Συγκρίνοντας τα προγράμματα

Δεν πέρασε ένα 24ωρο από την στιγμή που δημοσιεύσαμε το πρώτο κείμενο για τα φυλλάδια με τα προγράμματα των υποψηφίων του Δήμου μας και έχουμε πλέον στα χέρια μας τα 3 από τα 4.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν η ομάδα του κ. Τίγκα θα κυκλοφορήσει ένα ξεχωριστό μέχρι την Κυριακή των εκλογών, γι’ αυτό θα ασχοληθούμε με αυτά τα 3, σήμερα.

Αρχικά, για όσους δεν διαβάσατε το πρώτο κείμενο που δημοσιεύσαμε πριν από λίγες ημέρες, κάναμε μία κριτική για το φυλλάδιο της ομάδας του κ Κορεντσίδη, την ομάδα με τίτλο «Ώρα για Δουλειά-συνεχίζουμε». Ένα φυλλάδιο στο οποίο 10 σελίδες του αφιερώνονται στην παρουσίαση των υποψηφίων συμβούλων με φωτογραφία, ονοματεπώνυμο και επαγγελματική ιδιότητα. Το μοναδικό στο οποίο γίνεται κάτι τέτοιο.

Την κριτική μας μπορείτε να την βρείτε αναλυτικά εδώ 

Σε γενικές γραμμές, θα επαναλάβουμε ότι είναι ένα φυλλάδιο το οποίο περισσότερο θυμίζει απολογισμό πεπραγμένων, παρά καταγραφή του οράματος και της στοχοθεσίας για την επόμενη 5ετία. Απολογισμός που γίνεται χωρίς καμία δομή, ιεράρχηση, συνοχή και -γενικότερα- χωρίς εμφανή λογική. Κάποιοι τίτλοι και κάποιες υποκατηγορίες που ακόμα και παιδιά δημοτικού θα είχαν ενστάσεις για την επιλογή τους. Οι ελλείψεις, μάλιστα, είναι πολύ ηχηρές. Για τα δικά μας γούστα και προσδοκίες, δεν συμβάλει στην προσπάθεια των ανθρώπων που βρίσκονται μπροστά, στην άχαρη διαδικασία αναζήτησης ψήφων, και θεωρούμε ότι θα έπρεπε να γίνει προσπάθεια να καλυφθεί λεκτικά έστω αυτή η προχειρότητα που βγαίνει διαβάζοντάς το. Ειδικά συγκρινοντάς το με τα άλλα δύο.

ΟΜΩΣ….

Δείτε το, μελετήστε το και μόνοι σας, υπάρχει και εκτυπωμένο και σε ηλεκτρονική μορφή, εδώ.  ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ είμαστε οι τελικοί κριτές. 

 

Αξίζει να δούμε τι έχουν να μας προτείνουν και οι άλλοι 2 μεγάλοι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου.

 

Ξεκινάμε με το φυλλάδιο της ομάδας με επικεφαλής τον κ. Γρηγοριάδη και με τίτλο «Αλλαγή τώρα με Στρατηγική».

Ένα πρόγραμμα που μπορείτε να μελετήσετε κι εσείς εδώ, αφού κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή .

Είναι χωρισμένο σε 10 κεφάλαια, με ξεχωριστή θεματολογία το καθένα. Ξεκάθαρη θεματολογία, το τονίζουμε, γιατί από ότι καταλάβατε είναι κάτι στο οποίο δίνουμε σημασία.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αφιερώνεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στις δημοτικές ενότητες. Εκεί, σε κάθε Δ.Ε. του Δήμου μας καταγράφονται τα έργα-παρεμβάσεις που οραματίζεται να υλοποιήσει ο συνδυασμός. Βρίσκουμε πολύ σημαντικό για τους κατοίκους να γνωρίζουν από τώρα τι θα δουν στην περιοχή τους, αν εκλεγεί ο συγκεκριμένος συνδυασμός, γιατί δείχνει ότι έχει γίνει ήδη κάποια έρευνα για θέματα που απασχολούν τις κοινότητες.

Κρίνοντας σε γενικές γραμμές το συγκεκριμένο φυλλάδιο, θα πούμε ότι το θεωρούμε προϊόν μελέτης και αποτέλεσμα πολλής συζήτησης. Διαβάζουμε, δηλαδή, προτάσεις για τη λίμνη, με πρώτη και σημαντικότερη την «αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του φορέα διαχείρισης της λίμνης»,  το μεγάλο «αγκάθι» θα λέγαμε και πηγή αμέτρητων δικαιολογιών τόσα χρόνια για την κατάσταση της λίμνης. Διαβάζουμε για παραχώρηση κτιρίων σε πολιτιστικούς συλλόγους για την στέγασή τους. Συμφωνούμε απόλυτα με αυτή την προσέγγιση γιατί πιστεύουμε ότι στήριξη στους συλλόγους δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις για σουβλάκια, μπουφέδες και ορχήστρες…άντε και φωτισμό-ήχο από κάποια εταιρία. Με την παραχώρηση δημοσίων κτιρίων ΚΑΙ τα κτίρια θα συντηρούνται αφού θα έχουν πλέον ζωή ΚΑΙ οι σύλλογοι θα βοηθηθούν σημαντικά.

Διαβάζουμε για συνεργασία με τους γειτονικούς Δήμους για την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Αριστοτέλης» και το Φράγμα Νεστορίου. Για νεανικά τοπικά συμβούλια. Διαβάζουμε καινοτόμες προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την στήριξη της γούνας. Για την καθιέρωση θεματικών εβδομάδων καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου για την τουριστική ανάπτυξη.

Επίσης, διαβάζουμε σχέδια για βοτανικό κήπο στον Προφήτη Ηλία. Είναι δυνατόν αυτός ο θησαυρός της πόλης μας να μένει ανεκμετάλλευτος και να έχει υποστεί μια αδικαιολόγητη παρακμή τα τελευταία χρόνια, αντί να μετατραπεί σε ν1 τουριστικό προορισμό, αφού προσφέρει συγκλονιστική θέα;

Ακόμα και όταν ήμασταν μαθητές και πηγαίναμε εκδρομή εκεί με το σχολείο, είχαμε μια παιδική χαρά να απασχοληθούμε, μαζί με τα γήπεδα μπάσκετ. Σήμερα, με την τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό, έχουμε πείσει τους εαυτούς μας ότι δεν αξίζουμε τίποτα ανώτερο, όσο υπάρχουν βάνδαλοι ανάμεσά μας που οπωσδήποτε θα καταστρέψουν ό,τι καλό και να κάνουν οι διοικούντες (βλ. ψησταριές στον Πρ. Ηλία, παιδικές χαρές, Χριστουγεννιάτικο στολισμό).  Όμως, αν μπούνε κάμερες ασφαλείας και πέσουν πρόστιμα και τιμωρίες στους παραβάτες, μάλλον δύσκολα θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για κακούς και κακές…Από την στιγμή που αποφασίστηκε η τοποθέτηση καμερών στο δημοτικό καταφύγιο για να μην αφήνει λέει ο άλλος το αδέσποτο απ’έξω και φεύγει, δεν δεχόμαστε το πρόσχημα των προσωπικών δεδομένων για κάμερες σε παιδικές χαρές και δημοτικούς χώρους.

Το πρόγραμμα του κ. Γρηγοριάδη και της ομάδας του αναφέρεται σε νέα κοιμητήρια, σε αναβάθμιση και ρύθμισης της κυκλοφορίας του γύρου της λίμνης (όχι μόνο λίγη άσφαλτος και παγκάκια/φωτισμός αμύθητης χρηματικής αξίας). Όσο αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να πάρουμε τη ρακέτα μας να παίξουμε τένις στα δημοτικά γήπεδα, πότε θα ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου και αν θα γίνει επιτέλους η μελέτη στατικής αποκατάστασης και αντικατάσταση του τάπητα στον στίβο του γηπέδου, ο συνδυασμός μιλά για νέο κλειστό και για γήπεδο padel (ναι είναι τάση και γιατί να μην είσαι πρωτοπόρος κάπου, ακολουθώντας τις νέες τάσεις νωρίς;), μαζί με άλλες παρεμβάσεις στον τουρισμό.

Κλείνοντας με το πρόγραμμα της ομάδας του κ. Γρηγοριάδη, το οποίο δεν μπορούμε φυσικά να σχολιάσουμε με κάθε λεπτομέρεια, αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε μόνοι σας, για να εστιάσετε σε όσα σας ενδιαφέρουν/συγκινούν, θα πούμε ότι είναι ένα αξιοπρεπέστατο πρόγραμμα το οποίο αγγίζει τον Καστοριανό δημότη και τα προβλήματά του. Σε συνδυασμό μάλιστα και με όσα λέει ότι έχει δρομολογήσει ήδη η νυν δημοτική αρχή και τα οποία είναι να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια (Αγωγός ΔΕΥΑΚ, ασφαλτοστρώσεις, πνευματικό κέντρο, ανάπλαση παραλίας, ανάπλαση πλατειών Ντολτσό, Ειρήνης/Μακεδονομάχων κλπ), μιλάμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα 5ετία.

Ολοκληρώνουμε την κριτική των προγραμμάτων με εκείνο της ομάδας του κ. Τσούκα, της ομάδας «Μπροστά Μαζί». 

Αρχικά θα πούμε ότι το φυλλάδιο αυτό έχει τη μορφή μιας εφημερίδας. Το μέγεθός του, η δομή του, παραπέμπουν σε μια αισθητικά άρτια εφημερίδα. Δυστυχώς δεν το βρήκαμε σε ηλεκτρονική μορφή για να σας δώσουμε το Link, όμως η διανομή του ήταν πολύ οργανωμένη, άρα ίσως το έχετε ήδη στο σπίτι σας.

Ως προς το σημαντικότερο, το περιεχόμενό του δηλαδή, θα παρατηρήσουμε κι εδώ την κατηγοριοποίηση σε κεφάλαια/ενότητες. Ενότητες που θα μπορούσαν να παραπέμπουν στις Αντιδημαρχίες και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί καθεμιά, αν εκλεγεί ο συγκεκριμένος συνδυασμός. Διαβάζοντας με προσοχή τα έργα/τις παρεμβάσεις που αναγράφονται σε κάθε ενότητα θα πούμε ότι εντυπωσιαζόμαστε που ένας υποψήφιος συνδυασμός θέτει τόσες ιδέες/προτάσεις μαζί. Προτάσεις που ικανοποιείσαι και μόνο αν γνωρίζεις ότι περνάνε έστω και από το μυαλό κάποιων συνδημοτών σου. Πως είναι ενημερωμένοι για το ότι συμβαίνουν γύρω στον κόσμο μας και τέτοια πράγματα και προτίθενται να τα υλοποιήσουν και στον τόπο μας.

Όταν δηλαδή ακούς από τη μία για όραμα να προωθηθεί η Καστοριά ως προορισμός για τέλεση πολιτικών γάμων μπροστά από το καραβάκι και τα αρχοντικά (πρόταση «Ώρας για δουλειά») και σκέφτεσαι κι εσύ ο ίδιος λόγους για τους οποίους θα επέλεγαν να έρθουν μαζικά οι τουρίστες να παντρευτούν στην «Ολυμπία» (πώς θα ανέβει αυτή η έρμη η νύφη, άραγε, την σκάλα αυτή, αναρωτήθηκε κανείς;) και από την άλλη διαβάζεις ένα πρόγραμμα που ως αρχή θα έχει την έρευνα, την ανάλυση και την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον τουρισμό, ώστε να γνωρίζουμε τι «πουλάμε» και σε ποιους…. ένα πρόγραμμα που λέει ότι θα στοχεύσει σε θρησκευτικό, αθλητικό, σχολικό, ιατρικό/θεραπευτικό, γαστρονομικό τουρισμό, με φεστιβάλ, κίνητρα για μεγαλύτερη διαμονή και άλλες δράσεις….ένα πρόγραμμα που μιλάει για ψηφιακούς νομάδες, start ups…που σου λέει ότι θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει την κινηματογραφική παραγωγή (θα έρθει σε επικοινωνία με κολοσσό του Hollywood που ανήκει σε Καστοριανούς)…που ο υπογράφων σε πείθει ότι γνωρίζει τι σημαίνει AR και AI και σου λέει «θα χρησιμοποιήσω την τεχνολογία αυτή στον λιμναίο οικισμό»….ε τότε γιατί να μην εντυπωσιαστείς;

Γιατί ωραία τα 8 στα 10 σχόλια που λένε «αξίζει να πας, αλλά….ακριβό το εισιτήριο ή αυτό που αξίζει είναι η ξενάγηση κλπ», εκεί αντιλαμβάνεσαι ότι μέχρι να φτιάξεις ένα αξιοπρεπές μουσείο (που πρέπει να φτιάξεις και άμεσα), έρχεται η τεχνολογία, να «δώσει» στον τουρίστα (ο οποίος έχει ταξιδέψει κι αλλού και σίγουρα δεν είναι η Καστοριά ο πρώτος προορισμός που επιλέγει να επισκεφθεί) αυτό που δεν έχεις. Και τότε ζήτα του και 10€. Αλλά μην χαίρεσαι με την υφιστάμενη κατάσταση ή τα ηλεκτρονικά εισιτήρια που θα έρθουν (λες και είναι η Ακρόπολη και δεν προλαβαίνει ο ταμίας), γιατί όποιος έχει πάει εκεί πρόσφατα αντιλαμβάνεται τι λείπει…

Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες ολόκληρες, αν αναφερόμασταν με λεπτομέρεια στα πολιτιστικά φεστιβάλ που διαβάζουμε ότι προτίθεται ο συνδυασμός να καθιερώσει στον τομέα του πολιτισμού, στα ενδιαφέροντα θέματα παιδείας που ξεφεύγουν από τη λογική της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και τη συντήρηση γηπέδων στις σχολικές αυλές, στην πρόθεση να γίνει ένα πραγματικά αξιοζήλευτο θεματικό πάρκο τα Χριστούγεννα, στην μέριμνα για τα αδέσποτα (ακόμα και για την ταφή τους), στην ψηφιοποίηση των αρχείων των συλλόγων μας, σε θέματα κοινωνικής ευθύνης, στη σύγχρονη λαϊκή αγορά σε ευρωπαϊκά πρότυπα, στην οικονομική ενίσχυση των 500€ για κάθε πρώτο παιδί, στην πρόθεση αναβάθμισης της παλιάς πόλης( άντε να δούμε επιτέλους κάτι κι εμείς εκεί πάνω οι έρημοι), στα θέματα εθελοντισμού, στα προβλήματα των ΑΜΕΑ, στα θέματα του αθλητισμού, στην εντυπωσιακή και ουσιαστική (θεωρούμε) αναβάθμιση του χιονοδρομικού, στα άλλα περιβαλλοντικά θέματα και στα πολλά άλλα που περιλαμβάνονται στις σελίδες του φυλλαδίου αυτού.

Σας προϊδεάσαμε από την αρχή, ότι θεωρούμε αυτό το πρόγραμμα ένα δώρο και στους άλλους συνδυασμούς. Γιατί όποιος και να εκλεγεί, δεν θα χάσει τίποτα να διαβάσει και να ξεσηκώσει ιδέες από εδώ. Είναι αυτό που θα ήθελες να γίνει γύρω σου, είναι πράγματα που θα αλλάξουν και θα αναβαθμίσουν τον τόπο σου. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά και μελέτη για την σύνταξή του και αυτό είναι προφανές.

Σε συνδυασμό και με τα ήδη δρομολογημένα, όπως προείπαμε, από την νυν δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τους οικισμούς και τα τοπικά συμβούλια για την επίλυση των  προβλημάτων εκεί…σε επίσης συνεργασία με τους άλλους δήμους για την αναβάθμιση αεροδρομίου, την ανάπτυξη του τουρισμού κλπ…τότε όλα μοιάζουν ιδανικά.

Είναι εφικτό να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα όπως αυτό; Ίσως/μπορεί/γιατί όχι; Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κάτι αν δεν το δούμε στην πράξη.

Ευτυχώς στα 2 προγράμματα των κ.κ. Γρηγοριάδη και Τσούκα (οι οποίοι να σημειώσουμε δεν θα λαμβάνουν τον μισθό του Δημάρχου, όπως έχουν δηλώσει) δεν διαβάσαμε μόνο για μελέτες και έργα που ο χρόνος υλοποίησής τους εξαρτάται μόνο από Υπουργεία, υποβολές προτάσεων, μελέτες, εργολάβους, τον καιρό. Επίσης, ευτυχώς δεν αναλώσανε χώρο σε θέματα καθημερινής ρουτίνας ή στην ανακαίνιση δημόσιων WC.

Αναζητήστε και τα 3 προγράμματα μαζί, διαβάστε τα και κρίνετε μόνοι σας μέχρι τις εκλογές τι σας εκφράζει και τις σας ικανοποιεί περισσότερο. Ακούστε τους υποψηφίους να μιλάνε για τα προγράμματα αυτά στις συγκεντρώσεις τους.

Ρωτήστε όλους εκείνους που σας ζητάνε με ευκολία την ψήφο σας, τι γνώμη έχουν για όλα αυτά… πόσο τα έχουν μελετήσει και αυτοί οι ίδιοι;

Μια εβδομάδα έμεινε μόνο.

Ευχόμαστε να γίνει κι ένα debate μεταξύ των επικεφαλής, ώστε να ακούσουμε μαζί και τους 4. Πώς θα γινόταν μια σοβαρή και αντικειμενική διαδικασία, όταν ξαφνικά μετά από 4 χρόνια αρχίσαμε να διαβάζουμε από τον τοπικό ηλεκτρονικό (και όχι μόνο) τύπο ότι δεν είναι όλα τόσο ονειρικά στον Δήμο μας; Δύσκολα…

Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πούμε και ας μάθουμε να μιλάμε πλέον με αλήθειες και ειλικρίνεια μεταξύ μας.

Το καλό του τόπου μας πρέπει να μας νοιάζει μόνο! Οι πράξεις και όχι τα λόγια και οι δικαιολογίες για ευθύνες άλλων!

Μια τετραετία τώρα ακούμε για το τι παρελήφθη το μακρινό 2019. Λες και δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος τι αναλαμβάνει ή τον αναγκάζει κάποιος άλλος να τα αναλάβει όλα αυτά…Λες και θα πήγαινε κάποιος σε μια επιχείρηση και θα κατηγορούσε τον προηγούμενο υπάλληλο επί μια τετραετία για το χάος που άφησε πίσω του.

Η επόμενη 5ετία είναι πρόκληση, γιατί θα δοθούν σημαντικά ποσά στην περιοχή μας, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη. Μπορούμε να μένουμε συνεχώς κυνηγοί της Κοζάνης και τώρα τελευταία και της Φλώρινας;

Η επιλογή μας καθοριστική και…..ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη. 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *