ΣΟΣ για τη Γούνα Καστοριάς: Ακυρώθηκε η έκθεση – Απίστευτη συνέντευξη Τσούκα

Καθόλου ευοίωνο φαίνεται πως είναι το μέλλον της γουνοποιίας στην Καστοριά, γεγονός που διαφαίνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο.

Ακυρώθηκε σήμερα επίσημα η έκθεση Γούνας Καστοριάς, η οποία ήταν να πραγματοποιηθεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου (σε 3εβδομάδες από σήμερα).

Αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς λίγο οι Ρώσοι που δε θα μπορούσαν να έρθουν , λίγο οι δεσμεύσεις των μέτρων για τους εμβολιασμούς, λίγο η αποτυχία της διαδικτυακής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες, συν τα προβλήματα στον όμιλο Μουζενίδη που έφερνε μεχρι σήμερα αεροπλάνο με εμπορικούς επισκέπτες…δεν έμειναν πολλά περιθώρια για την πραγματοποίηση μιας έκθεσης που μόνο έξοδα θα είχε για τους εκθέτες και τους διοργανωτές.

 

Εκείνο που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πραγματική κατάσταση στον κλάδο, τοπικά,  θεωρούμε πως είναι όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη του Προέδρου του «Προφήτη Ηλία» και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, κ. Αποστόλη Τσούκα.

Για πρώτη φορά ο κ. Τσούκας αναφέρθηκε στην πάρα πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος σε Καστοριά και Βόιο , στην ερήμωση της πόλης, στην ανάγκη δραστικών μέτρων, στα λάθη του παρελθόντος και στην τρομακτική ανεργία που θα έρθει.

Ο κ. Τσούκας μίλησε ακόμα και για ανάγκη αντιμετώπισης των γουνοποιητικών επιχειρήσεων, από την πολιτεία, σαν τους πυρόπληκτους που φέτος είδαν να χάνουν σε μια στιγμή την περιουσία τους.

 

Όπως επισήμανε ο κ. Τσούκας στους ανθρώπους αυτούς χαρίστηκαν αμέσως οι επιστρεπτέες προκαταβολές- δεν ξέρει τι άλλο τους χαρίστηκε- αλλά εμείς εδώ δε ζητάμε να μας χαριστεί τίποτα, παρά μόνο να διασφαλιστεί το προσωπικό των επιχειρήσεων εδώ για 6 τουλάχιστον μήνες.

Η συνέντευξή του στον kastoria FM 91.5:

Γρήγορη ανασκόπηση με ερωτηματικά:

 

Λίγους μήνες πριν, γινόντουσαν δημόσιες δηλώσεις για μεγάλη στήριξη της πολιτείας στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Άραγε τα χρήματα αυτά δε δόθηκαν για αυτούς τους δύσκολους μήνες προσαρμογής μετά τα σκληρά μέτρα, τα lockdown κλπ; 

Λίγες εβδομάδες πριν, όταν ανακοινώθηκε το τέλος των αναστολών για τους γουνεργάτες, ο Βουλευτής ΝΔ μίλησε για έλλειψη συντονισμένων ενεργειών και για κάποιους που κατεβαίνουν μόνοι τους στην Αθήνα και συναντιούνται με Υπουργούς, αντί να πηγαίνουν όλοι μαζί οργανωμένοι να διεκδικούν ίδια πράγματα.  Μήπως είναι φυσική εξέλιξη αυτή ενός κλάδου που έχει πολλούς συνδέσμους, φορείς, συλλόγους κλπ και τα ΔΣ προσπαθούν να δείξουν κάποιο έργο, άρα και λόγο ύπαρξης;

 

Για να μην τα πολυλογούμε λοιπόν, θα κρίνουμε τουλάχιστον απίστευτη και προκλητική τη δήλωση για εξίσωση των γουνοποιητικών επιχειρήσεων με τους πυρόπληκτους.

Οι ανθρωποι έχασαν από τη μία μέρα στην άλλη τα σπίτια, τα χωράφια, τα κατοικίδια, τα κοπαδια, τις επιχειρήσεις και τα αμάξια τους, τα προσωπικά τους αντικείμενα, τις αναμνήσεις τους. Το εισόδημα από τον τουρισμό φέτος μειώθηκε δραματικά, αν δεν χάθηκε, στις πυρόπληκτες περιοχές…ρωτάμε τους ρετσινοπαραγωγούς και τους υλοτόμους της Εύβοιας σε πόσα χρόνια θα μπορέσουν να εργαστούν όπως πέρσι π.χ.; Πόσοι από αυτούς θα ήθελαν να έμενε άθικτη η μερσεντές, έστω και χωρίς βενζίνη, στο γκαράζ (αν είχαν); Πόσοι θα ήθελαν να μην είχαν ζημιές στις- έστω και υποθηκευμένες- κατοικίες τους; Πόσοι θα ήθελαν να παρέμενε στην ντουλάπα το- έστω και χιλιομπαλωμένο αρμάνι-  κοστούμι;

Τα πρόσφατα διαφημιστικά δημοσιεύματα που μάλλον πήραν και την έγκριση της δημοτικής αρχής, αφού υπογράφουν δημοσιογράφοι που συμμετείχαν σε ειδικό τουρ γνωριμίας με την πόλη, μιλάνε ξεκάθαρα για την αλλαγή σελίδας στην περιοχή..για την πτώση της γουνοποιίας και την στροφή σε άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός.

Η γούνα έσβησε!  Το παλιό ρητό «η γούνα αρρωσταίνει, δεν πεθαίνει», φαίνεται πως δεν πείθει πλέον κανέναν. Ειδικά τον γουνεργάτη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της καθημερινότητας. Οι καλύτεροι θα διασωθούν, φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία. Γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν σε υψηλότατο επίπεδο και που σέβονται και τιμούν τους εργαζομένους τους χρόνια τώρα.

Στη συνείδηση του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη η Καστοριά είναι μια πλούσια περιοχή που σε θαμπώνει με το που θα πατήσεις το πόδι σου. Ποιος μπορεί να τον πείσει ότι  χρωστά να χαριστούν- εις βαρος άλλων κλάδων- από επιστρεπτέες  μέχρι δάνεια, φόροι κλπ. για επιχειρηματικά λάθη δεκαετιών; Και με αμφίβολα αποτελέσματα για τους εργαζομένους πάλι σε βάθος χρόνου….

Οι εικόνες από τα gala των εκθέσεων που είχαν λιμουζίνες, εγχώριους σταρ ως guest, γνωστά μοντέλα, κοκτέιλ και πολλή χρυσόσκονη, λίγα μόλις χρόνια πριν, φαντάζουν σήμερα τουλάχιστον ειρωνικά και απόδειξη της επιφανειακής προσέγγισης ενός κλάδου που έθρεψε κάποιες γενιές πριν, αλλά έπεσε σε χέρια που δεν ήξεραν και δεν ήθελαν να μάθουν πώς έγιναν όλα αυτά που βρήκαν έτοιμα. Συν τις συγκυρίες, φυσικά, που δεν είναι πάντα ιδανικές για κανέναν.

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω, το καράβι βουλιάζει και η ψυχραιμία χάνεται….κάποιοι ξεκίνησαν ήδη στροφή στην καριέρα τους!!

 

 

Ακύρωση της Έκθεσης:

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, διοργανωτής της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την κρίση του κορονοϊού, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και στο πλαίσιο των γενικότερων οδηγιών του Παγκόσμιου και του Ελληνικού Οργανισμού Υγείας.

Η Διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς:

  • Παρακολουθώντας με προσοχή τις καθημερινές εξελίξεις και τις πρόσφατες  εξαγγελίες τις Ελληνικής Κυβέρνησης που επιτρέπουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022 την είσοδο σε κλειστούς χώρους αυστηρά και μόνο σε εμβολιασμένα άτομα
  • Λαμβάνοντας συνεχή ενημέρωση μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων covid-19
  • Έχοντας έγκυρη πληροφόρηση μέσω των Πρεσβειών μας για την απαγόρευση των μετακινήσεων στο εξωτερικό
  • Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχείς ακυρώσεις παγκόσμιων Εκθεσιακών Γεγονότων με φυσική παρουσία

αποφάσισε την ακύρωση της 46ης Δ.Ε.Γ.Κ που είχε προγραμματιστεί 16-19 Σεπτεμβρίου 2021 και τη μεταφορά της ημερομηνίας το Μάιο του 2022. Στόχος η διεξαγωγή μιας επιτυχημένης διοργάνωσης δια ζώσης, ανάλογης των προηγούμενων ετών.

Για την νέα ημερομηνία διεξαγωγής της KASTORIA INTERNATIONAL FUR FAIR 2022, θα υπάρξει σύντομα σχετική ενημέρωση.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *