Το Σαν Φρανσίσκο απαγορεύει τη γούνα! – Δεν ταιριάζει με το ήθος της πόλης
Μετά τη Νορβηγία και πολλούς οίκους μόδας, το Σαν Φρανσίσκο μόλις κήρυξε τον δικό του πόλεμο στη γούνα.
Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο είναι πλέον το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των ΗΠΑ που απαγορεύει την πώληση γούνινων ενδυμάτων μετά το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Εποπτικών αρχών της πόλης. Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών του κλάδου.
Η απαγόρευση η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019, ισχύει για ενδύματα και αξεσουάρ που περιέχουν πραγματική γούνα, συμπεριλαμβανομένων παλτών, μπρελόκ και γαντιών. Εντούτοις, εξαιρούνται κάποια ζωικά προϊόντα όπως το δέρμα και το μαλλί, ενώ τα καταστήματα που πωλούν γούνινα ρούχα από δεύτερο χέρι θα συνεχίσουν να πωλούν τα μεταχειρισμένα. Όσοι παραβούν την απόφαση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως 1.000 δολάρια.
Η απαγόρευση αυτή, ωστόσο, προβλέπει να δοθεί μια περίοδος χάριτος μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 στους εμπόρους λιανικής πώλησης ώστε να πουλήσουν τα γούνινα προϊόντα που υπάρχουν στον κατάλογό τους, για παραγγελίες που έχουν δεχτεί πριν από τις 20 Μαρτίου 2018.
«Περισσότερα από 50 εκατομμύρια ζώα σκοτώνονται βίαια κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο για να στηρίξουν τη βιομηχανία μόδας» δήλωσε μετά την ψήφιση της απαγόρευσης η Κέιτ Τανγκ, εισηγήτρια της πρότασης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η πώληση προϊόντων από πραγματική γούνα στο Σαν Φρανσίσκο είναι «ασυμβίβαστη με το ήθος της πόλης να αντιμετωπίζει όλα τα έμβια όντα, τους ανθρώπους και τα ζώα με καλοσύνη». Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο Μαρκ Φάρελ τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης λέγοντας ότι θα την υπογράψει όταν «φθάσει στο γραφείο του».
Ωστόσο, η βιομηχανία γούνας εναντιώθηκε στην απόφαση προειδοποιώντας για απώλεια εκατ. δολαρίων και θέσεων εργασίας. Η Διεθνής Ομοσπονδία Γούνας και το Συμβούλιο της Αμερικής για τη Γούνα απέστειλαν την περασμένη εβδομάδα μία επιστολή στο Συμβούλιο Εποπτικών Αρχών στην οποία υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση «θα επιφέρει απώλειες εκατομμυρίων δολαρίων σε φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας».
Υπέρ της απαγόρευσης τάχθηκε η Humane Society International (HSI) που αγωνίζεται υπέρ της καλής μεταχείρισης των ζώων. «Σήμερα το Σαν Φρανσίσκο μπήκε στον χάρτη ως μία κορυφαία προοδευτική πόλη», δήλωσε η επικεφαλής της HSI, Κίτι Μπλοκ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «μία συναρπαστική και ιστορική νίκη τόσο για τα ζώα, όσο και για τον συμπονετικό καταναλωτισμό».
Όπως Νορβηγία
Το σχέδιο της νορβηγικής κυβέρνησης για τη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων αλεπούς και μινκ έως το 2025 καταθορύβησε τους παραγωγούς και κατενθουσίασε τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, μια ένδειξη ότι η γούνα είναι πλέον εκτός μόδας, ακόμη και σε μια χώρα που κάποτε ήταν η πρώτη παραγωγός γούνας αλεπούς παγκοσμίως.
Η κυβέρνηση μειοψηφίας της συντηρητικής πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, στην οποία μετέχει και το λαϊκιστικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Προόδου, δέχτηκε να κλείσουν οι φάρμες εκτροφής αλεπούς και μινκ που παράγουν περίπου ένα εκατομμύριο γούνες ετησίως, στο πλαίσιο της συμφωνίας την Κυριακή με τον νέο εταίρο της, το μικρό κεντροδεξιό κόμμα Liberal, που τάσσεται κατά του εμπορίου της γούνας. Με την ένταξη του τρίτου εταίρου στους κόλπους της, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα πιο «πράσινο» πρόγραμμα με την προστασία των φυσικών περιοχών τις οποίες ορέγεται η πετρελαϊκή βιομηχανία.
«Έχουμε συγκλονιστεί βαθιά. δήλωσε η Γκούρι Βόρμνταλ, της Νορβηγικής Ένωσης εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περίπου 200 εκτροφεία στη χώρα που τηρούν αυστηρούς κανόνες για την καλή διαβίωση των ζώων και απασχολούν 400 εργαζόμενους, με ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 350 εκατομμυρίων και 500 εκατομμυρίων κορωνών Νορβηγίας (44 – 63 εκατομμύρια δολάρια).
Η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων Noah χαιρέτισε την απόφαση ως μια αλλαγή στην ξεπερασμένη και απάνθρωπη επιχείρηση της γούνας μετά και τη συρρικνούμενη ζήτηση από ευαισθητοποιημένους καταναλωτές μόδας. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης, κτηνίατρος Σίρι Μάρτινσεν, προσθέτοντας ότι το σχέδιο εξασφαλίζει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.
Η εκτροφή της αλεπούς για τη γούνα της κορυφώθηκε στη Νορβηγία το 1939, μόλις πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η σκανδιναβική χώρα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως με σχεδόν 20.000 φάρμες, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Το 2013, αντίθετα, η Νορβηγία παρήγαγε περίπου το 3% των 7,3 εκατομμυρίων γουνών αλεπούς παγκοσμίως σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η Κίνα με ποσοστό 69% και ακολουθεί η Φινλανδία. Την ίδια χρονιά η Νορβηγία παρήγαγε το 1% της παγκόσμιας παραγωγής μινκ που ήταν 72,6 εκατομμύρια γούνες, σε μια αγορά όπου επικρατεί πάλι η Κίνα.
«Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων δεν είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση στη Νορβηγία. «Δεν θα πλήξει σοβαρά τη νορβηγική οικονομία το σταδιακό κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών», δήλωσε ο Σβέινουνγκ Φιόσε, ειδικός αναλυτής της Menon Business Economics.
Η Humane Society International, οργάνωση που μάχεται κατά του εμπορίου γούνας, δήλωσε ότι η Νορβηγία είναι η 14η ευρωπαϊκή χώρα που καταργεί σταδιακά το εμπόριο αυτό, «ελευθερώνοντας ζώα τα οποία διαφορετικά θα περνούσαν τη ζωή τους στοιβαγμένα μέσα σε κλουβιά».
Πέρυσι, ο ιταλικός οίκος μόδας Gucci ανακοίνωσε ότι σταματά να χρησιμοποιεί γούνα στα ρούχα του, ακολουθώντας το παράδειγμα ολοένα και περισσότερων οίκων μόδας που αναζητούν εναλλακτικά υλικά μετά την πίεση των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων και την αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών.