Η πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση της «τελευταίας ευκαιρίας» για το «Ξενία»

Μια πρόταση της ομάδας του Αλέξανδρου Ταμήλια για το «Ξενία», η οποία πρέπει να διαβαστεί με προσοχή και να αξιολογηθεί.

Διαβάστε την πρόταση κι εσείς και κρίνετε αν σας αρέσει…Θεωρούμε ότι αξίζει τον κόπο!

 


Το ξενοδοχείο Ξενία βρίσκεται στην περιοχή Δεξαμενή στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, ιδιοκτησία πλέον της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ ΑΕ).Δυστυχώς από το 1999 αποτελεί πλέον ένα ερείπιο για την πόλη μας, που επιπλέον είναι και εστία μόλυνσης. Είναι επιτακτική ανάγκη, επομένως, να υπάρξει  ένα σχέδιο για την αποκατάστασή του ως κτίριο.

Η τελευταία πρόταση ήταν να παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και να αξιοποιηθεί από την Εφορία Αρχαιοτήτων ως επέκταση για το Βυζαντινό Μουσείο.

Σε ότι αφορά την συγκεκριμένη πρόταση, θεωρούμε ότι δεν αποτελεί καλή λύση, καθώς δεν ενδείκνυται για μουσείο και επιπλέον, θα χρειαζόταν πλήρη αναμόρφωση και άρα υπέρογκα ποσά. Αν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων, θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως μουσεία κάποια αρχοντικά/κτίρια της Καστοριάς που χρήζουν επειγόντως άμεσης αποκατάστασης.

Η δική μας πρόταση είναι να μετατραπεί σε Φοιτητική Εστία για το παράρτημα της Καστοριάς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για τους εξής λόγους:

  • Ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα, όπως το Πανεπιστήμιο, επιβάλλεται να διαθέτει φοιτητικές εστίες. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης, πολιτισμού και κράτους κοινωνικής πρόνοιας. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι το παράρτημα Καστοριάς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι το μοναδικό που στερείται της ύπαρξης φοιτητικής εστίας, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία.
  • Καθώς λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, έχει ήδη διαμορφωμένους χώρους για ανάλογη χρήση και η μετατροπή του σε φοιτητική εστία μπορεί να γίνει με χαμηλότερο κόστος.
  • Η ίδρυση φοιτητικής εστίας στο συγκεκριμένο σημείο θα αναβαθμίσει το ιστορικό κέντρο της πόλης, ξαναδίνοντάς του ζωή. Η ύπαρξη μιας ενεργούς κοινότητας νέων στο κέντρο της πόλης θα αναδείξει την περιοχή και θα την καταστήσει περισσότερο πολυσύχναστη, με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και  κοινωνικό-πολιτισμικό επίπεδο.
  • Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ύπαρξη φοιτητικής εστίας δεν αποτελεί οικονομικά τροχοπέδη για τους ιδιοκτήτες-ενοικιαστές, καθώς οι φοιτητές που φιλοξενούνται σε φοιτητικές εστίες προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκια και άρα δεν θα έρχονταν να φοιτήσουν στην πόλη μας σε διαφορετική περίπτωση. Αντίθετα, με την ύπαρξη φοιτητικής εστίας, θα συμβάλλουν στην οικονομική ευμάρεια της Καστοριάς, καθώς τα έξοδά τους καθημερινής επιβίωσης θα γίνονται απολαβές για τους τοπικούς επιχειρηματίες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως η μετατροπή του Ξενία σε φοιτητική εστία πρέπει να συμπεριληφθεί στα άμεσα σχέδια της Δημοτικής Αρχής.

Ζητάμε λοιπόν την παραχώρηση του, από την ΕΤΑΔ στο Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με μοναδική υποχρέωση να αξιοποιηθεί ως φοιτητική εστία. Επισημαίνουμε ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι ήδη στη διαδικασία  διερεύνησης χώρων για την στέγαση φοιτητικής εστίας στην Καστοριά. 

teleftaiaefkairia.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *