Το σκι στη λίμνη της Καστοριάς έχει εχθρούς και αναρωτιόμαστε γιατί

Μάρτυρες μιας ακόμη περίεργης υπόθεσης γινόμαστε φέτος το Καλοκαίρι στην Καστοριά.

Πρωταγωνιστής; …Το θαλάσσιο σκι στα νερά της Ορεστιάδας!

Ποιος θα πίστευε στην αρχή του Καλοκαιριού πως το άθλημα που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις στους αθλητές και καταπληκτικό θέαμα σε όλους τους άλλους, θα βρισκόταν στο «μάτι του κυκλώνα»!

Ο λόγος; Η ανησυχία για το οικοσύστημα της λίμνης, το οποίο σύμφωνα με κάποιους (!) διαταράσσεται από το σκάφος για το θαλάσσιο σκι!

 

Το θέμα μάλιστα πήρε τέτοιες διαστάσεις που η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απέστειλε την παρακάτω επιστολή κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου….

 

 


Ανοιχτή Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ για το Θαλάσσιο σκι στην λίμνη της Καστοριάς και τους πιθανούς κινδύνους από αυτή την δραστηριότητα

Θαλάσσιο σκι στην λίμνη της Καστοριάς και πιθανοί κίνδυνοι από την δραστηριότητα αυτή.

Διαβάσαμε στον τοπικό τύπο της Καστοριάς δημοσιεύματα σχετικά με τις δραστηριότητες  του Ομίλου Θαλάσσιου Σκι και για τις ποικίλες συνέπειές τους  τόσο για τους κατοίκους όσο και για τον  υδροβιότοπο της πανέμορφης λίμνης.

Ενημερωθήκαμε επίσης μέσω του τύπου και για την απάντηση του Ομίλου στα δημοσιεύματα αυτά καθώς και στις αιτιάσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων της πόλης.

Το θαλάσσιο σκι είναι ένα υπέροχο σπορ υπό την προϋπόθεση όμως, ότι δεν είναι επικίνδυνο για  άλλα έμβια, ανθρώπινα ή μη και δεν προκαλεί ζημιά στην θαλάσσια φύση.

Οι δραστηριότητες του Ομίλου λαμβάνουν χώρα πλησίον της μοναδικής πλαζ στη λίμνη της Καστοριάς η οποία θεωρούμε, ότι κατά κύριο λόγο θα πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους που θέλουν να κολυμπήσουν σ αυτήν χωρίς να ανησυχούν για την σωματική τους ακεραιότητα , -δυστυχώς διαβάζουμε συχνά στον τύπο για τέτοια δυστυχήματα με ταχύπλοα – χωρίς να απειλείται η εξαιρετικού κάλλους ορνιθοπανίδα της λίμνης  και να μην μολύνεται η λίμνη από την αναμόχλευση του ιζήματος που έχει επικαθίσει στον πυθμένα της λίμνης λόγω των ισχυρών κινητήρων των σκαφών που χρησιμοποιούνται για το σκι .

Στην αναζήτησή μας σχετικά με το πρόβλημα, μάθαμε ότι υφίστανται σχέδια ζωνοποίησης των προστατευόμενων περιοχών και ότι πρόκειται με προεδρικό διάταγμα να γίνουν επίσημα σαφείς αυτές οι ζώνες κατά περιοχή. Θεωρούμε απαραίτητο εφόσον υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για τις οριζόμενες ζώνες σε μια περιοχή, αυτά τα σχέδια να βγουν σε διαβούλευση πριν οριστικοποιηθούν.

Η απάντηση που μας εδόθη , ότι η λίμνη είναι χωρισμένη με σημαδούρες σε ζώνες θεωρούμε ότι ενώ τυπικά απαντάει στο πρόβλημα  όμως αφενός μεν ελάχιστοι το γνωρίζουν  αφετέρου δε η έλλειψη ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές επιτρέπει την παραβίαση των τιθεμένων κανόνων .

Σεβόμενοι όλες τις πλευρές θεωρούμε , ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει με την προσήκουσα επιμέλεια να εξετάσουν και πάλι το ζήτημα πριν συμβεί κάποια ανεπανόρθωτη ίσως ζημιά ή βλάβη.

Υπάρχουν αρκετά σημεία στην λίμνη σε μερικά εκ των οποίων  εκτελούνται ήδη άλλες θαλάσσιες δραστηρίοτητες  και όπου θα μπορούσε ο λάτρης του σπορ του θαλάσσιου σκι να το απολαύσει εξ ίσου καλά αλλά και οι κάτοικοι της Καστοριάς να μπορούν να απολαύσουν χωρίς ανησυχία για την ζωή τους και των παιδιών τους   το κολύμπι αλλά και το θαλάσσιο περιβάλλον και ο, τι ζει μέσα σε αυτό να μην ενοχλείται και  κινδυνεύει .

Προτείνουμε οι αρμόδιες Αρχές, τις οποίες ως Ομοσπονδία έχουμε ενημερώσει, μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή γνωμών να βρουν την χρυσή τομή .

Tέλος θεωρούμε χρήσιμο οι αρμόδιοι να λάβουν υπόψη τους –δείτε εδώ -ότι η Ε.Ε. αποφασίζει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο επειδή δεν προστατεύει επαρκώς τους φυσικούς οικότοπους και τα είδη.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία


 

 

Τι συμπεράσματα βγάλατε διαβάζοντας την παραπάνω επιστολή;

Εμείς πιστεύουμε πως κάθε γραμμή συντάχθηκε βιαστικά και έχοντας ελλιπή ενημέρωση σχετικά με τα της λίμνης της Καστοριάς (γενικότερα) και με την δραστηριότητα του Ομίλου Θαλάσσιου Σκι Καστοριάς.

Δεν γνωρίζουμε πόσο κινδυνεύουν κολυμβητές και πτηνά  από το σκάφος του Σταύρου ή αν αυτός είναι ο λόγος τελικά που οι Καστοριανοί δεν κολυμπάνε στην πλαζ. Είμαστε βέβαιοι πως είναι άδικο να κατηγορείται έτσι μια νέα ομάδα που προσπαθεί να φέρει την πόλη ένα βήμα πιο κοντά στη λίμνη της. Τους Καστοριανούς να αγαπήσουν λίγο περισσότερο τα νερά της Ορεστιάδας μέσω ενός εντυπωσιακού αθλήματος.

Ποιος δεν έχει γυρίσει το βλέμμα στο διερχόμενο σκάφος με τον αθλητή να προσπαθεί να σταθεί χορεύοντας στα κύματα; 

 

 

 

Γνωρίσαμε τον Σταύρο Θεοδοσόπουλο ως προπονητή του Θαλασσίου Σκι το Καλοκαίρι του 2016, μέσω ενός όμορφου ρεπορτάζ που μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε με μια αξέχαστη βόλτα στη λίμνη.

Γνωρίζουμε τον Σταύρο ως Καστοριανό νέο που αγαπά την πόλη του και πολύ περισσότερο τη λίμνη της, από τις σχολικές αίθουσες, αρχές δεκαετίας 90. Όταν μιλούσε για σκι και κοιταζόμασταν περίεργα όλοι οι συμμαθητές, αφού οι περισσότεροι δεν είχαμε καν αγγίξει τα νερά της λίμνης και από αθλήματα γνωρίζαμε μόνο την κωπηλασία. Ο Σταύρος είναι εξαιρετικός δάσκαλος και μόνο αγάπη και σεβασμό για τη λίμνη μπορεί να μάθει στους αθλητές που προπονεί. Σε όλες τις ηλικίες…. Η πόλη πρέπει να αγκαλιάσει την προσπάθεια του Ομίλου Θαλασσίου Σκι καθώς μιλάμε για ανθρώπους που προσπαθούν, κόντρα στις δυσκολίες που προκύπτουν, να αναδείξουν ένα υπέροχο άθλημα κατάλληλο για κάθε ηλικία στην πόλη μας.

 

Ο Όμιλος Θαλάσσιου Σκι Καστοριάς μαζί με τους Ναυτικούς Ομίλους Καστοριάς και Μαυροχωρίου, τον Ιστιοπλοϊκό, το Kastoria Outdoors, την πλειοψηφία των ψαράδων και κάθε μεμονωμένο λάτρη της λίμνης, δεν είναι ο κίνδυνος για το οικοσύστημα. Αντιθέτως, είναι ό,τι πιο ένθερμο έχει απομείνει να φροντίζει τα νερά της λίμνης που δέχονται ακόμη τις αποχετεύσεις σπιτιών και φυτοφάρμακα από παραλίμνια χωράφια…

 

 

Θυμηθείτε όσα είχαμε συζητήσει με τον Σταύρο Θεοδοσόπουλο το 2016:

 

Χ.Κ.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *