Σε ρυθμούς διακοπών όλα στο Δήμο Καστοριάς…εκτός από τις δαπάνες

Σε ρυθμό διακοπών κινούνται όλα στην όμορφη πόλη μας το διάστημα αυτό. Φυσικό κι επόμενο, λοιπόν, να λείπουν τα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και η τοπική ενημέρωση να ασχολείται κυρίως με τις πυρκαγιές, την πανδημία, τους εβολιασμούς, αναρτήσεις διακεκριμένων πολιτών στο facebook και άλλα θέματα που δε θέλουν και πολύ τρέξιμο και κόπο να αναρτηθούν.

Και γιατί να χρειαστούν κόπο, δηλαδή, αφού όσο δεν τα ψάχνεις και πολύ, τόσο θα παραμένει ευχαριστημένος και κάποιος χορηγός για να βοηθήσει να βγει και αυτός ο μήνας. Ειδικά, δε, σε περιοχές σαν τη δική μας που συντηρούνται υπεράριθμα μέσα ενημέρωσης (όλων των ειδών) αναλογικά με τον πληθυσμό και αν προσέξετε αναπαράγουν σχεδόν τις ίδιες πληροφορίες ή εκδίδουν φύλλα σχεδόν αποκλειστικά με δελτία τύπου και διαφημίσεις.

Όσο βρίσκουμε αναρτήσεις στη διαύγεια σαν τις επόμενες, δε θα παραλείπουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για το πώς επενδύονται κάποια από τα δημόσια χρήματά του. Χωρίς, θεωρούμε, προφανή και ισότιμα ανταποδοτικά οφέλη για όλους τους πολίτες του δήμου. Λαϊκισμός; Ίσως…Ίσως και όχι και απλά διαπίστωση σπατάλης. Την στιγμή που κάθε τοπική κοινότητα επιθυμεί μια εκδήλωση πχ στην κεντρική πλατεία.

Ένα ακόμα δημοσίευμα που δεν χαιρόμαστε να αναρτούμε, αλλά το οφείλουμε στις συνειδήσεις μας, κυρίως…

 

21.228€ για τη συναυλία του Κώστα Μακεδόνα στο Λιμναίο Οικισμό για την Πανσέληνο!!!

“Πανσέληνος του Αυγούστου”
Ποσό 21.228,40€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Αναλυτικότερα,
– Καλλιτεχνικές Υπηρεσίες (αμοιβές καλλιτεχνών: τραγουδιστών, μουσικών κ.ά.), κόστος
14.582,40€
– Υπηρεσίες εγκατάστασης εξοπλισμού ήχου, φωτισμού & εξέδρας, κόστος 5.500,00€
– Υπηρεσίες ξενοδοχείων (διαμονή τραγουδιστών, μουσικών, τεχνικών, γραφείο παραγωγής
κ.ά.), κόστος 540,00€
– Υπηρεσίες εστιατορίου και παροχής φαγητού (γεύμα &δείπνο τραγουδιστών, μουσικών,
τεχνικών, γραφείο παραγωγής, εκπροσώπων Δήμου Καστοριάς κ.ά.), κόστος 506,00€
– Τρόφιμα, ποτά και συναφή προϊόντα (αναλώσιμα είδη: χαρτικά, εμφιαλωμένα νερά κ.ά.)
κόστος 100,00€.

 

Δαπάνες συναυλίας στα ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ:

Η γνωστή, καθιερωμένη πλέον, συναυλία στα Κορέστεια φέτος πρέπει να μας επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη αν αναλογιστούμε τα  κόστη της.

Μήπως θα έπρεπε να εμφανιστούν και οι Scorpions για μια τελευταία συναυλία με έξτρα μπαλέτο;  Γιατί ανακοινώθηκε το όνομα μόνο του Χρήστου Θηβαίου…

 

5.874,00 € για εξοδα φωτισμού/διαμονή/σίτηση συναυλίας Κρανιώνα (ταμεία δήμου)

Δαπάνες διοργάνωσης εκδηλώσεων για την Υποδράση 19.2.4.4.»Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων » – ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ και διαθέτουμε πίστωση ύψους δώδεκα χιλιάδες οκτακόσια ενενήντα έξι ευρώ ευρώ (12.896,00 €) (CLLD/LEADER)

δαπάνη Έξοδα ενημέρωσης και προβολής της Υποδράσης 19.2.4.4 ‘Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων’ ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ και διαθέτουμε πίστωση ύψους τρεις χιλιάδες επτακόσια τριάντα οκτώ ευρώ και εξήντα λεπτά ευρώ (3.738,60 €)

Αυτές οι καρέκλες δεν γνωρίζουμε αν θα χρησιμοποιηθούν στη συναυλία, απλά παραθέτουμε την απόφαση για τη δαπάνη, με επιφύλαξη:

δαπάνη Προμήθεια καθισμάτων για την Υποδράση 19.2.4.5 ‘Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκ/ση και αναβ/ση των χωριών – ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ” και διαθέτουμε πίστωση ύψους δεκατέσσερις χιλιάδες δεκαοκτώ ευρώ και είκοσι λεπτά ευρώ (14.018,20 €)

 

 

Το 2018 η συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στα Κορέστεια κόστισε 7000€, άρα φέτος να περιμένουμε κάτι πολύ εντυπωσιακό σε αυτή τη συναυλία, με τέτοια κόστη και έξτρα 3.738€ για τις ανάγκες προβολής.

Το 2019 η συναυλία κόστισε με τα έντυπα και τα κρασιά μαζί…8.712€

 

Περιμένετε να αναρωτηθεί ή να αντιδράσει κανείς γιατί αποφασίζονται τέτοια ποσά (δεν τα βλέπει και η αντιπολίτευση, άραγε;); Όσο υπάρχουν αποφάσεις όπως η επόμενη…δύσκολα!

 

δαπάνη: Δαπάνες τουριστικής προβολής σε τοπικά, πανελλαδικά λαο διεθνη ΜΜΕ(Εφημερίδες, περιοδικά, ηλεκτρονικά μέσα -Τηλεόραση Ραδιόφωνο και λοιπά οπτιοακουστικά μέσα , εντυπα κλπ)-Δαπάνες διοργάνωσης Πολιτιστικών εκδηλώσεων θεσμών και διαθέτουμε πίστωση ύψους εννέα χιλιάδες τριακόσια εβδομήντα ευρώ ευρώ (9.370,00 €)

 

Χώρια όλα τα τεράστια κόστη (πάρτε μια ιδέα εδώ) για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του «πλούσιου» πολιτιστικού Καλοκαιριού 2021 (Ιουλίου και Αυγούστου)  για το οποίο, λέει ο Δήμαρχος, είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι (!)  και το feedback στους διοργανωτές είναι συγκινητικό!

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε συνέντευξη του Δημάρχου Καστοριάς και επικεφαλής του κέντρου αποφάσεων, σε τοπικό σταθμό.

 

 

Στο 5’17» του 2ου video που θα βρείτε παρακάτω, θα ακούσετε να αναφέρεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και να επισημαίνει πως: «Γίνονται καθημερινά ή μέρα παρά μέρα κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες προσφέρουν, έται, έναν ικανοποιητικό κλίμα σε όλους τους πολίτες της Καστοριάς, κάτι που μας το μεταδίδουν και είμαστε χαρούμενοι γι’αυτό…»

 

 

Αλήθεια τώρα;Θα αναρωτηθούμε εμείς… Σε ποιον δήμο ζει ο ίδιος ο Δήμαρχος και κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, είναι σε μια άλλη εκδήλωση, φέτος; Τον ενημέρωσε κανείς πόσες ακυρώθηκαν; Εκτός αν μιλά για τις καθημερινές κινηματογραφικές προβολέςσε ιδιωτικό θερινό σινεμά, τις οποίες όντως μπορεί να απολαύσει κανείς καθημερινά.

 

Μετά έγινε  αναφορά στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που ξαναγίνονται πλέον στην Καστοριά σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία και αποκομίζοντας τεράστια και πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, με έναν σύντομο απολογισμό του Πρωταθλήματος Κωπηλασίας, το οποίο για πρώτη φορά έγινε για όλες τις κατηγορίες σε ένα μέρος, εκτός Αττικής (σ.σ. εξαιτίας της πανδημίας, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) . Παραλείφθηκε η οποιαδήποτε άλλη αναφορά στις επόμενες προγραμματισμένες μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις που θα γίνουν πλέον στην Καστοριά, καθώς και σε αυτή που δε θα ξαναγίνει πλέον, το rally Off Road Greece…

Τέλος, τονίστηκε ότι το 2022 θα είναι ένα έτος – οργασμός έργων. Έκφραση που ακούσαμε και πέρσι και πρόπερσι, θα πούμε εμείς και πέρα από τα συνεργεία για τις βλάβες σε αγωγούς της ΔΕΥΑΚ, κάθε τόσο, άλλο μεγάλο έργο δεν είδαμε. Εδώ ψάχνουμε με το σταγονόμετρο και κάποια από τα απλά έργα της καθημερινότητας, όπως το να βουλώσει κάποιος τις λακκούβες στην Γράμμου,  να αλλάζει καμμένες λάμπες (περπατήστε στην Ν. παραλία, στο πάρκινγκ Νομαρχίας και το πάρκο Ολ. Φλόγας το βράδυ και θα δείτε, δε μιλάμε για τα στενά) , να καταφέρει να βάλει ένα πλεούμενο στη λίμνη (το ηλιακό καράβι που εξαφανίστηκε), να σηκώσει τα λαμπάκια που κρέμονται από τα δέντρα και σε λίγους μήνες θα θέλουν ανανέωση πάλι, να διατηρεί το νεκροταφείο καθαρό, να φροντίσει να υπάρχει μια παιδική  χαρά ασφαλής για τα παιδιά της πόλης, να κόβει τα χόρτα στα στενά της πόλης, να κάνει μικροπαρεμβάσεις -έστω- στο κυκλοφοριακό…πόσα να πούμε ακόμα;

Οι υποβολές προτάσεων σε όλες τις δημόσιες προσκλήσεις πρέπει να θεωρείται απο τους δημότες απόδειξη πολλής δουλειάς των τεχνικών υπηρεσιών και των συμβούλων και ταυτόχρονα υπέρβαση καθήκοντος; Είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνεται υποβολή σε όποιο πρόγραμμα βγαίνει, ειδικά σε περιοχές όπως η αναξιοποίητη Δυτική Μακεδονία…ποιος δήμος πλέον δεν το κάνει; Δείτε προτάσεις από Δήμου Άργους Ορεστικού, Βοϊου κλπ…

Όταν, μάλιστα υπάρχουν και γραφεία που με το αζημείωτο αναλαμβάνουν την βοήθεια για την προετοιμασία του φακέλου της πρότασης (όπως πχ για το Αντώνης Τρίτσης);

Τι κι αν οι προηγούμενοι δεν το έκαναν όπως παπαγαλίζεται συνεχώς 2 χρόνια τώρα κι έχουμε βαρεθεί να το ακούμε ως απόδειξη αλλαγής; Περάσαμε στους επόμενους, για τις πράξεις,  όχι να μάθουμε τι δεν έκαναν άλλοι (που πολλές φορές είναι και οι ίδιοι). Πολύ παλαιά επικοινωνιακή τακτική, αυτή,  θα σημειώναμε…

Η περιοχή μας υποφέρει από ανεργία και παραγωγικές διεξόδους, για τους νέους, κυρίως, που την εγκαταλείπουν μαζικά. Απαιτούνται επιχειρηματικά σχέδια που βασίζονται στα τοπικά προϊόντα και στον φυσικό πλούτο. Όχι μνημόνια συνεργασίας, για τις φωτογραφίες με κάποιους αόριστους  φορείς. Τα τελευταία χρόνια έγιναν τεράστια άλματα στον τουρισμό. Επισκέπτες έρχονται, κυρίως λόγω της βελτίωσης των δρόμων. Δε γίνεται όμως όλοι να ζήσουμε από τον τουρισμό, χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και κυρίως με προγράμματα- φούσκες από γραφεία παροχής ακριβών συμβουλών και προώθησης συμφωνιών με επιχειρηματίες για tour (σκεφτείτε τι έπαθε η γούνα τοπικά όταν επέλεξε να φέρει «Δούρειους Ίππους» στα μαγαζιά για καλές κι εύκολες πωλήσεις). 

 

Η συνέντευξη του Δημάρχου κόπηκε και ράφτηκε (με άσχημο τρόπο για να είμαστε ειλικρινείς. Ένα σεμινάριο επεξεργασίας video και φωτογραφίας, καθώς και τρόπου διαχείρισης social media…ποτέ δεν είναι περιττό. Αφήνει και κάποιο «πιστοποιητικό» στο συρτάρι) στο 1/3 ολόκληρης της συνέντευξης, ώστε να αποφύγει ο δημότης -που θα υποβάλει τον εαυτό του σε αυτή την σκληρή βασανιστικά αργή διαδικασία- τα  λαθάκια και τις λεκτικές επαναλαμβανόμενες αοριστίες, πασπαλισμένες από σάλτσες που δεν βγάζουν και νόημα από ένα σημείο και μετά γιατί η ελληνική γλώσσα ως γνωστόν είναι πολύ δύσκολη στη διαχείριση…

 

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη…

Αξίζει να την ακούσετε για όσα αποφεύχθηκαν (συνειδητά-ασυνείδητα, εσείς θα κρίνετε) να ερωτηθούν, όπως πχ οι εξελίξεις στο Λατομείο, η έναρξη δρομολογίων του καραβιού «Ολυμπία» που είχαν ανακοινωθεί για μέσα Ιουλίου (σαν προσωπικό στοίχημα του Αντιδημάρχου), αλλά κανείς δε δείχνει την ασφάλεια και την άδεια πλεύσης, τα οικονομικά του Δήμου, τις απευθείας αναθέσεις, τις απουσίες από τα Δημοτικά συμβούλια ακόμα και του Δημάρχου(είναι πολλές πλέον και θεωρητικά αδικαιολόγητες αφούγ ίνονται μέσω υπολογιστή) , τις συνεχείς παραιτήσεις μελών Συμβουλίων (πρόσφατα παραιτήθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυκάρπης με πολλές αιχμές στην επιστολή του) , το Rally Greece Off Road (που μετακόμισε για να μείνει στο Άργος Ορεστικό), τα αποτελέσματα των συνεχών επισκέψεων στην Αθήνα  (που εκτός από δαπάνες μετακίνησης/διαμονής/αποζημίωσης και γνωριμίες με Υφυπουργούς του Δημάρχου δεν φέρνουν αποτελέσματα μέχρι στιγμής στον τόπο- θυμηθείτε τη Μεσοποταμία που δεν πήρε καμία ειδική αποζημίωση για την καραντίνα, σε αντίθεση με την Κοζάνη) κλπ

Αντιθέτως κρίθηκε λάθος της πολιτείας, ο τρόπος διαχείρισης έργων, όπως αυτό της αντικατάστασης του Δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ, το οποίο χαρακτηρίστηκε και προβληματικό!

Το σημαντικότερο όμως, φαίνεται πως ήταν για το διαχειριστή του λογαριασμού του Δημάρχου στο facebook αυτή η διαπίστωση: » ✅Αξιοσημείωτο, στο τέλος, το σχόλιο του δημοσιογράφου ότι “λίγο καιρό πριν αναλάβετε, ως Δήμαρχος, εδώ δε μπορούσαμε να κάνουμε αγώνες μπάσκετ γιατί δεν είχαμε ρεύμα στο Κλειστό Γυμναστήριο…”

Πουθενά δεν αναφέρθηκε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου Καστοριάς μετακόμισε την έδρα της στο γήπεδο του Άργους Ορεστικού. Δε ζητήθηκε η άδεια για το ανοικτό γήπεδο της Καστοριάς, όπως επίσης και αν μπορεί να αθληθεί στον τόπο του ένα μελλοντικό αστέρι του στίβου -όπως ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και γείτονας από τα Γρεβενά, Μίλτος Τεντόγλου – που ίσως χαραμίζεται όσο κάποιοι παίζουν με την τύχη του να μεγαλώνει εδώ…

30 λεπτά για να ακούσουμε ότι όλα βαίνουν εξαιρετικά και βρισκόμαστε σε αναμονή εντάξεων, δημοπρατήσεων και υπομονής για ένα 2022-οργασμό έργων…

 

 

Έχετε αρνητική γνώμη για τη διαχείριση των κρίσιμων θεμάτων από τα Πανελλαδικά ΜΜΕ; Σας ενοχλεί και διαμαρτύρεστε στο facebook για τις κρατικές επιχορηγήσεις και τις απευθείας αναθέσεις σε μεγάλες εταιρίες; Δείτε πρώτα τι γίνεται στο μικρόκοσμό μας…

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *