Τι είναι οι όνειρο παγίδες;

Ονειροπαγίδες κατασκεύασαν αρχικά οι Ινδιάνοι Τσιπέουα (αλλιώς Οτζίμπουε). Το αντικείμενο στη γλώσσα τους ονομάζεται asabikeshiinh…

Τις κατασκεύαζαν πλέκοντας σε δίχτυ κλωστές από νεύρα μέσα σε στεφάνια από ξύλο ιτιάς, με μια πλέξη που θύμιζε ιστό αράνης. Συνήθως τις διακοσμούσαν με χάντρες και φτερά. Μετά τις κρεμούσαν πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών, για να τα προστατέψουν από τα κακά όνειρα.

 

Υποτίθεται ότι μόνο τα καλά όνειρα μπορούσαν να περάσουν από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας, ενώ τα κακά σκάλωναν και έμεναν παγιδευμένα. Στη συνέχεια, τα παγιδευμένα κακά όνειρα θα διαλύονταν με το πρώτο φως της αυγής.

Σύμφωνα με την παράδοση των Ινδιάνων Λακότα (αλλιώς Σιού), ο διδάσκαλος της σοφίας Iktomi εμφανίστηκε σε όραμα σε έναν πνευματικό αρχηγό των Λακότα, παίρνοντας τη μορφή μιας πολύ σοφής αράχνης. Αρχικά του μίλησε σε μια πνευματική γλώσσα που μόνο οι αρχηγοί των Λακότα κατανοούσαν.

Του είπε ακόμα, ότι προϋπόθεση να λειτουργήσει η ονειροπαγίδα είναι η πίστη στο Μεγάλο Πνεύμα.

Η χρήση του αντικειμένου γενικεύθηκε και σε άλλα ινδιάνικα έθνη, ειδικά στη δεκαετία 1960-1970 όπου αναπτύχθηκε το ινδιάνικο κίνημα. Στη συνέχεια άτομα και ομάδες του χώρου της Νέας Εποχής άρχισαν να κατασκευάζουν, κι ακόμα να πωλούν ονειροπαγίδες. (Βικιπαίδεια)

Οι ονειροπαγίδες λοιπόν είναι ινδιάνικα μαγικά σύμβολα που με τη βοήθεια του «Μεγάλου Πνεύματος» (από τις θεότητες των ινδιάνων) αποτρέπουν σύμφωνα με τους ινδιάνους, αλλά και τους ανθρώπους της «Νέας Εποχής» τα άσχημα όνειρα των ανθρώπων.

Η εμπειρία της Ορθόδοξης παράδοσης σημειώνει πως τέτοια αντικείμενα συνήθως έλκουν το κακό και δημιουργούν προβλήματα στη ζωή μας. Πολλοί που χρησιμοποίησαν ονειροπαγίδες διαπίστωσαν πως αντί για γλυκό ύπνο είχαν ταραγμένο ύπνο γεμάτο εφιάλτες, ενώ κάποιοι μιλούν και για την αίσθηση ξένης παρουσίας στο χώρο τους.

Ο Άγιος Γέροντας Παϊσιος θα πει χαρακτηριστικά:

Φορούν οι καημένοι άνθρωποι κάτι τέτοια φυλαχτά, δήθεν για να βοηθηθούν, και ταλαιπωρούνται. Aυτά πρέπει να τα κάψουν και να παραχώσουν την στάχτη ή να τα πετάξουν στην θάλασσα και να πάνε να εξομολογηθούν.

Οι μαύρες δυνάμεις του σκότους είναι αδύνατες.

Οι άνθρωποι τις κάνουν δυνατές

με την απομάκρυνση τους από τον Θεό,

γιατί έτσι δίνουν δικαιώματα στον διάβολο. από το βιβλίο «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ τ. Γ΄»

Οι χριστιανοί έχουν φυλαχτό τους τον τίμιο σταυρό. Αυτό είναι το όπλο η προστασία και η δύναμη τους.

Σημειώνει πάλι ο ‘Αγιος Παϊσιος:

Τι να φοβηθείς; Τα ταγκαλάκια δεν έχουν καμιά δύναμη. Ο Χριστός είναι παντοδύναμος. Ο πειρασμός είναι σάπιος. Σταυρό δεν φοράς; Τα όπλα του διαβόλου είναι αδύναμα. Ο Χριστός μας μας έχει οπλίσει με τον Σταυρό Του. Μόνον όταν αφήνουμε τα όπλα τα πνευματικά, τότε ο εχθρός έχει δύναμη. Ένα μικρό σταυρουδάκι έδειξε ένας ορθόδοξος ιερέας σε έναν μάγο και έκανε να τρέμει ο δαίμονας που είχε επικαλεσθεί με τις μαγείες του. ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ

Οι ονειροπαγίδες λοιπόν μάλλον εμάς παγιδεύουν και όχι τα όνειρα, για αυτό εάν δε θέλουμε σχετικούς πειρασμούς καλύτερα να τις αποφύγουμε κι εμείς και τα παιδιά μας

π.Λεωνίδας Μπάρδος

 

imk-agparaskeve.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *