Στα όρια η σχέση Ρωσίας με την Τουρκία

Οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη και η σχέση ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία βρίσκεται στο κόκκινο. Λεπτές οι γραμμές και τα όρια, με το παραμικρό λάθος  από την οποιαδήποτε πλευρά να αποβεί μοιραία με πολλά επακόλουθα στην περιοχή.

Ο Τούρκος ηγέτης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμαρτύρεται πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά εκείνος δεν απαντάει. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Μετά το περιστατικό τηλεφώνησα στον Πούτιν, όμως έως αυτή τη στιγμή ο Πούτιν δε μου έχει απαντήσει» και πολύ προκλητικά πρόσθεσε: «θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αναχαιτίσουμε διαφορετικά αυτή την παραβίαση του εναέριου χώρου εάν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για ένα ρωσικό αεροσκάφος».

Την ίδια στιγμή η η Ρωσία με δελτίο τύπου από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί όλους τους Ρώσους πολίτες να απομακρυνθούν από την Τουρκία για όποιον λόγο και αν βρίσκονται εκεί. Συκεκριμένα το Δελτίο τύπου έλεγε: «Λόγω της τρέχουσας τρομοκρατικής απειλής στην Τουρκία, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας στους Ρώσους πολίτες να αποφεύγουν να επισκέπτονται την Τουρκία και συστήνουμε σε εκείνους που βρίσκονται στην χώρα αυτή για προσωπικούς λόγους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Με άλλα λόγια θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η κατάσταση είναι τόσο εύφλεκτη και μία Ρωσική επιδρομή στην Τουρκία πιο πιθανή από ποτέ.

 

Συνεργασία Ρωσίας – Γαλλίας:

Αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται στην Μόσχα σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο για διεύρυνση του συνασπισμού κατά του ISIS.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Πρέπει μαζί να διευρύνουμε περαιτέρω αυτόν τον συνασπισμό με στόχο να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία προκειμένου το σύνολο των χωρών να ενεργήσουν εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον του Ντάες».

Ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτός ο συνασπισμός είναι απόλυτα απαραίτητος και σε αυτό ακριβώς το σημείο οι θέσεις μας συμπίπτουν, ενώ είναι ανάγκη να ενωθούν οι δυνάμεις στη μάχη εναντίον του κοινού εχθρού. Είμαστε έτοιμοι για αυτήν τη συνεργασία».

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *