Πανικός για το λατομείο: Να το νοικιάσει θέλει ο Δήμος Καστοριάς – Οι έντονες αντιδράσεις

Όσο ο Δήμος Καστοριάς δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο τις φετινές γιορτές με εκδηλώσεις και νέο στολισμό που θα χαροποιήσει τους Δημότες, ένα τεράστιο θέμα έρχεται να αμαυρωσει τη λάμψη του θεάματος που θα στοιχίσει στα ταμεία του περισσότερα από 52000€. 

 

 

 -ποσού 2.200,00 για προμήθεια-αγορά υλικού κινηματογράφησης (video-spot Ραγκουτσαριών),

-ποσού 3.800,00 για τηλεοπτικές αναμεταδόσεις του ψηφιακού υλικού,

-ποσού 1.800,00 για ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις του ψηφιακού υλικού,

-ποσού 4.900,00 για ηλεκτρονικές καταχωρήσεις του ψηφιακού υλικού σε site-blogs»

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ!

 

Με λίγα λόγια, ο Δήμος Καστοριάς έρχεται να βάλει ενοικιαστήριο στο Λατομείο ακόμα και για 40 έτη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνδυασμού «Τελευταία ευκαιρία»  («για είκοσι (20) έτη με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 20 έτη, κατόπιν αιτήσεως του μισθωτή και σύμφωνης γνώμης του εκμισθωτή»)

Προσέξτε, όχι να το πουλήσει…αλλά να το νοικιάσει για 20+20 χρόνια σε ιδιώτη, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει. Μια τεράστια δέσμευση για τις επόμενες 10 δημοτικές αρχές, αν εξακολουθεί να υφίσταται Δήμος δηλαδή μέχρι τότε.

«Νοικοκύρεμα» το χαρακτηρίζουν κάποια τοπικά δημοσιεύματα, την στιγμή που υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από Δήμαρχο Άργους Ορεστικού, Νεστορίου και την αντιπολίτευση Δήμου Καστοριάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καστοριάς, κ. Δημήτρης Σαββόπουλος, σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, φέρεται ανοιχτός σε προτάσεις, με κύριο στόχο να διασφαλιστεί η ορθή εξέλιξη των έργων που έχουν προγραμματιστεί στην περιφέρεια και χρειάζονται ενεργό το Λατομείο (πχ Σήραγγα Κλεισούρας).

 

 

Συγκεκριμένα οι ανακοινώσεις που εστάλησαν:

 

 

Η επιστολή του Δημάρχου Άργους Ορεστικού, κ. Πάνου Κεπαπτσόγλου:

ΘΕΜΑ: «Σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης»

Κύριοι,

με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, περί εκμίσθωσης του μοναδικού αδειοδοτημένου λατομείου στο Νομό Καστοριάς, αλλά και τις επανειλημμένες κατ’ ιδίαν συζητήσεις μου με τον Δήμο Καστοριάς και τη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία «ΜΑΚΕΔΝΟΣ Α.Ε.» από τον Φεβρουάριο του 2020 για την εξεύρεση λύσης και την επαναλειτουργία του λατομείου, σας καλώ να συμφωνήσουμε από κοινού στη σύσταση επιχείρησης, σύμφωνα με το άρθρο 265 του Ν. 3463/2006 (N. 3463   (ΦΕΚ 114/8.6.2006 τεύχος Α’) Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Θεωρώ ότι πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε αυτή η επιχείρηση να συνεχίσει να στηρίζει τόσο τους ΟΤΑ Α και Β βαθμού, όσο και τους εργολάβους – εργολήπτες – κατασκευαστές – προμηθευτές, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Η προωθούμενη λύση της εκμίσθωσης του λατομείου νομοτελειακά θα καταλήξει στον έλεγχο και το πατρονάρισμα όλων των δημοπρασιών για την κατασκευή των έργων και προμηθειών, αφού η τιμολογιακή πολιτική του ιδιώτη θα είναι κατά το δοκούν.

Σας καλώ να αναλογιστείτε το διακύβευμα της εκμίσθωσης του λατομείου σε ιδιώτη και να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων

 

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος

Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου


Αξίζει να σημειώσουμε πως σε ραδιοφωνική του συνένετευξη ο Δήμαρχος Καστοριάς χαρακτήρισε πολιτικό ατόπημα την επιστολή αυτή και προσπαθώντας να περιορίσει στα του Δήμου του τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού, ανέφερε ότι θα μπορούσε πχ να στείλει  μια επιστολή στην οποία θα ζητούσε να συσταθεί μια  διαδημοτική επιχείρηση για την εκμετάλλευση της Εμποροπανήγυρης του Άργους και των Λουτρών Αμμουδάρας…. 

Και να αναρωτηθούμε εδω, πότε άραγε θα καταλάβουμε στον τόπο αυτό -με τη μεγαλύτερη ανεργία και το δυσοίωνο μέλλον – πως δεν υπάρχουν δικά μου, δικά σου και ανάγκες για απόδειξη  ποιος κάνει κουμάντο και που…Ότι το κοινό συμφέρον, δηλαδή, δεν έχει σύνορα και σε ένα τόσο μεγάλο θέμα που αφορά έργα που γίνονται σε όλο το Νομό, εκτός από Δημάρχους κι άλλους εκλεγμένους με Σύμβαση ΙΔΟΧ (τετραετίας),  έχουν κάποιο λόγο όλοι οι πολίτες που τα πληρώνουν, τα πλήρωναν και θα τα πληρώνουν

Όπως και τα αποτελέσματα κακοδιοικήσεων…

Η αντιπολίτευση του Δήμου Καστοριάς αντέδρασε κάπως έτσι…
Η ομάδα της κας Σπύρου με τον κ. Γεώργιο Μόσχο:

 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Θέμα: Λατομείο

 

 

Αγαπητοί μας συνδημότες, η παράταξη μας σας έχει εκφράσει ήδη εδώ και καιρό τις ανησυχίες της για την τύχη του Λατομείου της επιχείρησης Μακεδνός Α.Ε του Δήμου Καστοριάς.

Έπειτα από αλλεπάλληλες τοποθετήσεις μας τόσο σε Δημοτικά Συμβούλια, όσο και σε τοπικά ΜΜΕ, με σκοπό να λάβουμε κάποιες απαντήσεις σχετικά με το πότε και πώς θα λειτουργήσει, το μόνο που λάβαμε ήταν ψέματα και ειρωνίες από το πρόσωπο του Δημάρχου.

Έναν χρόνο μετά οι φόβοι μας δυστυχώς επαληθεύονται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ο Δήμαρχος δίχως καμιά ενημέρωση έχει λάβει την απόφαση να «ξεπουλήσει» την Δημοτική περιουσία εκμισθώνοντας την έναντι του ποσού των € 50,000 έως € 60,000 ανά έτος σε ιδιώτη. Μια περιουσία της οποίας η αξία είναι πολύ μεγαλύτερη και της οποίας η παραγωγή την δεδομένη στιγμή θα εκτοξευθεί μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί.

Απαιτούμε από τον Δήμαρχο να απολογηθεί δημόσια για την καταστροφική του αυτή απόφαση όταν οι εναλλακτικές που έχει μπροστά του είναι επικερδέστερες. Ας μην ξεχνάμε την σοβαρότατη πρόταση του κ. Κεπαπτσόγλου την οποία δεν δέχθηκε καν να συζητήσει. Η συμπεριφορά του αυτή δεν παύει να γεννά απορίες και να μας βάζει σε σκέψεις που αποτελούν σκάνδαλο.

Απαιτούμε διαφάνεια, και προτείνουμε στο ΔΣ της Μακεδνός να μην ψηφίσει αυτούς τους όρους σε καμία περίπτωση!!!! Αυτό δεν πρέπει να περάσει! Η περιουσία του Δήμου είναι σημαντικό να μένει στα χέρια του και να αξιοποιείται στο έπακρο.

Από την μεριά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να εμποδίσουμε την απόφαση αυτή και προτείνουμε να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας.

 

 

Με εκτίμηση η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σπύρου Αικατερίνη

Με τιμή ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής δημοτικής παράταξης Μόσχος Γεώργιος.

 

 


 

Επίσης διαβάσαμε την πρόταση του κ. Ταμήλια και της ομάδας του:

 


Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσκληση της Μακεδνός  ΑΕ με αριθ. πρωτ.  154/2020/30-11-2020 προς το ΔΣ της εταιρείας, που αφορά:

  • στην εκμίσθωση του λατομείου «για είκοσι (20) έτη με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 20 έτη, κατόπιν αιτήσεως του μισθωτή και σύμφωνης γνώμης του εκμισθωτή»
  • καθώς και τους όρους εκμίσθωσης που περιγράφονται στη διακήρυξη της δημοπρασίας

εκφράζουμε τη διαφωνία του συνδυασμού μας

και προτείνουμε

 τη μετατροπή του από μονοπρόσωπη σε πολυμετοχική ΑΕ.

καθώς

  • στην πολυμετοχική ΑΕ εκτός του Δήμου Καστοριάς θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής του Δήμου Άργους Ορεστικού, του Δήμου Νεστορίου καθώς και τις Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
  • μια διαδημοτική επιχείρηση θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιφέρειά μας!

 

Επειδή: όταν έχεις μία κότα που μπορεί να γεννά χρυσά αυγά δεν τρως επ’ ουδενί την κότα.


 

 

Το μέλλον προβλέπεται μακρύ στο θέμα αυτό που μόνο εύκολο δεν είναι και απαιτεί χειρισμούς από γνώστες του αντικειμένου με αποδείξεις.

Καταγραφή της κατάστασης, του προβλήματος, καταμερισμός ευθυνών για τα υπάρχοντα δεδομένα, συζήτηση όλων των εφικτών λύσεων και προτάσεων, στήριξη, απόφαση με γνώμονα το κοινό συμφέρον. 

 

 

Έως τότε ας απολαύσουμε τη λάμψη των λαμπακίων στα δέντρα της παραλίας.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *