Πολύ λιγότερα υδρόβια πουλιά ήρθαν φέτος στη λίμνη της Καστοριάς λόγω «Αριάδνης»

Η λίμνη της Καστοριάς, στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της, είναι παγωμένη, με αποτέλεσμα τα περισσότερα υδρόβια πουλιά να έχουν μεταναστεύσει νοτιότερα,

σύμφωνα με την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος.

 

«Πραγματοποιήθηκαν και φέτος όπως και κάθε χρόνο στην λίμνη Καστοριάς οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών και ενώ όλοι περιμέναμε ότι θα έχουμε μια πολύ δυνατή χρονιά από άποψη αριθμού πουλιών (όλες οι προμετρήσεις που κάναμε αυτό έδειχναν ) ήρθε η Αριάδνη και έφερε τα πάνω κάτω» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.

Η λίμνη ήταν στο 95% της επιφάνειας της παγωμένη με αποτέλεσμα τα περισσότερα πουλιά να μεταναστεύσουν νοτιότερα και οι αριθμοί των πουλιών να είναι κατά πολύ μικρότεροι από άλλες χρονιές.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International).

Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια.

Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

ert.gr

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *