Ποια είναι τα 7 Καστοριανά εστιατόρια που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο «Alpha Guide»

7 Καστοριανά εστιατόρια ξεχώρισαν και συμπεριλαμβάνονται στον διάσημο κατάλογο «Alpha Guide», παρέα με τις καλύτερες επιχειρήσεις στη χώρα.

 

Τι είναι ο Alpha Guide

Ο «Alpha Guide» είναι ο μοναδικός ελληνικός οδηγός διακοπών που καταγράφει, σχολιάζει και αξιολογεί πάνω από 3.000 ξενοδοχεία και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα με τη σφραγίδα της εγκυρότητας εξειδικευμένων δημοσιογράφων και κριτικών στο χώρο της γεύσης και του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ.

Μία οργανωμένη και ιδεολογικά συνεκτική ομάδα ειδικών ασχολείται καθημερινά και σε ετήσια βάση με διαρκή επιτόπια έρευνα ανά την Ελλάδα και συνακόλουθα με την άμεση ανανέωση της πληροφορίας. Ο Alpha Guide χάρη στα έξυπνα φίλτρα που διαθέτει επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει το ξενοδοχείο ή εστιατόριο που ταιριάζει καλύτερα στα εκάστοτε κριτήρια αναζήτησής του και είναι το απόλυτο εργαλείο για να σχεδιάσει κανείς τις διακοπές και τα weekend του όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο «Alpha Guide» είναι δημιούργημα της εμπειρίας του τίτλου «Αθηνόραμα» ο οποίος εδώ και 40 χρόνια όντας ο αδιαμφισβήτητος city guide της Αθήνας με ειδίκευση στον πολιτισµό, τη γαστρονοµία, το ταξίδι και τη φιλοσοφία του ελεύθερου χρόνου διαμορφώνει το ευ ζην του σύγχρονου Έλληνα.

 

Πως αξιολογεί ο Alpha Guide

Οι επαγγελµατίες κριτικοί του «Alpha Guide» δεν βαθµολογούν µε βάση τι τους αρέσει προσωπικά αλλά τι είναι αντικειµενικά καλό ή όχι. Καταγράφουμε τα επιµέρους στοιχεία που καθορίζουν την τελική κρίση και οδηγούν στην αξιολόγηση εστιατορίων και ξενοδοχείων.

 

Εστιατόρια – ταβέρνες

Το βάρος στη βαθµολογία τους δίνεται στη γεύση. Ειδικότερα τα εστιατόρια αξιολογούνται µε βάση µια σειρά από επιµέρους κριτήρια, όπως η ποιότητα και η πρωτοτυπία των υλικών, η µαγειρική τεχνική, η λεπτότητα και η ένταση των επιµέρους γεύσεων, η γευστική ισορροπία, ο χαρακτήρας του προτεινόµενου µενού (πρωτοτυπία κ.λπ.) και η αισθητική στην παρουσίαση των πιάτων. Έµφαση δίνουµε στο σέρβις, στην art de la table και την άνεση του χώρου. Επιπλέον, εξετάζεται η λίστα κρασιών ως προς την έκταση, την επαρκή εκπροσώπηση –καταρχάς– του ελληνικού αµπελώνα, το βάθος κ.λπ. Στις ταβέρνες και στα µεζεδοπωλεία βασικό ζητούµενο παραµένει ασφαλώς η ποιότητα των πρώτων υλών, δίνεται όµως έµφαση στην ύπαρξη παραδοσιακών πιάτων, τη σωστή –από γευστικής άποψης– παρασκευή τους και, φυσικά, στο περιβάλλον και το σέρβις. Η λίστα κρασιών αποτελεί απλώς ένα πρόσθετο πλεονέκτηµα. Τέλος, στον οδηγό αναγράφονται κάποιες φορές πιάτα που δοκιµάστηκαν τη σεζόν πριν από την έκδοση, τα οποία µπορεί και να έχουν αλλάξει εν τω µεταξύ.

Τι αφορούν οι τιµές

Σε εστιατόρια – ταβέρνες

Αναφέρονται σε µέσο κόστος ανά άτοµο. Περιλαµβάνονται πρώτο, δεύτερο πιάτο κι επιδόρπιο (χωρίς το κρασί).

Οι κλίμακες αξιολόγησης

 

Εστιατόρια – ταβέρνες

Το σύµβολο αξιολόγησης στα εστιατόρια και στις ταβέρνες είναι ο βαθµός, ο οποίος δηλώνει το επίπεδο της γεύσης, του σέρβις και γενικότερα της ποιότητας κάθε χώρου. Όπου δίπλα στο βαθµό εµφανίζεται σκούφος δηλώνεται ότι το συγκεκριµένο εστιατόριο βραβεύτηκε την τρέχουσα χρονιά µε Χρυσό Σκούφο, ενώ όπου εµφανίζεται κλαδί ελιάς δηλώνεται ότι το συγκεκριµένο εστιατόριο πήρε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ακολουθεί παρουσίαση των διαφορετικών κλιµάκων της βαθµολογίας των εστιατορίων.

Εστιατόρια – ταβέρνες
οι κλίμακες αξιολόγησης

Άριστο

18,5 / 20 – 20 / 20

Μεγάλη κουζίνα. Λεπτότητα γεύσεων και άψογη τεχνική. Φαντασία, δηµιουργικότητα, πρώτες ύλες επιπέδου και πληρέστατη wine list. Σέρβις και περιβάλλον ανάλογα.


Εξαιρετικό

16,5 / 20 – 18 / 20

Εξαιρετική κουζίνα. Τεχνική υψηλού επιπέδου και δεξιότητα. Φαντασία, δηµιουργικότητα. Πρώτες ύλες επιπέδου και wine list που καλύπτει τις απαιτήσεις των πιάτων.


Πολύ καλό

15 / 20 – 16 / 20

Πολύ καλή κουζίνα, που συχνά διακρίνεται στην κατηγορία της. Ισορροπία γεύσεων και πολύ καλές πρώτες ύλες σε δηµιουργικούς συνδυασµούς. Επαρκής wine list, που αναδεικνύει τα πιάτα.


Καλό

13 / 20 – 14,5 / 20

Καλή κουζίνα. Επιλεγµένα υλικά βάσης και καλή εκτέλεση συνταγών µε θετικές γευστικές εντυπώσεις. Ευπρόσωπη wine list, ανάλογη µε το είδος της κουζίνας.


Ικανοποιητικό

12 / 20 – 12,5 / 20

Ικανοποιητική κουζίνα. Καλά υλικά βάσης και συνολικά ισορροπημένη γεύση.

 

Αυτά είναι τα 7 Καστοριανά εστιατόρια που προτείνει ο δημοφιλής τουριστικός οδηγός!

 

 

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ!

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *