Παιδίατρος απαντά στις 10 ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε εν όψει της νέας σεζόν
Η επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές, μας βρίσκει εξαιρετικά προβληματισμένους, αφενός λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και αφετέρου, αναφορικά με ό,τι έχει να κάνει με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Αμέτρητα τα ερωτήματα των γονιών, αναφορικά με το πώς θα συνεχίσουν την καθημερινότητά τους τη νέα σεζόν και -για καλή μας τύχη- ο παιδίατρος κ. Παναγιώτης Ρενιέρης ανέλαβε να απαντήσει στα σημαντικότερα από αυτά, ένα προς ένα:
1. Τελικά υπάρχει ο ιός ή μάς κοροϊδεύουν;
Ο ιός υπάρχει, η νόσος είναι πραγματική, χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους, και όπως πολύ έξυπνα είδα γραμμένο κάπου, υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας στα νοσοκομεία για όποιον δεν πιστεύει στην νόσο…
2. Να στείλω το παιδί σχολείο;
Και πάλι θα πω πως όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των αρμόδιων υπουργείων σχετικά. Όπως με όλες τις αποφάσεις ζυγίζουμε το όφελος με τον πιθανό κίνδυνο. Πράγματι, αν ο ένας γονιός δεν εργάζεται, και το παιδί σας είναι 2 ετών, θα μπορούσε κανείς να πει πως το να μην πάει παιδικό σταθμό δεν θα ήταν και το τέλος του κόσμου. Το να κρατήσετε μακριά από το σχολείο όμως ένα παιδί δημοτικού από φόβο και άγνοια, είναι σαφώς λανθασμένη πρακτική.
3. Και αν στο σχολείο δεν κρατάνε τα μέτρα;
Οι αποστάσεις, ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, τα ωράρια και ο τύπος της εκπαίδευσης θα καθοριστεί από τα αρμόδια όργανα, και καλό είναι να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του. Από εκεί και πέρα ως γονείς και ως πολίτες, ανεξάρτητα αν το παιδί σας πηγαίνει σε ιδιωτικό ή δημόσιο σχολείο, έχετε δικαίωμα (και υποχρέωση κατά την γνώμη μου) να ασκήσετε έλεγχο στο σχολείο, να επιβεβαιώσετε οτι τηρούνται (τουλάχιστον) τα μέτρα του Υπουργείου, και σε περίπτωση που αυτά καταστρατηγούνται να ακολουθήσετε την νόμιμη οδό.
Προσωπικά θα έκανα αρχικά γραπτή και σαφή αίτηση στο σχολείο να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που έχει ορίσει η Πολιτεία, και σε δεύτερο χρόνο θα αναφερόμουν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (ΕΟΔΥ, Υπ. Υγ., Υπ. Παιδείας κλπ). Αντιλαμβάνομαι οτι πολλοί τώρα λένε “σιγά, τίποτα δεν θα γίνει”, αλλά αν όλοι ακολουθήσουν τον δρόμο της έγγραφης επίσημης διαμαρτυρίας, αργά ή γρήγορα θα συμμορφωθούν όσοι (πιστεύω πολύ λίγοι) δεν θα το κάνουν.
4. Να πηγαίνω το παιδί στην παιδική χαρά;
Ναι, αλλά τηρώντας τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής απόστασης. Με απλά λόγια, αποφύγετε τον συνωστισμό ή απομακρυνθείτε όταν δείτε πως “μαζεύτηκε πολύς κόσμος”, υπενθυμίζετε σε γονείς και παιδιά να μην βάζουν τα χέρια στο στόμα και τα μάτια, και ασφαλώς να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα μαντηλάκια ή άλλα μέτρα καθαρισμού των χεριών. Όταν επιστρέφετε σπίτι, τόσο εσείς όσο και το παιδί σας να κάνετε ένα καλό μπάνιο. Θεωρώ πως αυτό αρκεί.
5. Κινδυνεύει το παιδί μου από την ασθένεια;
Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής φαίνεται α) τα παιδιά να νοσούν ελαφρύτερα και σπανιότερα, αλλά και β) τα παιδιά να μεταδίδουν ΛΙΓΟΤΕΡΟ την νόσο από τους ενήλικες. Το δεύτερο, πιθανότατα οφείλεται στο πρώτο. Πολλά παιδιά θα περάσουν την νόσο χωρίς κανένα σύμπτωμα, και ο βαθμός μετάδοσης από αυτά τα παιδιά είναι χαμηλός.
Με τα παραπάνω ως δεδομένα, δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε και κάποια (πολύ λίγα) παιδιά να νοσούν πιο σοβαρά ή να χρειάζονται νοσηλεία, ή πως δεν θα δούμε και κάποιες από τις επιπλοκές της νόσου που εμφανίζονται στα παιδιά. Αυτό όμως δεν πρέπει να μάς οδηγήσει σε πανικό και ακραίες αποφάσεις για την ζωή των παιδιών μας.
6. Να πάει το παιδί στο πάρτι;
Δύσκολη κατά την γνώμη μου ερώτηση, και παραθέτω εδώ αυστηρά την προσωπική μου γνώμη. Αν το πάρτι είναι σε ανοικτό χώρο και οι διοργανωτές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες, τότε ναι, να πάει. Αν όμως πρόκειται για πάρτι σε κλειστό χώρο, όπου κανείς δεν ελέγχει, ή όπου οι διοργανωτές πιστεύουν πως “σιγά μην κολλήσουμε, όλοι καλά είμαστε”, τότε όχι, να μην πάει. Θα ζυγίζετε ανά περίπτωση, και θα αποφασίζετε. Σε κάποια πάρτι θα πάει, σε άλλα μπορεί να μην είναι τόσο καλή ιδέα να παρευρεθείτε.
7. Να κάνει εμβόλια; Κι αν κάνει πυρετό και δεν ξέρουμε από τι είναι;
Εδώ η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρα ηχηρό ΝΑΙ! Να κάνετε κανονικά ΟΛΑ τα εμβόλια που ορίζει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του 2020, χωρίς καμία εξαίρεση. Η επίσκεψη στον παιδίατρό σας είναι απαραίτητη.
8. Κι αν κολλήσει κάτι στο ιατρείο;
Απαιτήστε να μάθετε αν ο παιδίατρός σας τηρεί όλα τα μέτρα και προφυλάξεις, και ασφαλώς… τηρήστε τες κι εσείς. Ο γιατρός σας γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει, και μπορείτε να ενημερωθείτε και εσείς, καθώς οι οδηγίες είναι δημόσιες στην σελίδα του ΕΟΔΥ. Αυτές είναι οι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ απαραίτητες προφυλάξεις. Σε καμία περίπτωση όμως μην αναβάλλετε, ή χειρότερα αρνηθείτε, τον εμβολιασμό του παιδιού σας.
Στην περίπτωση που το παιδί σας περνά μια ελαφρά ίωση με λίγο πυρετό κλπ, ενδέχεται ο παιδίατρός σας να επιλέξει άλλη μέθοδο φροντίδας (π.χ. υπηρεσίες τηλεϊατρικής). Επιστρέψτε στον γιατρό σας να αποφασίσει για τον καλύτερο τρόπο, ώστε με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια, να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.
9. Αντιγριπικό να κάνω στο παιδί;
Εδώ θα σταθώ για ακόμα μια φορά υπέρ του καθολικού εμβολιασμού για την γρίπη, οπότε ναι, να κάνετε.
10. Όταν βγει το εμβόλιο, να το κάνω;
Εδώ δεν βιάζομαι να απαντήσω, καθώς δεν ξέρουμε πότε θα είναι το εμβόλιο διαθέσιμο, σε ποιές ομάδες θα διατεθεί κατά προτεραιότητα, τι κόστος θα έχει για όποιον θέλει να το κάνει εκτός σειράς (και ΑΝ θα είναι δυνατόν), πόσα διαφορετικά εμβόλια θα είναι διαθέσιμα, και πού θα βρίσκεται η πανδημία τότε. Σε κάθε περίπτωση, αφού μελετήσω τότε τα στοιχεία, θα έχω μια πιο σαφή απάντηση.
Στο μεταξύ θα πρέπει να γνωρίζετε πως τουλάχιστον 3 εμβόλια είναι σε φάση δοκιμών στον άνθρωπο, με καλά αποτελέσματα ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά ερωτήματα – πόσες δόσεις, πόσο χρόνο θα προσφέρουν προστασία και σε τι βαθμό, θα καλύπτει το 100% του πληθυσμού (κάτι μάλλον αδύνατον) ή θα είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό; Οι δε υπεύθυνοι έχουν να πάρουν ακόμα δυσκολότερες αποφάσεις, όπως το “ποιός θα το πάρει πρώτος” – εδώ τα μοντέλα διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τα νούμερα στην κάθε χώρα. Όσο παράξενο κι αν σάς φαίνεται, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στην κάθε κοινότητα, μπορεί να είναι ορθότερο επιδημιολογικά να εμβολιαστούν (για παράδειγμα) “ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες πρώτα” ή “νέοι, υγιείς και παιδιά πρώτα”. Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες, αλλά το ποιός πρώτα και με ποιά σειρά καθορίζεται από επιδημιολογικά μοντέλα, που προσπαθούν να προβλέψουν σε επίπεδο κοινωνίας, με ποιόν τρόπο θα έχουμε την μικρότερη δυνατή βλάβη (νόσο, ΜΕΘ, ή θάνατο).
Κλείνοντας, να σάς προτείνω:
– Απλή χειρουργική μάσκα παντού και πάντα, σωστά τοποθετημένη
– Συχνό πλύσιμο των χεριών, και αντισηπτικό εκτός σπιτιού
– Αποφυγή σημείων που μαζεύεται πολύς κόσμος, όταν δεν είναι απαραίτητο ή υπάρχει άλλος τρόπος (π.χ. delivery super market)
– Βοηθήστε τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να αποφύγουν αυτά τα μέρη: κάντε online παραγγελίες για αυτούς, ή παραλάβετε εσείς, και δώστε τα ψώνια εσείς.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ (αλλά 2 μέτρα μακριά)