Σαββατόβραδο Νοεμβρίου, βόλτα στην Καστοριά – Τα συναισθήματα….

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021, ώρα ~20.30! Μια γρήγορη επίσκεψη σε Super Market της πόλης ήταν η αφορμή για βόλτα με το αυτοκίνητο. Η θερμοκρασία στα κανονικά επίπεδα για την εποχή και την περιοχή. Το φεγγάρι απλά εντυπωσιακό!

 

Αφού διασχίσαμε την σχεδόν άδεια Οδό Αθ. Διάκου, στρίψαμε δεξιά προς τη Μεγάλου Αλεξάνδρου… Παρέες μαθητών στην στάση των αστικών έδιναν μια ζωντάνια στην περιοχή.

Κάποια από τα καταστήματα της παραλίας εχουν αρχίσει να στολίζονται με φωτάκια και άλλα Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά. Πολύ όμορφη και αισιόδοξη εικόνα θα σκεφτεί κανείς, ειδικά αν δει τον «φωτισμό» στην παραλία. Η κίνηση στον δρόμο ήταν μικρή, οι θέσεις πάρκινγκ αριστερά και δεξιά σχεδόν γεμάτες.

Ένα πρόχειρα παρκαρισμένο αυτοκίνητο απέναντι από τον «ποδηλάτη» παρεμπόδιζε την κυκλοφορία. Αυτόματα σκεφτήκαμε πως αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να εξαλειφθούν σε λίγο καιρό που θα υποδεχτούμε, με το καλό, το τουριστικό τρενάκι στη διαδρομή αυτή.

Στην παραλία οι περιπατητές ήταν ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι, αλλά η ώρα και η θερμοκρασία δεν ήταν ιδανικές.

Τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων στην πλευρά της παραλίας, άδεια. Σε αντίθεση με το πρωί, όταν -λόγω ηλιοφάνειας- έσφυζαν από ζωή.

Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν η κατάσταση εντός των καταστημάτων. Σε καμία περίπτωση η κίνηση δεν έμοιαζε με αυτή ενός Σαββατόβραδου, ακόμα και σε καιρό πανδημίας. Ελάχιστα κεφάλια, ακόμα και στα πιο Hot στέκια της περιοχής. Στα καφέ που το βραδυ μετατρέπονται σε bars με DJs και Parties.

Mετρημένες ολιγομελείς παρέες.  Αναθαρρήσαμε περνώντας μπροστά από θεματικό καφέ με οθόνες προβολής αγώνων. Φαίνεται ήταν ώρα αγώνα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η συνέχεια είχε το ίδιο ερημικό μοτίβο, εμφανώς χειρότερο από πριν. Μόνο ένα γνωστό μεζεδοπωλείο φαινόταν να είναι ήδη γεμάτο στον εσωτερικό του χώρο (όσο μπορεί να γίνει διακριτό από έξω). Από εκεί και πέρα το χάος. Στον σκοτεινό δρόμο της «Ορεστιάδος» δεν μπορούσες καν να διακρίνεις αν τα υπάρχοντα καταστήματα είναι ανοιχτά.

Είναι λάθος η ώρα, σκέφτηκα, αργότερα λογικά θα γεμίσουν και συνεχίσαμε για το γύρο της λίμνης.

Μέχρι το ύψος του Ναυτικού Ομίλου συναντήσαμε έναν ψαρά, 2 ΙΧ στο πάρκινγκ της Σπηλιάς, 3 ΙΧ στην Μαυριώτισσα και 2 ζευγάρια περιπατητών.

Η κλασικα ήσυχη Βόρεια παραλία, ήταν σχεδόν άδεια. Στην πλατεία Μακεδονομάχων, μόνο, είδαμε 2-3 παρέες νέων ανθρώπων σε παγκάκια, συν μία πολυάριθμη να έρχεται από τις καφετέριες της Βόρειας.

Η βόλτα μέχρι τον κόμβο της Χλόης, αν εξαιρέσουμε τα 5-6 ΙΧ που συναντήσαμε στην απέναντι κατεύθυνση, θύμιζε μεσάνυχτα Δευτέρας.

Ανηφορίζοντας προς τη Μητροπόλεως, στην στροφή στο Δαβάκη,  συναντήσαμε ένα γεμάτο τουριστικό λεωφορείο. Κατευθυνόταν σε γνωστό εστιατόριο με μουσική. Ευτυχώς με κάτι τέτοια γεμίζουν κάποια μαγαζιά, σκέφτηκα και συνεχίσαμε. Όλως παραδόξως  περπατούσαν λίγα άτομα στα πεζοδρόμια της Μητροπόλεως. Νότα αισιοδοξίας, το στολισμένο πλέον «Ολύμπιον».  Μια ματιά στο πάντα δημοφιλές ζαχαροπλαστείο της περιοχής και μετά αναζήτηση θέσης πάρκινγκ για επιστροφή στο σπίτι.

Αν θα σκεφτόμασταν να βγούμε ξανά μετά από αυτή την καταθλιπτκή ατμόσφαιρα που μας άφησε η βόλτα αυτή;  Εφόσον δε είμαστε φοιτητές, ούτε υπάρχει κάποια κοινωνική υποχρέωση….ούτε για πλάκα!

Αναρωτιόμαστε αν το προβλημα είναι, πλέον, μόνο η πανδημία και οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους. Σε αυτό στηρίζονται και οι επιχειρηματίες της εστίασης οι οποίοι μες στην εβδομάδα έκλεισαν τα καταστήματά τους ζητώντας μέτρα ενίσχυσης και άλλες διευκολύνσεις.

Δυστυχώς θα θέσουμε τα εξής ερωτήματα:
  • Κι αν δεν είναι μόνο η πανδημία που φταίει στην Καστοριά;
  • Τι ρόλο παίζει η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού που θα φανεί και στα στατιστικά δεδομένα της απογραφής που βρίσκεται σε εξέλιξη;
  • Πόση οικονομική άνεση έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι μιας περιοχής με τρομακτική ανεργία (κυρίως στους νέους), ώστε να βγαίνουν και μάλιστα συχνά;
  • Μήπως ο αριθμός των καταστημάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από όσο αντέχει η περιοχή, ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία τους και εκτός τουριστικών ημερών; 
  • Μήπως οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα προσφέροντας κίνητρα, για να προσελκύσουν και κόσμο που δύσκολα θα αφήσει τις ανέσεις του σπιτιού του; 
Εστίαση στην Καστοριά…σε μεταβατικό στάδιο, για πολλούς λόγους (για όσους είναι ρεαλιστές) !
Η πανδημία, μάλλον, θα φέρει τις αλλαγές λίγο νωρίτερα, ίσως και πιο βίαια. Οι καλύτεροι ή πιο τυχεροί, θα επιβιώσουν. Η Καστοριά ολόκληρη έχει αλλάξει, δυστυχώς προς το χειρότερο…

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *