Τα + και τα – για το ηλεκτρονικό απουσιολόγιο

Ένα μέτρο που πρόκειται να εφαρμοστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας είναι η αυτοματοποιημένη καταγραφή απουσιων των μαθητών από την σχολική αίθουσα.

Εντυπωσιακό;

Στα πλαίσια μικρών βημάτων αποσυμφόρησης των σχολείων από την χρονοβόρα και δύσκολη γραφειοκρατία, το Υπουργείο Παιδείας θα καταργήσει τα γνωστά απουσιολόγια (με τη μορφή που τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα) και θα τα αντικαταστήσει με ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής απουσίας των μαθητών.

Δηλαδή;

Ουσιαστικά, στην καρτέλα του κάθε μαθητή στη Βάση Δεδομένων του εκάστοτε σχολείου θα υπάρχει η δυνατότητα αναγραφής κάθε απουσίας του την στιγμή που γίνεται. Ο απουσιολόγος ή ο καθηγητής θα έχει πρόσβαση στο σύστημα μέσω Η/Υ ή tablet και smartphone και θα κάνει την ενημέρωση…

Το ανατρεπτικό στην ιδέα, όμως, είναι πως στα πλαίσια του νέου προγράμματος, θα γίνεται άμεση ενημέρωση των γονέων με email σε περίπτωση που ο μαθητής απουσιάζει από το σχολείο.

 

 

Τα +

-εκσυγχρονισμός σχολικών μονάδων με τη χρήση νέων τεχνολογιών

-αποσυμφόρηση αρμοδιοτήτων των καθηγητών από θέματα γραμματειακής υποστήριξης

-άμεση ενημέρωση γονέων

-αξιοπιστία και ακεραιότητα στα όρια των απουσιών με τις προβλεπόμενες από το Νόμο συνέπειες (θεωρητικά πάντα δε θα μπορούν να σβήσουν απουσίες πια οι καθηγητές)

 

Τα –

-έλλειψη παραδοσιακού απουσιολογίου (συναισθηματικοί λόγοι)

-άμεση ενημέρωση γονέων (αρνητικό για τους μαθητές)

-προϋποθέσεις ύπαρξης ηλεκτρονικών συστημάτων καταγραφής απουσιών (υπολογιστής, tablet, application) σε κάθε τάξη και γνώσης χειρισμού από μαθητές και καθηγητές

 

Τα ?

-με το μέτρο της άμεσης ειδοποίησης των γονέων ίσως ενισχυθεί η αποφυγή καταγραφής ωριαίων απουσιών των μαθητών

-δεν είναι δεδομένη η συνεχής ορθή λειτουργία του λογισμικού (ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα και λάθη που θα συγχέουν καταστάσεις και μεμονωμένες περιπτώσεις απουσιών)

-θεωρούμε δεδομένη την ικανότητα παραλαβής email από πλευράς γονέων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας εν έτει 2016;

 

 

Γεγονός είναι πως το σύστημα που επικρατεί με τις απουσίες στην Ελλάδα αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία και χρήζει αναπροσαρμογής. Από τη ρίζα του όμως…

Μόνο στη χώρα μας, που ζει σε εκπαιδευτικό Μεσαίωνα, ο μαθητής μπορεί να λείψει από την αίθουσα για μία δύο ώρες (ώστε να πιει καφέ παραδίπλα ή απλά επειδή βαριέται) και αυτό να μην καταγράφεται πουθενά.(σ.σ. αναφερόμαστε σε Δημόσια σχολεία κυρίως)

Φανταζόμαστεε τί μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που πάθει κάτι ο μαθητής εκείνη την ώρα, ενώ τυπικά είναι δηλωμένος πως παρακολουθεί το σχολικό μάθημα. Γονείς, καθηγητές, μαθητής; Ποιος θα αποδείξει τα αναπόδεικτα…

 

Ίσως το ηλεκτρονικό απουσιολόγιο αποτελέσει πρώτο βήμα στην μείωση αυτών των φαινομένων και είναι μία σπίθα θετικής αλλαγής της Παιδείας στη χώρα μας.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του…

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *