Ο στρατός στην Καστοριά

Ο στρατός στην Καστοριά παραμένει μια πληγή ανοικτή εδώ και χρόνια. Κάθε κυβέρνηση υπόσχεται και κάτι το διαφορετικό και δυστυχώς   χρόνο με τον χρόνο η δύναμη του στρατού μειώνεται δραματικά στην περιοχή μας αντί να αυξάνεται, όπως σε περιοχές του Έβρου, των νησιών ακόμα και περιοχών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η Καστοριά είναι ένα μέρος στο γεωγραφικό χάρτη που μόνο και μόνο που συνορεύει με την Αλβανία θα έπρεπε να διαθέτει μεγάλο και μόνιμο αριθμό στρατού με πλήρη επάνδρωση των φυλακίων.

Δύναμη:

Η αποδυνάμωση του στρατού έχει επέλθει σε απελπιστικά νούμερα που ακόμα και ιστορικά να το πάρουμε φαίνεται το μέγεθος της αποδυνάμωσης. Από το καμάρι της 15ης Μεραρχίας που μέχρι και τεθωρακισμένα είχαμε, φτάσαμε την 1η Απριλίου του 1998 στην 15η Ταξιαρχία και τώρα τα τελευταία 2 χρόνια στο απλό Σύνταγμα, που απλά τροφοδοτεί 2 με 4 φυλάκια με άκρως ελλιπή αριθμό δύναμης (4 φαντάρους για κάθε φυλάκιο περίπου) και 10 με 20 ευνοημένους Καστοριανούς φαντάρους στο Σύνταγμα, τη Λέσχη και το Πρατήριο Καστοριάς.

ΕΚΕ:

Εκτός της αναγκαίας γεωγραφικής και μόνο ύπαρξης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή μας, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για την οικονομία της πόλης. Ακόμα και με την παρουσία στρατιωτών που έρχονται περίπου μία φορά τους δυο μήνες στο  585 Μ/Π  Τ.Π. στρατόπεδο «Καραγεωργίου» στο άργος Ορεστικό, για την εκπαίδευση οπλιτών (ΕΚΕ – χειριστών όλμων & χειριστών ΑΤ), έχει φανερό αντίκτυπο όχι μόνο στο Άργος Ορεστικό, αλλά γενικότερα στην πόλη της Καστοριάς.

Η τελευταία δύναμη οπλιτών για την εκπαίδευσή τους τον Μήνα Οκτώβριο, ανήλθε στα 249 άτομα εκ των οποίων τα 150 κάθε μέρα για έναν μήνα είχαν έξοδο. Η έξοδος των φαντάρων και μόνο έκανε αισθητή την παρουσία σε όλους μας. Μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης γεμάτα, λεωφορεία και μέσα μεταφοράς να λειτουργούν με αυξημένη κίνηση, όπως και ορισμένη κίνηση στα ξενοδοχεία της περιοχής κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Οφέλη:

Το κακό είναι ότι αυτό γίνεται μια φορά στους δυο μήνες και με μικρότερο συνήθως αριθμό εκπαιδευομένων. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε σαν Καστοριανοί πως πέρα από τα τμήματα ΤΕΙ ακόμα και ΑΕΙ που περιμέναμε, ο στρατός μπορεί να μας προσφέρει πολλά παραπάνω σε πολλούς τομείς όπως την αίσθηση ασφάλειας της περιοχής, αλλά και την οικονομική ενίσχυση του τόπου μας. Γιατί μια μόνιμη στρατιωτική δύναμη μπορεί να αποφέρει πολλά στο Νομό μας. Επίσης δεν είναι μόνο οι φαντάροι που χρειαζόμαστε, αλλά και τα στελέχη. Ακόμα και στα ΣΟΑ (Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών)  που μένουν κάποιοι Αξιωματικοί, οι υπόλοιποι Υπαξιωματικοί θα πρέπει να νοικιάσουν κάπου για να μείνουν, αλλά όλοι μαζί Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί, με τις οικογένειες τους και μόνο που θα ζούνε στην Καστοριά, θα βγαίνουν, θα ψωνίζουν, θα τρώνε, θα πίνουν, θα ταξιδεύουν, θα στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία μας, τα φροντιστήρια, τα γυμναστήρια και πολλά μα πολλά ακόμα που λίγο πολύ όλοι μας γνωρίζουμε και μπορούμε να φανταστούμε.

Λύση:

Δυστυχώς έχουμε μάθει σαν Καστοριανοί να μας φταίνε πάντα οι άλλοι και πάντα να ρίχνουμε την ευθύνη στις κυβερνήσεις, τους τοπικούς παράγοντες και τον ανάδρομο Ερμή. Πάντα διαμαρτυρόμαστε για μια στιγμή και πάντα εκ των υστέρων (αφού έχει χαθεί και κάτι όπως ένα τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ, η Μεραρχία, η Ταξιαρχία, η Γούνα κτλ). Αν ένα μέρος του τόπου μας ήταν πιο ενεργό και διεκδικούσε δυναμικά κάποια πράγματα τότε η όμορφη πόλη μας θα είχε μια καλή οικονομική βάση και με τον Τουρισμό και το Εμπόριο θα την εκτόξευαν σε μια από τις καλύτερα οικονομικά πόλεις στην Ελλάδα.

Όλα τα έχουμε…όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε με όρεξη, πάθος και συντονισμό.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *