Θύματα ρατσισμού Καστοριανοί ασθενείς από Νοσοκομεία άλλων Νομών;

Φανταστείτε έστω για λίγο να ήσαστε στη θέση ενός καρκινοπαθούς ο οποίος την στιγμή που παλεύει με νύχια και με δόντια την ασθένεια αυτή, βρίσκει το ψυχικό σθένος ακολουθώντας τις προβλεπόμενες θεραπείες να φτάσει στα όριά του και το τελευταίο κύτταρο του οργανισμού του- με την ελπίδα να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η περιπέτεια που ζει άθελά του- και παράλληλα εμφανίζεται η καινούρια απειλή που ακούει στο όνομα «κορονοϊός» και του δίνει ένα ακόμη «χαστούκι» για το μέλλον.

Μια νέα ανησυχία και αγωνία για την πιθανότητα να κολλήσει χωρίς να το επιδιώκει από κάποιον -που ίσως κι εκείνος δεν γνωρίζει ότι είναι φορέας – τον ιό που μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή, λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού.

Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται η μέρα που πρέπει να κάνει την γνωστή επώδυνη θεραπεία του σε Νοσοκομείο άλλου Νομού και ακούει από το τηλέφωνο ότι θα αναβληθεί  για λίγες εβδομάδες επειδή προέρχεται από την Καστοριά ή τη Σιάτιστα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός άμεσα.

Δε θα σχολιάσουμε τους λόγους που κάνουν ένα Νοσοκομείο να φτάσει στο σημείο αυτό. Προφανώς και δεν είναι τίποτα προσωπικό με τους ασθενείς. Εννοείται πως το Νοσοκομείο θα κάνει ό,τι θεωρεί απαραίτητο για να προφυλαχθεί από οποιονδήποτε επικίνδυνο παράγοντα μια τέτοια κρίσιμη εποχή.

Προσπαθήστε όμως να μπείτε στην ψυχολογία αυτού του ασθενούς που καλείται να αντιμετωπίσει ένα ακόμη εμπόδιο στον δρόμο για την ίαση, άρα για τη ζωή.Μια νέα ανασφάλεια που θα του ταράξει την ήδη ταραγμένη του καθημερινότητα. 

Ακόμα και αν η θεραπεία μπορεί να πάρει αναβολή, χωρίς να επηρεαστεί η εξέλιξή της, ακόμα και αν η εξέταση ρουτίνας μια εγκύου μπορεί να γίνει σε ιδιωτικό ιατρείο (γιατί ακούστηκε και η περιπέτεια μιας εγκύου που δεν έγινε αποδεκτή από το Νοσοκομείο Γρεβενών για εξέταση), οι αρμόδιοι οφείλουν να διαφυλάξουν την ψυχική ηρεμία των ασθενών ή εγκύων κλπ ενημερώνοντάς τους για τα νέα δεδομένα.

 

Η λύση να καταφεύγουν απελπισμένοι, νευριασμένοι συμπολίτες μας στα κανάλια να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, θα έπρεπε να είχε ήδη αποφευχθεί με τη σωστή διαχείριση.

Ας ενημερώσει κάποιος αρμόδιος, υπεύθυνα, έστω και τώρα για το πού μπορούν να απευθυνθούν οι συμπολίτες μας που χρειάζονται μια εξέταση, για ποιο λόγο μετατίθενται κάποιες θεραπείες καρκινοπαθών, ποια Νοσοκομεία ενεργούν με αυτό τον τρόπο, ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Ας απαντήσει αν αυτός ο πρωτοφανής «ρατσισμός» όντως συμβαίνει, αν συμβαίνει μόνο σε πολίτες της Καστοριάς και της Σιάτιστας και τι έχει γίνει για να αποτραπεί ή γιατί υπάρχει συναίνεση…

 

Η διοίκηση του Νοσοκομείου και οι αρμόδιοι οφείλουν να πάρουν θέση. Ο κορονοϊός δεν έχει σταματήσει τα υπόλοιπα ιατρικά θέματα της ζωής μας.

Με ένα Νοσοκομείο σε κατάρρευση, 7 ιδιωτικά ιατρεία κλειστά και ένα τεράστιο πέπλο ανασφάλειας…βοηθήστε τη διασφάλιση της Υγείας των πολιτών της Καστοριάς, σωματικής και ψυχικής! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *