Ολάντ σε Τσίπρα: Η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα

Στη στενή σχέση των δύο λαών αναφέρθηκε εκτενώς ο Φρανσουά Ολάντ κατά την συνάντησή του με τον Αλεξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. «Εχουμε κοινή προσέγγιση για το πώς πρέπει να είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη» σημείωσε.

«Ξέρω τι υπέστη ο ελληνικός λαός. Χρειάζεται κουράγιο και θάρρος για να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη. Κυρίως όμως να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης».

«Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας όπως και σε όλη την ιστορία μας. Γαλλία και Ελλάδα έχουν κοινές αξίες. Μετά την κρίσιμη φάση τη σύναψη της συμφωνίας 13ης Ιουλίου η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα για να τη στηρίζει».

Ο Φρανοσυά Ολάντα αναφέρθηκε και στο προσφυγικό θέμα. «Πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά και αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που υποδέχεται αυτούς τους ανθρώπους. Η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα σε αυτή τη δοκιμασία. Είναι θέμα ανθρωπιάς και ασφάλειας».

«Ηρθα με γάλλους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν. Η αλληλεγγύη και η στήριξη δεν είναι μόνο λόγια αλλά και πράξεις».

«Πέρα από τη δημοσιονομική πειθαρχία η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα κοινό νόμισμα, είναι κοινές αξίες. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε.

«Υπενθυμίζω ότι την πρώτη φορά που προτάθηκε στην Ελλάδα να μπει Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν το 1963 όταν ήρθε στην Αθήνα ο στρατηγός Ντε Γκολ».

Τέλος ο γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο τραγικό δυστύχημα που συνέβη σήμερα Παρασκευή στη Γαλλία εκφράζοντας τη θλίψη του. «Η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ θα ήταν πλήρης αν δεν είχε συμβεί ένα τραγικό δυστύχημα στη Γαλλία με 45 θύματα. Είμαστε θλιμένοι γι’ αυτό που συνέβη στη Γαλλία» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη», ενώ στάθηκε στην χθεσινή δήλωση του Φρανσουά Ολάντ «τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και τι η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα» επιβεβαιώνοντας και αυτός τις στενές σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές και αξίες. Οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους… Να δώσουμε αυτόν το δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές» σημείωσε ο ελληνας Πρωθυπουργός.

Ελληνογαλλική διακήρυξη συνεργασίας θα υπογράψουν Τσίπρας και Ολάντ

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υπογράψουν την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η διακήρυξη αυτή θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

  • Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.
  • Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.
  • Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.
  • Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.
  • Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

tovima.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *