Ραντεβού στον «Σταυρό» – Αντιδράσεις για την κίνηση εκατοντάδων νέων της Καστοριάς

Αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία προκάλεσε η συνάντηση εκατοντάδων νέων της πόλης στα σκαλιά της περιοχής «Σταυρός», νωρίς το βράδυ της Παρασκευής.

 

Οι παρευρισκόμενοι- νεαρής ηλικίας όλοι- φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν σε μια άτυπη πρόσκληση για συνάντηση στη δημοφιλή περιοχή της Νότιας παραλίας της Καστοριάς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πλήθος κόσμου μαζεύεται στο συγκεκριμένο σημείο, όπως άλλωστε και και σε άλλα γνωστά σημεία της πόλης, η χθεσινοβραδινή όμως παρουσία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και προκάλεσε την επέμβαση της αστυνομίας με μεγάλο αριθμό περιπολικών.

Οι αστυνομικοί έκαναν συστάσεις στους νεαρούς να απομακρυνθούν, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.

Το συγκεκριμένο θέμα δίχασε τη κοινωνία της Καστοριάς.

Από τη μία οι υποστηρικτές της ιδέας πως οι νεαροί παραβίασαν απροκάλυπτα τις οδηγίες για αποφυγή συγχρωτισμού, σε ένα μέρος με ιδιαίτερη μορφολογία εδάφους, χωρίς να τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές της άποψης πως η χθεσινοβραδινή εξέλιξη ήταν ακόμα μία απόδειξη πως μερίδα κατοίκων της πόλης προσπαθεί να φιμώσει εκδηλώσεις και κινήσεις της νεολαίας, με αλόγιστες καταγγελίες στην αστυνομία.

 

Με όποια άποψη κι αν ταυτίζεστε, υπάρχουν αντικειμενικές παράμετροι οι οποίες κρίνουν ανεύθυνη και επιπόλαιη τη χθεσινοβραδινή μαζική συγκέντρωση των νεαρών μαθητών της πόλης μας.

Αρχικά, το πλήθος των παρευρισκόμενων δεν παραπέμπει σε μη οργανωμένη συνάντηση, κάτι που θα μας έδινε τη δυνατότητα να χαρακτηρίσουμε το γεγονός ως τυχαίο και να λήξει εκεί οποιοσδήποτε σχολιασμός.

Έχοντας πολύ πρόσφατη την εμπειρία της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των άλλων μέτρων που επιβλήθηκαν στην περιοχή μας, φορώντας ακόμη  μάσκες και γάντια στα πνιγμένα στο αντισηπτικό χέρια, με τις μετακινήσεις ακόμη συγκρατημένες, σχολικές αίθουσες σφραγισμένες, Πανεπιστήμια κι επιχειρήσεις κλειστές, τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας στα καταστήματα, στις εκκλησίες (από τη Κυριακή), στην ουρά του super market, στις οργανωμένες παραλίες, στα ΜΜΜ, σεβόμενοι ιδιαίτερα μέτρα στα ραντεβού σε γιατρούς και οδοντιάτρους…συμπεριφορές όπως αυτή μόνο ωριμότητα και ευσυνειδησία δεν αποδεικνύουν.

Αντιθέτως, προβληματίζουν ακόμα περισσότερο όταν εκφράζονται από νέους ανθρώπους σε ηλικία που ενεργούν συνειδητά, έχοντας ανεπτυγμένη πλήρως την κριτική ικανότητα και συνεχή πρόσβαση στην πληροφορία.

Όχι μόνο στην Καστοριά των δεκάδων περιστατικών κορονοϊού, την στιγμή μάλιστα που γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η φήμη της…. αλλά σε όλη τη χώρα, σε όλο τον κόσμο. Είδαμε όλοι τι συνέβη στην Πλατεία Ομονοίας της Αθήνας και τι διαστάσεις πήρε το θέμα.

Η αστυνομία είχε καθήκον να απομακρύνει τα παιδιά, όπως έχει καθήκον να κάνει συστάσεις σε κάθε πολίτη, επαγγελματία, φορέα που δεν τηρεί και σέβεται τα μέτρα που έχει επιβάλλει το κράτος.

Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στη μέση ενός πρωτοφανούς επίπονου αγώνα για τη διασφάλιση της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, με συνέπειες που θα μας συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμα.

Όλοι έχουμε κουραστεί, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια….

 

 

φωτογραφία από Instagram

Χ.Κ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *