Θα αναλάβει κυβερνητική θέση η Ολυμπία Τελιγιορίδου (;)

Μετά τη μεγάλη επιτυχία με τις τηλεοπτικές άδειες, ο Αλέξης Τσίπρας  έχει μπροστά το δύσκολο δρόμο για την  ανάταξη της οικονομίας.  Γι’ αυτό και ο  Πρωθυπουργός σκέφτεται τον ανασχηματισμό του  κυβερνητικού σχήματος στοχεύοντας  σε  επενδύσεις κάθε είδους, στην  αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και βεβαίως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η  καλύτερη αναδιάταξη των ανθρώπων που έχει, όπως και  η  συμμετοχή κάποιων καινούργιων,  στην κυβέρνηση αποβλέπει στην μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Για το σκοπό αυτό είναι έτοιμοι να μετακινηθούν και κορυφαίοι συνεργάτες του  Αλέξη Τσίπρα σε παραγωγικά υπουργεία. Η δεύτερη αξιολόγηση  η  πορεία της  διαπραγμάτευσης  για το χρέος και φυσικά η γενική εικόνα της οικονομίας, είναι παράγοντες που θα κρίνουν το είδος και το μέγεθος του ανασχηματισμού.

Όλα αυτά όμως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει τον Οκτώβριο (13-16) όπου  θα φανούν και οι σημερινές ισορροπίες στο κυβερνών κόμμα.

Έχοντας καταλήξει στη βαθμολόγηση της απόδοσης των υπουργών του, στο πως και αν συνεργάζονται μεταξύ τους, τι εικόνα δημιουργούν στους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει  στο μυαλό του τη νέα κυβέρνηση, στην οποία θα έχουν θέση και νέα στελέχη που μοιάζουν ικανά να δοκιμαστούν.

Οι σταθερές (δηλαδή αυτοί που σίγουρα μένουν και σε σημαντικά πόστα)  είναι ο Π. Καμμένος, ο Ν. Παππάς, ο Ε. Τσακαλώτος και ο Τρύφων Αλεξιάδης (που θα παραμείνει ακίνητος) όπως φυσικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.

Απολύτως αμετακίνητοι θεωρούνται εκτός από τον Πάνο Καμμένο που συγκυβερνά  το δίδυμο Νίκου Παρασκευόπουλου και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, γιατί το έργο που έχουν επιτελέσει και επιτελούν θεωρείται πολύ σημαντικό.

Ο Νίκος Παππάς έχει πλέον στο «βιογραφικό» του την τεράστια επιτυχία με τις τηλεοπτικές άδειες. Η σκέψη όμως και του Πρωθυπουργού και του ίδιου του υπουργού Επικρατείας ήταν και είναι στις επενδύσεις.  Και είναι αυτό που θα φέρει τον Νίκο Παπά στο υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να ασχοληθεί με τη διαμόρφωση του παραγωγικού τοπίου.

Ο συντονισμός της κυβέρνησης είναι ο πονοκέφαλος του Αλέξη Τσίπρα και το ρόλο αυτό  έχει ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να αναθέσει το ρόλο αυτό σε  νεώτερο συνεργάτη του.  Ο Α. Φλαμπουράρης είναι  αυτό που λέμε ο άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα από πολλές απόψεις,   έμπειρο στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, φαίνεται όμως ότι δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται  η τιμητική αποστρατεία του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος ή θα φύγει οικειοθελώς από την κυβέρνηση ή θα μετακινηθεί σε άλλη θέση, χωρίς να διαταραχθεί η φιλική σχέση που διατηρεί με τον Πρωθυπουργό.

Ο Γιάννης Δραγασάκης καλείται ο ίδιος να επιλέξει αν θέλει να παραμείνει στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή να μετακινηθεί ή ακόμα και να αποχωρήσει.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θεωρείται πιθανή η μετακίνηση ή αποχώρηση, για διάφορους λόγους για τον καθένα, των παρακάτω:

Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Σταθάκης, Αριστείδης Μπαλτάς, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Μάρδας, Νίκος Ξυδάκης, Ανδρέας Ξανθός, Παύλος Πολάκης, Νίκος Τόσκας,   Έλενα Κουντουρά, Θεοδόσης  Πελεγρίνης, Σία Αναγνωστοπούλου

Η παρουσία επίσης του Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση έχει κριθεί απαραίτητη, εκτός αν ο ίδιος επιθυμήσει αλλαγή ή αποχώρηση.

Η  Όλγα Γεροβασίλη, καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, δεν φαίνεται αν μετακινείται εκτός αν αυτό προκύψει από καραμπόλα. Η Όλγα Γεροβασίλη ενδεχομένως να καλόβλεπε και τη θέση του Αλέκου Φλαμπουράρη για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, αλλά από έμπειρους συναδέλφους της θεωρείται ότι δεν ήρθε ακόμα αυτή η ώρα.

Φρέσκα ονόματα που ακούγονται και ενδεχομένως να δοκιμαστούν σε κυβερνητικές θέσεις είναι αυτά των:  Δημήτρη Φάμελλου, Κώστα Μπάρκα, Γιώργου Βαρεμένου, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Σεβαστάκη, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, Γιώργου Τσίπρα, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του πρώην ΑΝΕΛ Χρήστου Ζώη. Πρόσωπα που μπορεί να δούμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι η  Λούκα Κατσέλη ή και ο Φώτης Κουβέλης.

Μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν και αφού θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για την 2η αξιολόγηση    ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στην… αναδόμηση της κυβέρνησής του.

 

Δεν μετέχει στο πρόγραμμα χωρίς ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ

Οι επόμενοι 5 μήνες είναι κρίσιμοι για την οικονομία εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας και ο βασικός  λόγος είναι η  προσπάθεια για την ελάφρυνση του χρέους. Ο Πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές του  σε Ευρώπη και Αμερική τις επόμενες βδομάδες θα θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ως θέμα βασικό  για την πορεία της οικονομίας γενικώς και των επενδύσεων ειδικότερα. Είναι άλλωστε μια από τις δεσμεύσεις των δανειστών να ελαφρύνουν το χρέος για να καταστεί βιώσιμο.

Το Βερολίνο βεβαίως διαφωνεί, η κ. Μέρκελ υποστηρίζει ότι το θέμα αυτό θα το εξετάσουμε μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Είναι όμως και το ΔΝΤ.  Η κ. Λαγκάρντ προειδοποιεί και πάλι την Ευρωζώνη, δηλαδή  το Βερολίνο ότι «Χωρίς λύση για το χρέος δεν μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα».  Ικανοποιημένη από τις προσπάθειες  αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας, η  Κριστίν Λαγκάρντ  εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι σύντομα θα ψηφισθεί και θα εφαρμοσθεί η νομοθεσία για τις μεταρρυθμίσεις. Η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν είναι ακόμη έτοιμο να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν μετέχουμε στο πρόγραμμα, επειδή έχω πει επανειλημμένα ότι αυτό πρέπει να βασίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και, δεύτερον, πρέπει να υπάρχει ένα χρέος που να είναι βιώσιμο με τους κανόνες και τις μετρήσεις μας και αυτό δεν ισχύει τώρα». Την ίδια ώρα βεβαίως ξέρουμε ότι ο Σόϊμπλε απαγορεύει στον Ντράγκι να βοηθήσει την Ελλάδα με την ένταξη των ομολόγων  της  στην  ποσοτική χαλάρωση.  Έχουμε μπλέξει με κακούς και εκδικητικούς  τοκογλύφους.

 

πηγη

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *