Πότε ανοίγουν τα σχολεία και με ποιον τρόπο – Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις

Άνοιγμα Σχολείων: Σήμερα το απόγευμα, Δευτέρα 24/8, αναμένονται οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση, τουλάχιστον επίσημα, επιμένει στις αρχικές αποφάσεις της, το πρώτο σχολικό κουδούνι θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου. Η Νίκη Κεραμέως στις 4 μμ θα ανακοινώσει πότε και πώς θα επιστρέψουν τελικά οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες

Τα επιδημιολογικά δεδομένα όμως που καταγράφονται εντός του Αυγούστου είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανοιχτά τους προβληματισμούς τους.

Στον δημόσιο διάλογο προστίθεται και η δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνας Παγώνη, η οποία χαρακτήρισε «ως σωστή σκέψη» το να αναβληθεί μία εβδομάδα ακόμα το άνοιγμα των σχολείων, με το πρώτο σχολικό κουδούνι να χτυπάει τελικά στις 14 Σεπτέμβρη. Η εν λόγω τοποθέτηση πυροδότησε σενάρια με την επιτροπή ειδικών να παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τα σταθερά αυξημένα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων. Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται ότι η επίσημη ημερομηνία για την έναρξη (7 Σεπτεμβρίου) θα αλλάξει.

Τι προβλέπει το σχέδιο

* Υποχρεωτική χρήση μάσκας: Η επιστροφή στα θρανία σημαίνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές από το νηπιαγωγείο και καθηγητές καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως την ώρα του διαλείμματος ή της Γυμναστικής. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 5,2 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν παροχή μάσκας σε μαθητές και καθηγητές, ώστε να μη μετακυλιστεί το κόστος στα ελληνικά νοικοκυριά. Πρόκειται για τρεις μάσκες που θα δοθούν, με προτεραιότητα τις δύο πρώτες από την πρώτη μέρα και στη συνέχεια μια τρίτη.

* Καθολική επιστροφή μαθητών: Η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει με την πλήρη σύνθεση της τάξης. Το γεγονός ότι ο αριθμός των μαθητών θα κυμαίνεται τουλάχιστον 25 ανά τάξη έχει προβληματίσει εκπαιδευτικούς και γονείς.

* Ξεχωριστά διαλείμματα: Τάξεις και τμήματα θα βγαίνουν στο προαύλιο διαφορετικά από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.

* Καθαρισμός των αιθουσών: Οι σχολικές αίθουσες θα καθαρίζονται δύο φορές μέσα στην ημέρα. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και μετά το πέρας αυτών. Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Εσωτερικών προχωράει στην πρόσληψη 9.474 σχολικών καθαριστριών.

* Απουσίες: Για τους μαθητές που νοσούν ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται αιτιολόγηση της απουσίας, όχι όμως με υπεύθυνη δήλωση των γονέων, αλλά βάσει συγκεκριμένου καταλόγου νοσημάτων/παθήσεων που θα παρουσιάσει η επιτροπή. Δυνατότητα δικαιολογημένης απουσίας θα δοθεί, επίσης, σε μαθητές στην περίπτωση που νοσεί συγγενικό τους πρόσωπο.

 

dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *