Πότε ξεκινά το Πρόγραμμα Voucher 29-64 για 23.000 ανέργους του ΟΑΕΔ

Εντός Νοεμβρίου προγραμματίζει το υπουργείο Εργασίας να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα που αναμένεται να ωφελήσει έως 23.000 ανέργους, μέσω της χρήσης επιταγών κατάρτισης (voucher).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες έτσι ώστε όταν το πρόγραμμα «τρέξει» επίσημα με την έναρξη υποβολής αιτήσεων και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

Ένα πρόγραμμα πάντως, που έτσι και αλλιώς έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί επανειλημμένα. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο «κατάρτιση και πιστοποίηση ανέργων 29 – 64 ετών σε κλάδους αιχμής», είχε εξαγγελθεί επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση, όμως η σημερινή αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Ράνια Αντωνοπούλου αποφάσισε τον πλήρη επαναπροσδιορισμό του.

Έτσι τώρα, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, το πρόγραμμα αναμένεται να έχει 7.000 περισσότερους ωφελούμενους από τους 16.000 που αρχικά είχαν προκύψει.

 

Τα ποσά που θα λάβουν όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι 2.600 ευρώ ως εκπαιδευτικό επίδομα, ενώ η επιταγή κατάρτισης θα κυμανθεί από 1.155 έως 1.355 ευρώ.

 

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανέργων ως προς:

• Το επίπεδο εκπαίδευσης των ανέργων:

α) Άνεργοι που έχουν ολοκληρώσει βαθμίδες εκπαίδευσης από την υποχρεωτική έως τη δευτεροβάθμια.

β) Άνεργοι που έχουν ολοκληρώσει είτε προγράμματα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι ΙΕΚ) είτε προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ, ΤΕΙ).

• Τους κλάδους εκείνους που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης, οι οποίοι είναι: Εμπόριο, Logistics, Έργα υποδομής και Τεχνικά επαγγέλματα, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Περιβάλλον-Διαχείριση Στερεών και Υγρών Αποβλήτων, Τρόφιμα-Ποτά, Ενέργεια, Βιομηχανία και Αγροτικός Τομέας.

 

Το πλαίσιο δράσης του προγράμματος έχει ως εξής:

•    Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 120 ωρών σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες.

•    Συμβουλευτική υποστήριξη.

•    Πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων κατάρτισης.

•    Πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας συνολικής διάρκειας 500 ωρών, η οποία δεν θα υπερβαίνει τους 5 μήνες.

Αποκλειστικά και μόνο για τα προγράμματα κατάρτισης σε ειδικότητες του Αγροτικού Τομέα η πρακτική άσκηση δύναται να πραγματοποιηθεί και σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η συνολική διάρκεια της κατάρτισης για κάθε ημέρα δεν μπορεί να ξεπερνά τις 8 ώρες.

Η ημερήσια διάρκεια υλοποίησης κάθε προγράμματος για το θεωρητικό μέρος είναι κατά μέγιστο 6 ώρες. Η διάρκεια του πρακτικού μέρους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 6 ώρες ημερησίως.

 

Τα κριτήρια μοριοδότησης για τις ομάδες ωφελουμένων όλων των κλάδων είναι κοινά και είναι τα ακόλουθα:

1. Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας.

2. Συνολικό εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό (φορολογικό έτος 2015).

3. Προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία η οποία αποδεικνύεται βάσει δικαιολογητικών.

4. Αναπηρία (σε ποσοστό 50% η οποία δεν πλήττει την ικανότητα για εργασία)

5. Ύπαρξη Προστατευόμενου/ων Τέκνου/ων ΑΜΕΑ (ανηλίκων ή/και ενηλίκων) 67% και άνω.

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *