλία σας (προμηθευτείτε τα ή δανειστείτε τα από την βιβλιοθήκη αν δεν τα έχετε ακόμα στα ράφια σας).
4. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ολοκληρωμένες σημειώσεις για κάθε μάθημα το οποίο θα δώσετε. Αν σας λείπουν, είναι η καλύτερη περίοδος να παρακαλέσετε κάποιον συμφοιτητή σας (κατά προτίμηση μεγαλύτερου έτους) να σας τις δανείσει να τις φωτοτυπήσετε.
5. Μην ντραπείτε να συζητήσετε με παλαιότερους φοιτητές για τα θέματα που συνηθίζει να βάζει ο καθηγητής στο εξεταζόμενο μάθημα που σας ενδιαφέρει. Είναι κοινό μυστικό πως τα θέματα ανακυκλώνονται…Για να μην φτάσετε στο σημείο να το ανακαλύψετε μόνοι σας την τρίτη φορά που θα δώσετε το συγκεκριμένο μάθημα, ρωτήστε από σήμερα τους παλαιότερους για τον τρόπο που εξετάζει κάθε καθηγητής.
6. Επισκεφθείτε βιβλιοπωλείο της πόλης που σπουδάζετε. Ρωτήστε ποιο. Σε πολλά από τα βιβλιοπωλεία υπάρχουν σημειώσεις και παλιά θέματα των μαθημάτων κάθε σχολής. Προέρχονται από παλαιότερους φοιτητές της σχολής σας και είναι αρκετά ενημερωμένα. Ελέγξτε τα, φυσικά, πριν τα αγοράσετε.
7. Αν δεν είσαστε από τους επιμελείς φοιτητές, διαβάστε με τη μέθοδο, ‘όσα βλέπει η πεθερά’. Δηλαδή ασχοληθείτε με τα SOS. Προτιμήστε τις σημειώσεις που έχει αναρτήσει ο καθηγητής στο Διαδίκτυο. Καλώς ή κακώς θα εξελιχθείτε στην επιστήμη σας, εκτός Πανεπιστημίου.
8. Επισκεφθείτε τους καθηγητές στα γραφεία τους. Μην τους φοβάστε, είναι πολύ πιο φιλικοί και προσιτοί από όσο φαντάζεστε. Και φυσικά, πλην ελαχίστων εξαιρεσεων, δεν έχουν σκοπό της καριέρας τους να γίνετε αιώνιοι φοιτητές. Είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν και να σας περάσουν. Μαζέψτε τις απορίες σας και ρωτήστε τους. Αφήστε που θα εκτιμήσουν το ενδιαφέρον σας, πιστέψτε μας.
9. Διαβάστε μόνο όταν αισθάνεστε συγκεντρωμένοι. Πολύ ή λίγο δεν έχει σημασία. Κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά. Μην παρασύρεστε, λοιπόν, από τον συμφοιτητή η τον γνωστό σας που διαβάζει ατελείωτες ώρες. Μπορείτε να κατανοήσετε το μάθημα και να πετύχετε, ακόμα και αν διαβάσετε λίγο αλλά συγκεντρωμένα.
10. Βγείτε βόλτες, προμηθευτείτε καφέ, σάντουιτς, γλυκάκι από το διπλανό ζαχαροπλαστείο όποτε νιώσετε ανάγκη. Σε καμία περίπτωση μην κλειστείτε στο σπίτι. Η εξεταστική δεν είναι απαραίτητα 24 ώρες διάβασμα. Θα κουραστείτε και θα βαρεθείτε μετά τις πρώτες μέρες και δεν πρεπει.
11. Κοιμηθείτε πριν δώσετε το μάθημά σας (αν είναι το πρωί). Η τακτική να πάτε κατευθείαν μετά από ξενύχτι, δε βοήθησε πολλούς. Καλύτερα να ξυπνήσετε νωρίτερα και να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας τότε.
12. Μην ελέγξετε τις λύσεις αμέσως μόλις βγείτε από το αμφιθέατρο. Μάθημα ήταν και τελείωσε. Περάσατε κοπήκατε, το αποτέλεσμα δε θα αλλάξει. Μόνο να απογοητευτείτε μπορείτε αν ‘ανακαλύψετε’ λαθάκια.
13. Μη δίνετε λεπτομερή αναφορά στους γονείς σας. Καλό είναι να ξέρουν πότε δίνετε, αλλά λεπτομέρειες και αναφορές όπως ‘έβαλε ασκήσεις μόνο από τα κυψελοειδή συστήματα’ μόνο άγχος μπορούν να τους προκαλέσουν. Καλύτερα να αρκεστείτε στο αν είστε ευχαριστημένοι ή όχι. (προσωπικά χρησιμοποιούσα πάντα το επαρκές ‘δεν ξέρω, θα δείξει’)
14. Μην κάνετε σκονάκια. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές είναι ‘προγραμματισμένοι’ ώστε να σας επιτηρούν καλά. Αφήστε που κάποιοι από αυτούς, αν ανακαλύψουν σκονάκι και το παρουσιάσουν στον καθηγητή, αισθάνονται πως ‘ανεβαίνουν στα μάτια του’, αυτομάτως. Δεν αξίζει το ρίσκο.
15. Σημειώστε τα θέματα μόλις βγείτε από την αίθουσα. Μακάρι να μην σας χρειαστούν ποτέ ξανά, αλλά είναι μία πρακτική από την οποία δε θα χάσετε πολλά, αν ακολουθήσετε.
16. Πάρτε καφέ ή νερό στην αίθουσα. Ο οργανισμός σας θα θέλει από κάποιο σημείο και μετά, κάτι, ώστε να αναζωογονηθεί. Οι καθηγητές είναι αρκετά ανεκτικοί.
17. Καθίστε μέχρι το τέλος της εξέτασης. Μην παρασυρθείτε από αυτούς που ήρθαν μόνο για να δουν τα θέματα. Μετά από κάποια ώρα ο καθηγητής ίσως βγει από την αίθουσα και ίσως σας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσετε μια απορία σας με τον διπλανό…
Για τους πρωτοετείς: Η εξεταστική δεν έχει σε τίποτα σχέση με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που έχετε στο μυαλό σας. Τα πράγματα είναι πολύ πιο χαλαρά και φυσικά έχετε κι άλλες ευκαιρίες να ξαναδώσετε τα μαθήματα του έτους. Μην αγχώνεστε λοιπόν. Διαβάστε όσο πρέπει και πάτε στο αμφιθέατρο με θάρρος.
Για τους μεγαλύτερους σε έτος: Γνωρίζετε τι σας περιμένει. Κάντε το πιο οργανωμένα αυτή τη φορά. 3 εβδομάδες είναι θα περάσουν. Στο επόμενο εξάμηνο θα αρχίσετε νωρίτερα το διάβασμα, εξάλλου, σωστά; 😉
Για τους αιώνιους: Μπορεί να μην σας διέγραψαν ακόμη και να χαίρεστε, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να τελειώνετε επιτέλους; Θα φτάσετε να δίνετε μαζί με συγγενείς σας που τους περνάτε 10 χρόνια και να καμαρώνετε…
Καλή εξεταστική!!!! Καλή Επιτυχία σε Όλους!!!
Υ.Γ. Ελπίζουμε να μην σας αντιπροσωπεύουν τα πιο χαλαρά tips μας και να είστε υπόδειγμα φοιτητών από τις πρώτες κιόλας ημέρες!
Χ.Κ.