Πασίγνωστοι Ιταλικοί Οίκοι Μόδας προτίθενται να επενδύσουν στην Καστοριά

Εκεί όπου όλα έμοιαζαν γκρίζα- ίσως και μαύρα- για τον κλάδο της γουνοποιίας στην περιοχή μας, έρχεται η Ιταλική μόδα, ως από μηχανής Θεός, να δώσει μια ακτίνα ελπίδας και ανάσα προοπτικής.

 

Διάσημοι Οίκοι Μόδας της γειτονικής χώρας, με παγκόσμια εμβέλεια, brandnames που αναγνωρίζουν ακόμα και οι πιο άσχετοι με τη μόδα, προτίθενται να επεκτείνουν τα εργοστάσια παραγωγής τους στην περιοχή της Καστοριάς.

Συγκεκριμένα, oι CEO των διάσημων οίκων αναλογιζόμενοι την αξία των υπαρχουσών υποδομών (γουνοποιητικές επιχειρήσεις), τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την εμπειρία, την εχεμύθεια, την αφοσίωση και την τεχνογνωσία του ανθρώπινου δυναμικού, μετά από σοβαρές έρευνες, έχουν αρχίσει -ήδη- τις επαφές  για πιθανές συνεργασίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά ενός ποσοστού περίπου 20-30% της συνολικής παραγωγής ενδυμάτων πολυτελείας οίκων όπως οι: Gucci,  Fendi, Prada και Moschino, στην Καστοριά, είναι η αποκλειστική μετατροπή των μέχρι σήμερα γουνοποιητικών επιχειρήσεων σε βιοτεχνίες κατασκευής ενδυμάτων πολυτελείας και η διαχείριση όλων των σταδίων παραγωγής από τους διάσημους οίκους.

Βασικό κίνητρο για την απόφαση αυτή των ιταλικών οίκων μόδας είναι η χαμηλότερη φορολογία- συγκριτικά με την Ιταλία- και το χαμηλό εργατικό κόστος. Πρακτική που ακολουθούσαν κι ελληνικές επιχειρήσεις, κάποια χρόνια πριν, μεταφέροντας τα εργοστάσιά τους σε χώρες όπως η Βουλγαρία.

Το βάρος φαίνεται να πέφτει πλέον στους ιδιοκτήτες των γουνοποιητικών επιχειρήσεων για τη μεγάλη αυτή στροφή στην επαγγελματική πορεία τους. Αν είναι διαθέσιμοι, δηλαδή, να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να συνεργαστούν με διάσημους οίκους μόδας οι οποίοι θα βάλουν ξανά μπροστά τις μηχανές και θα γεμίσουν τα εργαστήρια παραγωγής. Δύσκολο βήμα και για τους γουν-εργάτες οι οποίοι εν μία νυκτί θα μετατραπούν σε ράφτες, μόδιστρους και σχεδιαστές διάσημων Brands υψηλής ραπτικής που μέχρι σήμερα έβλεπαν στα περιοδικά μόδας και το Fashion TV.

Οι πρώτες αποφάσεις αναμένονται στα τέλη Μαΐου, όταν θα λήξει η παράταση του προγράμματος συν-εργασία, το οποίο θα διατηρήσει κάποιες θέσεις εργασίας για ακόμα 2 μήνες στις επιχειρήσεις. Μέχρι εκείνη την στιγμή αναμένεται να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το εάν η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να  καταβάλει για ένα έτος τον βασικό μισθό στους εργαζομένους που θα βγουν σε αναστολή και εάν θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των επιχειρήσεων, όπως την αναστολή καταβολής επιστρεπτέων προκαταβολών, δόσεων και δανείων.

Ίσως μέχρι τότε υπάρχουν εξελίξεις και στο μέτωπο του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, το οποίο φέρεται σύμφωνα με τους ειδικούς να είναι ο βασικός παράγοντας που η γουνοποιία περνά την κρισιμότερη φάση στην σύγχρονη ιστορία της.

Εάν αλλάξουν τα πράγματα και γίνει άρση της απαγόρευσης εξαγωγών ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία από την ΕΕ,  αφήνεται να εννοηθεί πως θα επανέλθει σχεδόν αυτόματα η κερδοφορία και η ανάπτυξη στον κλάδο της γουνοποιίας, άρα:

Δε θα χρειαστεί  να ξενιτευτούν δεκάδες οικογένειες σε κάποιο νησί για σεζόν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και για να πληρωθούν πάγιοι λογαριασμοί.

Δε θα χρειαστεί να διεκδικηθούν, άμεσα τουλάχιστον, νέες επενδύσεις με μέλλον για τον τόπο, αλλά με τις συχνές πιέσεις σε υπουργικά γραφεία και τις επιδοτήσεις-ενέσεις για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις θα σύρουμε 2-3 χρόνια ακόμα, ανέμελα. Θα προλάβει να βγει στην σύνταξη σημαντικό ποσοστό από τους υπάρχοντες εργαζομένους, η ηλικία των οποίων μετρά αντίστροφα για σύνταξη, ενώ οι νεότεροι σπανίζουν.

Δε θα χρειαστεί να διαλύσουμε και τα σωματεία, προεδρεία γούνας που από εκεί που μάλωναν για το ποιο είναι το πιο ιδανικό μέρος διεξαγωγής έκθεσης γούνας, μιλάνε πλέον για μειώσεις προσωπικού, λουκέτα και απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και πιέσεις στα προαναφερθέντα κυβερνητικά γραφεία.

Δε θα χρειαστεί να έχουν αφεντικά στο κεφάλι τους οι ιδιοκτήτες γουνοποιητικών επιχειρήσεων και να αναγκαστούν να μάθουν και ιταλικά ξεχνώντας τα βασικά ρωσικά που έχουν μάθει μέχρι σήμερα.

Διχασμένοι και προβληματισμένοι φέρονται οι Καστοριανοί για την πρόθεση αυτή των ιταλικών οίκων μόδας, να δώσουν ζωή στις σκουριασμένες μηχανές ανατρέποντας ταυτόχρονα  όσα θεωρούσαμε για δεκαετίες δεδομένα και φυσιολογικά.

 

 


Καλό Μήνα!! Το παραπάνω κείμενο αποτελεί προϊόν φαντασίας και δεν έχει  σχέση με την πραγματικότητα! 

 

 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *