Πολιτικοί λόγοι βγαλμένοι από άλλη δεκαετία

30+1 μέρες απομείνανε μέχρι να αναδείξει η κάλπη τους φιναλίστ των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίοι θα δώσουν την τελική μάχη για την ψήφο του λαού, την αμέσως επόμενη Κυριακή του Οκτώβρη, προκειμένου να αναδειχθούν Star Kastoria… 

ΟΥΠΣ! νέα Αρχή του Δήμου Καστοριάς εννοούσαμε.

Τα στρατηγεία των 4 έχουν πάρει φωτιά. Καίγονται, βράζουν…κόσμος εργάζεται πυρετωδώς για να αναδειχθούν τα ΥΠΕΡ των επικεφαλής (για τις ομάδες σε δεύτερο χρόνο οι αναφορές). Τα εγκαίνια και οι παρουσιάσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή που μας έρχεται. Λιγότερο μας ενδιαφέρει το πλήθος του κόσμου που μαζεύεται σε αυτές, παρά ο παλμός που υπάρχει. Ένα μούδιασμα κι έναν συγκρατημένο ενθουσιασμό μετράμε μέχρι τώρα, αν και κάτι μας λέει ότι αυτό που απομένει να δούμε θα προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα κι αντιδράσεις. Άλλωστε κάνει τη διαφορά μέχρι στιγμής για ποικίλους λόγους.

Κάθισα λοιπόν με ησυχία ένα βράδυ να ακούσω τι στο καλό ειπώθηκε στην ομιλία του Δημάρχου που ξεκίνησε και τον χορό των εγκαινίων. Νωρίτερα είχα φροντίσει να ακούσω και συνέντευξή του σε τοπικό Δημοσιογράφο, μέσα από το γραφείο του Δημάρχου, στην οποία μιλούσε σαν Δήμαρχος και όχι σαν υποψήφιος για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν υλοποιηθεί. Δεν υπάρχουν και μεγάλες διαφορές, μην φανταστείτε. Το χαρτί με τις σημειώσεις για τα «must say» είναι ένα και απλά περιφέρεται όπου χρειάζεται να διαβαστεί.

Μα Πού ζούμε;! αναρωτήθηκα…

Πόσα έργα; Πόσες αλλαγές γίνονται ή έγιναν γύρω μας κι εμείς μπορεί να μην τα έχουμε καν αντιληφθεί; 

Ξαφνικά αισθάνθηκα ανίκανη να αντιληφθώ την αλλαγή που περιγράφεται να έχει επιτελεστεί γύρω μου σε αυτά τα 4 χρόνια. Επιπλέον, προβληματίστηκα σημαντικά  επειδή αμφισβήτησα κάποια από όσα άκουσα στην λαμπρή ομιλία της «κατάμεστης» Πλατείας Ομονοίας.

Τι τούνελ, λέει, στην Καλλιθέα, τι 2 Πνευματικά Κέντρα (ένα μικρό κι ένα μεγάλο επίσημο), τι κολυμβητήριο και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, τι νέες παραλίες με ποδηλατόδρομο και άλλα τρομερά, τι τρενάκι, τι δεύτερο καράβι…τι τι τι!!

Ώπα! είπα στον εαυτό μου! Σκέψου και τις εκδηλώσεις με νταούλια, τη λιμνοπολιτεία, τους ξυλοπόδαρους και τους πασίγνωστους καλλιτέχνες…Ε, πρέπει να παραδεχτείς ότι εδώ κάτι γίνεται και γι’αυτό χειροκροτάει έτσι θερμά ο κόσμος στην Πλατεία και στα social media με απανωτά λαικς. Εσύ είσαι στον κόσμο σου και τα βρίσκεις λίγα.

Ήρθε όμως, έτσι ξαφνικά, σήμερα η νέα ανακοίνωση, με 4 χαριτωμένες φωτογραφίες να μου απαντήσει αν εγώ είμαι τόσο χαζή κι αχάριστη που δεν καταλαβαίνω το μεγαλείο ή αν απλά ανήκω σε εκείνους τους ενεργούς πολίτες που προβληματίζονται και θέλουν κάτι καλύτερο από αυτό που στους σερβίρουν ως καλό.

Ήρθε λοιπόν μια σύγκριση μεταξύ του τι υπήρχε το 2019 και ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ σήμερα. 

Το 2019, λέει, υπήρχαν φανάρια μπροστά από την Αντιπεριφέρεια..τώρα υπάρχει κόμβος. WOW, σκέφτηκα .Πόσους κόμβους έκανε το Άργος αυτό το διάστημα; Πόσοι κόμβοι έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα; Πόσους κάνει/θα κάνει η Περιφέρεια στην ΠΕ Καστοριάς;

Το 2019 είχαμε, λέει, μόνο 2 παιδικές χαρές… ήρθε ο ΤΑΠ έφτιαξε κάποιες, έκανε κάποιες άλλες ο Δήμος + κάποια όργανα σε χωριά και ναι είναι έργο άξιο να θαυμάζουμε. Αφορά στα παιδάκια μας. Όταν η κεντρική παιδική στα ΚΑΠΗ είναι σε άθλια κατάσταση και φωνάζει για γενική συντήρηση ή έστω φώτα αργά το απόγευμα. Όταν εκείνη στο Ντολτσό χτίζεται πετραδάκι πετραδάκι, ακόμα, από όταν πρωτο-εξαγγέλθηκε το 2019, αντί να ολοκληρωθεί σε χρόνο dt με τέτοιο προϋπολογισμό. Όταν ο Δήμος Άργους Ορεστικού έχει 30 πιστοποιημένες παιδικές χαρές, όπως παρουσιάζει στο πρόγραμμά του  ο νυν Δήμαρχος. 

Συνεχίζοντας, διαβάζω ότι αυτή την στιγμή υπάρχει αναβαθμισμένη και εξωραισμένη γυρολιμνιά. Αλήθεια; Αναρωτιέμαι…τελείωσαν τα έργα κι εγώ πέρασα από αλλού χθες; Τόσα χρόνια πέρα από το οδόστρωμα που προφανώς ήταν χάλια για τα ΙΧ, δεν θυμάμαι να πάρθηκε καμία σημαντική (και εντελώς ανέξοδη) απόφαση για το κυκλοφοριακό (απαγορεύσεις, πεζοδρόμηση, στάθμευση τροχόσπιτων κλπ). Για την ασφάλεια περιπατητών, οδηγών και ποδηλατών…

Μετά διαβάζω για τα σχολεία που αναβαθμίζονται ενεργειακά. ΟΚ, σε όλη τη χώρα γίνεται αυτό και στα δημόσια κτίρια, σκέφτομαι. Εδώ γίνεται το πρόγραμμα «εξοικονομώ» -και πόσα άλλα, ακόμη- για ενεργειακή αναβάθμιση στις οικίες ιδιωτών. Το κράτος δεν θα επιδοτεί τα κτίριά του για αναβαθμίσεις; Δεν ξεχνώ ότι έρχεται ένας ακόμα Χειμώνας χωρίς φυσικό αέριο για την περιοχή μας (αλήθεια, τα έργα σε τι φάση βρίσκονται;) και κανείς δεν γνωρίζει αν υπάρχουν ελπίδες να εξασφαλιστούν οι εγκαταστάσεις που χρειάζονται, δωρεάν, όπως στη Φλώρινα. Γιατί αυτό θα ήταν επιτυχία να μοιραζόμαστε μεταξύ μας. Όπως και η ειδική επιδότηση θέρμανσης (pass) για την περιοχή μας. Αλλά ποιον απασχολεί όταν τα γραφεία έχουν 25 βαθμούς;

Κάπου παρακάτω δίνω προσοχή στην ύπαρξη μελέτης και εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για την κατασκευή πνευματικού κέντρου. Σε 18 μήνες αναμένεται η παράδοση της μελέτης, μετά βάλε άλλα 2 -3χρόνια για την κατασκευή και την λειτουργία του, πάλι για εκλογές θα συζητάμε. Υπάρχει ήδη ανοιχτό και αστραφτερό το Olympion, σκέφτομαι,  που ευτυχώς οι συμπολίτες μας εμπνεύστηκαν και προσέφεραν στην πόλη έναν μοναδικό χώρο για εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα.

Για να μην σκεφτώ τα τόσα όμορφα αρχοντικά τριγύρω μας που ενώ είναι συντηρημένα, παραμένουν αναξιοποίητα. Όπως πχ το Βεργουλάδικο με την έκθεση Παπάζογλου που σφραγίστηκε χωρίς λόγο και αφορμή ενώ η αξία των εκθεμάτων έχει αναγνωριστεί εκτός Καστοριάς.  Το αρχοντικό Μπασάρα, επίσης, που φιλοξένησε κάποιες εκθέσεις αυτά τα χρόνια, ποτέ όμως δεν είδαμε σταθερές εκθέσεις με τα έργα του Φ. Σαμανόπουλου πχ ή άλλων καλλιτεχνών της περιοχής, όπως είχε εξαγγελθεί. Άραγε που κατέληξαν κι εκείνες οι δημιουργίες των καλλιτεχνών του 1ου (και μοναδικού;) Art Colony,το οποίο ξεκίνησε σαν θεσμός πέρσι αλλά φέτος κανείς δεν αναφέρει.

Διαβάζω επίσης ότι υπάρχει ένα υπερσύγχρονο τουριστικό περίπτερο στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας. Μισό! What do you γράφεις; Μήπως λειτουργεί και δεν το βλέπουμε; Μήπως ολοκληρώθηκε επιτέλους, συνδέθηκε ο υπερσύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός και εργάζονται καταρτισμένοι άνθρωποι, με σπουδές και γνώσεις σε ξένες γλώσσες κλπ; Ένα ολόκληρο Καλοκαίρι πέρασε κλειστό με τόσους μεμονωμένους τουρίστες να ψάχνονται. Σε συνδυασμό και με την άσχημη σήμανση εντός πόλης καθώς και της υπαρκτής αλλά ανενημέρωτης και μάλλον όχι τόσο λειτουργικής τουριστικής ιστοσελίδας, ρωτούσαν εμάς για να «παν στην πόλη» οι άνθρωποι. Τουλάχιστον το παλιό περιπτεράκι λειτουργούσε.

Μετά, αναφέρεται ο συντάκτης του κειμένου στο τουριστικό Branding. Ναι ΟΚ, σκέφτομαι, υπήρχε ένα πρόγραμμα που έδινε λεφτά μεταξύ άλλων για branding, αποκατάσταση του θεάτρου βουνού, του λιμναίο οικισμού, κάποιες εκδηλώσεις κλπ. Κάποια λοιπόν επενδύθηκαν για το Branding  σε εταιρία που στηρίχτηκε σε έρευνα 200 συμπληρωμένων ερωτηματολογίων (όχι ατόμων). Κληρονομιά μάς έμεινε το ανάποδο «Κ» το οποίο θα κάνει την περιοχή μας αναγνωρίσιμη στα μήκη και τα πλάτη της Γης. Αξιοσημείωτη η αύξηση του τουρισμού, όμως μάλλον είναι στο πλαίσιο της γενικής αύξησης του τουρισμού Πανελλαδικά, καθώς και στο Pass για χειμερινό τουρισμό που ουσιαστικά σου εξασφαλίζει 2 διανυκτερεύσεις δωρεάν (άραγε ποιος είναι ο μέσος όρος διαμονής των δικών μας επισκεπτών;)

Το καραβάκι, λέει από την άλλη, είναι πλέον αδειοδοτημένο. Στα σκαριά είναι μάλιστα η προμήθεια ενός δεύτερου (!) γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη. Ωραία, θα σκεφτεί κάποιος κακοπροαίρετος. Αφού το υπάρχον λειτουργεί μόνο 3 μέρες της εβδομάδα κάνοντας μόλις 5 πήγαινε-έλα δρομολόγια (του 45 λεπτου καθένα), γιατί δεν αυξάνει τα δρομολόγια του εκείνο; Τις υπόλοιπες 4 ημέρες (αν δεν είναι αργία ή δεν έχει δεσμευτεί) γιατί δεν κουνιέται; Χρειάζεται όντως ένα δεύτερο, όταν υπάρχει ακόμα -ελπίζουμε τουλάχιστον γιατί πραγματικά έχει εξαφανιστεί- το ηλιακό με το όνομα «Κάρανος» (το «Orestias» σκούριασε και θέλει πέταμα, παραδεχτείτε το και ενεργήστε κατάλληλα επιτέλους);

Ο οποίος Κάρανος και πιο μικρός είναι και λιγότερο προσωπικό χρειάζεται και πιο ευέλικτος και οικολογικός για τη λίμνη και τους κατοίκους της. Όσοι έχουν πάει βόλτα με εκείνο αναγνωρίζουν ότι προσφέρει την απόλυτη αίσθηση του οικοσυστήματος. Πού κρύφτηκε άραγε ο Κάρανος; Τα ηλεκτρικά ποδήλατα αν και ακούγαμε στην αρχή το 2019 ότι θα αξιοποιούνταν άμεσα, παραχωρήθηκαν σε ιδιώτη τελικά εν μία νυκτί, και με ελάχιστο τίμημα. Είναι αυτή διαχείριση με όραμα; Αναθέτω σε ιδιώτη το τουριστικό branding, αντί να στελεχώσω και να αναβαθμίσω τις  δικές μου υπηρεσίες. Κοκορεύομαι για πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις όταν αφήνω την πολιτιστική κληρονομιά στάσιμη, αν όχι να καταρρεύσει.

Όμως η συμφωνία με μια εταιρία να σου φέρει τους τάδε μεγάλους καλλιτέχνες (πχ Χατζηγιάννης, Βανδή) και με μια άλλη εταιρία (κυρίως μία) να δώσει τα φώτα και τα ηχεία της με υπέρογκο τίμημα  για τις εκδηλώσεις, το να στήσεις ένα πρόχειρο Πάρκο και μια αγορά χριστουγεννιάτικη που απογοητεύει όποιον έχει επισκεφθεί τουλάχιστον άλλο ένα στη ζωή του, να πληρώσεις Banner για τοπική διαφήμιση, να χρηματοδοτήσεις σουβλάκια και ορχήστρες σε συλλόγους, είναι πιο απλή διαδικασία από το να πασχίσεις να  διασώσεις την πολιτιστική κληρονομιά (προσθέστε και την τέχνη του καστοριανού καραβιού που βουλιάζει κι εξαφανίζεται στην κυριολεξία) ή να στήσεις ένα σοβαρό διεθνές φεστιβάλ (όπως πχ η Αλεξιάδα) το οποίο θα προσελκύσει κόσμο και θα κάνει διάσημη την περιοχή για τον πολιτισμικό πλούτο της;  Να προσπαθήσεις να αναβαθμίσεις ουσιαστικά τα Ραγκουτσάρια, όχι πληρώνοντας οργανοπαίκτες και σουβλάκια.  Για να μην αναρωτηθούμε πώς ικανοποιούμε τουριστικά τους εκατονταδες επισκέπτες μας από το Ισραήλ που προσγειώνονται μεν στα Γιάννενα (ναι, εδώ δεν μας ενδιαφέρει να τρέξουμε να αναβαθμίσουμε το αεροδρόμιο, είναι δουλειά άλλων αυτή, είδατε τι πάθαμε με τα υδροπλάνα), περνάνε όμως κι από εδώ να γνωρίσουν τον τόπο που ζούσαν πρόγονοί τους. Η παρουσία Αντιδημάρχων σε εκθέσεις για προώθηση φυλλαδίων άραγε αρκεί;

Από τις παρακάτω εικόνες διαπίστωσα ότι λείπει ο αθλητισμός. Και τι να πει κανείς αφού το μόνο έργο που έγινε μέχρι σήμερα είναι να φύγουν οι κουβάδες από την σκεπή στο κλειστό γυμναστήριο, να πληρωθούν οι λογαριασμοί του ρεύματος, να αρχίσουν εργασίες συντήρησης αντί να γκρεμιστεί και να χτιστεί από την αρχή ένα νέο σύγχρονο και να ανακαινιστούν γήπεδα τένις που εκμεταλλεύονται σύλλογοι.  Να μην ξεχάσουμε τον πύργο κωπηλασίας που χρησιμοποιείται μια φορά τον χρόνο, αν γίνουν αγώνες στη λίμνη και μετά λειτουργεί ως αποθήκη μαξιλάρων καταστήματος εστίασης.

Άλλη πάλι η ιστορία με το ΔΗΝΑΚ που θα μπορούσε τουλάχιστον να περιποιηθεί κάποιος τον χώρο μέχρι να γίνει αυτό το απίστευτο έργο που διατυμπανίζει ο ίδιος ο Δήμαρχος με το κολυμβητήριο (σας πρόλαβε το Άργος, sorry, ένα τέταρτο μακριά είναι και μάλλον εκεί θα κολυμπάμε του χρόνου τέτοια μέρα), εστίες διαμονής, καφέ και πολλά άλλα σε κάμποσα χρόνια από τώρα, γιατί εξασφαλίσαμε αρχικά 1.000.000€ για τη μελέτη (τύφλα να χει το Ελληνικό!).

10 εργάτες να το καθάριζαν για μια βδομάδα, να έβαζαν 2 όργανα γυμναστικής και παιδικής χαράς, λίγα λουλουδάκια, 5 παγκάκια, 2 κιόσκια, αν προσάρμοζαν έναν χώρο για κολύμπι (ναι κολυμπούσαν ξένοι το Καλοκαίρι και αναρωτιόντουσαν οι άνθρωποι γιατί είναι έτσι ο χώρος εγκαταλελειμμένος και βρώμικος χωρίς τουαλέτες κλπ), άλλους χώρους αναψυχής….πόσο πιο ωραία θα ήταν;

Όπως ωραία θα ήταν και η διαμόρφωση του Προφήτη Ηλία, με παιδική χαρά, συντηρημένα γήπεδα μπάσκετ και χώρους αναψυχής. Ίσως κι έναν μικρό ζωολογικό κήπο εκεί με τα παγόνια και τα ελάφια.  Το μέρος προσφέρει την καλύτερη θέα από ψηλά  στην πόλη και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σημείο αναφοράς για κάθε επισκέπτη.

Όμως αντί να ζητάμε αυτά τα προφανή, εύκολα και γρήγορα υλοποιήσιμα φτάσαμε στο σημείο να αρκούμαστε με το Τίποτα. Όμως τι να ζητήσει κανείς από κοινωνία που ανέχεται αρκούδες μέσα στην πόλη, γελάει με τα ελάφια επίσης στο κέντρο της πόλης, τα μινκ, τις αλεπούδες, τους λύκους και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμα…

Λες και δεν ζούμε σήμερα εδώ, λες και δεν μας αξίζει σήμερα κάτι καλό. Πρέπει να επαινούμε τις εξαγγελίες για το μακρύ μέλλον και να χαιρόμαστε με το τίποτα, με τα προφανή.

Γιατί η καθαριότητα είναι τίποτα. Είναι κάτι δεδομένο. Πληρώνουμε τέλη γι’αυτό. Όπως και για τα αδέσποτα και για τον οδοφωτισμό. Χαιρόμαστε που 2 μέρες άλλαξαν κάποιες λάμπες στην Κύκνων με led (να δούμε πότε θα αλλάξουν και άλλες) και δεν κοιτάζουμε τις καμμένες, πενταβρώμικες  και σπασμένες λάμπες στην παραλία. Κυκλοφορούν κάθε μέρα δεκάδες υπάλληλοι καθαριότητας με μια σακούλα πάνω κάτω στις γειτονιές και κανείς δεν βλέπει πχ τις βρωμιές στον χώρο με τα όργανα γυμναστικής στην Κύκνων, τη λίμνη κοντά στις παραλίες που μαζεύονται σκουπίδια να περάσει κι από εκεί.

Προσπερνώ τα οικονομικά γιατί θέλω να είμαι καλοπροαίρετη και να πιστέψω ότι έγινε πολύ καλή δουλειά. Πόση χρηματοδότηση πήρε ο Δήμος λόγω covid, Πόσα χρέη υπάρχουν στην ΔΕΥΑΚ, τι γίνεται στη Μακεδνός, αν άξιζε η παραχώρηση του Λατομείου, αν οι υπάλληλοι των βρεφικών επαναπροσελήφθησαν κλπ, δεν μπορώ να αναλύσω γιατί δεν είμαι οικονομολόγος. Όμως γνωρίζω ότι πληρώνω ακριβά τα δημοτικά τέλη και ναι μια μείωση δεν είναι παροχή, ήταν δέσμευση από την αρχή αυτής της θητείας όταν έγιναν οι αυξήσεις. Οι σπατάλες σε διοργανώσεις εκδηλώσεων πχ δεν άφησαν περιθώρια να πιστέψουμε ότι τα ταμεία του Δήμου αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Όμως σίγουρα προτιμώ έναν Δήμο με κοινωνική πολιτική, κοντά στις ανάγκες του πολίτη, παρά έναν Δήμο καλό διοργανωτή εκδηλώσεων. 

 

Πλησιάζοντας στο τέλος, θα σταθώ σε εκείνο που αποτέλεσε αφορμή για να γράψω όλο αυτό το σεντόνι (μπράβο αν καταφέρατε να το διαβάσετε) και μου προκάλεσε όλη την αμφισβήτηση για την ειλικρίνεια όσων λέγονται και γράφονται, όπως ανέφερα στην αρχή.

Η δημοτική αρχή παρέλαβε το 2019 οδικό δίκτυο σε άσχημη κατάσταση. Σήμερα τον Σεπτέμβρη του 2023 υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι σε όλον τον Δήμο και περιμένουμε να τελειώσει αέριο και ΔΕΥΑΚ για να γίνουν και οι υπόλοιπες, διαβάζω στο κείμενο της φωτογραφίας παρακάτω. Αλήθεια τώρα; Σε ποια πόλη ζείτε εσείς που τα γράψατε αυτά;

Από ποιους αεροδιαδρόμους απογειώνετε τα ροζ συννεφάκια σας;

Γιατί σήμερα αν περάσεις από την Διάκου θα σου ανέβει η πίεση. Το ίδιο και στην Μητροπόλεως, το ίδιο και στην Πλατεία Δεξαμενής. Το οδικό δίκτυο είναι μακρά σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ. Αλλά είπαμε. Περιμένετε. Αναμένετε. Αν αντέχετε βέβαια. 7-8 χρόνια (πέρασαν τα 4) σπάστε τα αυτοκίνητά σας, αλλά μετά θα ρίξουμε την πολυπόθητη άσφαλτο. Εκεί κάνουμε οικονομία βλέπετε. Στην ασφάλεια του οδικού δικτύου. Όμως τι να νοιάζει κάποιους που μέχρι τον Δεκέμβρη του 22 κινούνταν με κρατικό ΙΧ και άλλους που έχουν πχ ένα δημόσιο τζιπ κάτω από το σπίτι τους για πιθανές εργασίες σε ακατάλληλες ώρες.

Ήρθε η Περιφέρεια έβαλε καλή άσφαλτο εκεί που δεν χρειαζόταν και τόσο και μάλιστα σε χρόνο dt. Η πόλη μέσα, στο περίμενε, όσο αντέχει κανείς.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΩ…. 

Δυστυχώς αυτό που υπήρχε το 2019 και δεν το συμπεριλάβατε στις φωτογραφίες σας ήταν ΚΟΣΜΟΣ. Η πόλη είχε πληθυσμό ενεργό που σήμερα δεν έχει και δύσκολα θα ξανα έχει. Είχε επιχειρήσεις που έκλεισαν και δεν θα ξανανοίξουν. Χιλιάδες συμπολίτες μας δεν έχουν τη δυνατότητα να σας ψηφίσουν για τα έργα που αφήνετε πίσω σας, γιατί σερβίρουν χωριάτικες σαλάτες και καθαρίζουν δωμάτια σε παραθαλάσσια μέρη. Η γούνα έσβησε και η ανεργία έφτασε σε τρομακτικά νούμερα. Η γεωργία περνάει γενικότερη κρίση με τα τοπικά προϊόντα να χρειάζονται κάθε χρόνο κρατικές αποζημιώσεις. Οι νέοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τον τόπο που γεννήθηκαν γιατί δεν υπάρχουν δουλειές να δώσουν αξιοπρεπές μέλλον στις οικογένειές τους.

Τα σχολεία, ναι, θα είναι αναβαθμισμένα ενεργειακά σε λίγα χρόνια, θα είναι και άδεια, όμως, χωρίς μαθητές. Μια γενική μιζέρια και μια απάθεια έχει σκορπιστεί στους πολίτες. Λες και έχουν παραδώσει τα όπλα να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για το μέλλον τους. Λες και έχουν πειστεί ότι δεν τους αξίζει κάτι καλύτερο. Λες και δεν βλέπουν τι γίνεται αλλού γύρω τους. Λες και είναι γεννημένοι να περιμένουν και να υπομένουν.

Γιατί; Σε ποιους νομίζετε ότι μιλάτε; Δεν είδαμε; Δεν βλέπουμε; Δεν καταλαβαίνουμε;

Υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά μας που πιστεύουν πχ ότι θα γίνει τούνελ για την Χλόη, όταν δεν υπάρχουν πεζοδρόμια στην Χλόη ούτε σχεδιασμός για  φυσικό αέριο; 

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν διαβάσει για τα έργα που προέβλεπε το ΕΣΣΒΑΑ Δήμου Καστοριάς το 2017; Πόσες ομοιότητες με αυτά που προβάλετε ως δικάσας από το 0!

Υπάρχουν άνθρωποι που συγκινούνται επειδή επιλέξατε την Πλατεία Ομονοίας για το εκλογικό σας κέντρο, όταν η περιοχή είναι στην χειρότερη κατάσταση που έχει υπάρξει ποτέ; Και το χειρότερο…αν εξαιρέσουμε το 3ο λύκειο (τί έφερε κι αυτό στην πράξη;) , δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αλλαγής με στόχο την αναβάθμιση.

Υπάρχουν άνθρωποι που αρκούνται να περιμένουν τις ωριμάνσεις μελετών, τα προγράμματα, τις δημοπρατήσεις κλπ και δεν θέλουν τις άμεσες και χωρίς πολλά έξοδα παρεμβάσεις. Πχ στο κυκλοφοριακό (δεν αναφερόμαστε στα κολονάκια) και κατά τη λαϊκή της Τετάρτης για ττο παρκάρισμα των φορτηγών των εμπόρων. Σε πεζοδρομήσεις εντός της πόλης. Στην απομάκρυνση των μηχανημάτων ελεγχόμενης στάθμευσης από όπου δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν και να μπερδεύουν τουρίστες. Στην φροντίδα των ΑΜΕΑ και στην προσβασιμότητα. Στην αναβάθμιση γειτονιών με ριζοσπαστικές αποφάσεις. Στην φροντίδα των χωριών και όταν δεν έχουν πανηγύρια. Στην εξάλειψη αδικιών σε προγράμματα εργασίας μέσω ΟΑΕΔ για 55-67 ετών. Μην πούμε άλλα… αρκούν αυτά.

Δυστυχώς θα ακούμε πολλά μέχρι την 8η Οκτώβρη. Ίσως κάποια είναι χειρότερα από αυτά που ανέφερα πριν. Όμως η νυν Δημοτική αρχή θα κρίνεται περισσότερο όταν προσπαθεί να υποτιμήσει τη νοημοσύνη μας. Ίσως είναι τελικά αυτή η επικοινωνιακή αλαζονεία που θα επιφέρει εκπλήξεις στις κάλπες. 

Οι εκλογές αυτές είναι ένα κοινωνικό πείραμα. Σκεπτόμενοι πολίτες = ενεργοί πολίτες = πολίτες με μέλλον.

Μάτια και αυτιά ανοιχτά. Και στόμα επίσης. Δεν χρωστάμε την ψήφο μας σε κανέναν. Χρωστάμε αυτοσεβασμό και αυτοπροστασία σε εμάς τους ίδιους.

2024 κοντοζυγώνει…ξεχάστε τακτικές του ’90!

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *