O Δήμος Τρικκαίων χαρίζει 8.613 κιτ ρομποτικής σε 1821 σχολεία της χώρας

Δήμος Τρικκαίων για ακόμη μια φορά πρωτοπορεί και μας βάζει τα γυαλιά με τη δράση του καθώς εισάγει ψηφιακό πρόγραμμα για μαθητές  όλης της χώρας μέσω της εκμάθησης ρομποτικής, μηχανικής και προγραμματισμού!

8.613 ΚΙΤ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΣΕ 1821 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ “ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”

8.613 κιτ ρομποτικής σε 1821 σχολεία σε όλη τη χώρα με προϋπολογισμό 1.821.000 είναι η πρωτοβουλία που “ξεκινά για να φέρει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και εκπαίδευσης σε σχολεία όλων των Δήμων της χώρας”, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, που είχε υποβάλλει τη σχετική πρόταση.

Το έργο έχει τον  τίτλο «Μικρή Επανάσταση στην εκπαίδευση: Αναδεικνύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των Ελλήνων του Αύριο…» και αφορά σε εκπαίδευση μαθητών/τριών σε  ρομποτική, μηχανική και προγραμματισμό. Η σύμβαση προβλέπει την παροχή των 8.613 κιτ ρομποτικής το επόμενο τρίμηνο σε 1821 σχολεία (1.050 από την Α΄θμια Εκπαίδευση, 771 από τη Β΄θμια και όλα τα Ειδικά Σχολεία).

Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων που προτάθηκε κατά την επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κ. Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη στα Τρίκαλα τον Ιούνιο του 2020.

Ακολούθησε συνεργασία για εξειδίκευση των στόχων, το πρόγραμμα υποβλήθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η ΕΕΤΑΑ υλοποίησε τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες και η ανάδοχος εταιρεία Cosmote ξεκινά την προμήθεια και την διανομή των κιτ ρομποτικής.

Ζ. ΜΑΚΡΗ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή χαρακτήρισε τη δράση του Δήμου Τρικκαίων ως “ώριμη” και ως “εξαιρετικά καινοτόμα”, τονίζοντας ότι “καλωσορίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, που δίνουν καινοτόμα και σύγχρονη κατεύθυνση στην εκπαίδευση”. Επεσήμανε ότι  είναι δράση συμπληρωματική προς το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο, “με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει εξασφαλίσει 30 εκατ. € για 177.000 κιτ ρομποτικής σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια”.

Αφού απηύθυνε θερμότατες ευχαριστίες για την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στη σημασία των συγκεκριμένων “χρήσιμων ενεργειών από φορείς” και τόνισε τη σημασία τους και την προσφορά τους “στην εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και στις ψηφιακές δεξιότητες που, με τα βραβευμένα Εργαστήρια Δεξιοτήτων έχουμε υιοθετήσει ως Υπουργείο Παιδείας”.

Μάλιστα έδωσε έμφαση στη  δεύτερη κατά σειρά χρονιά, κατά την οποία λειτουργούν τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, δίνοντας προτεραιότητα στον ψηφιακό εγγραματισμό. Και τόνισε ότι λόγω ακριβώς της λειτουργίας των Εργαστηρίων, τα κιτ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως μόλις παραδοθούν

Δ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΟΧΗ  

“Η Ελλάδα αλλάζει εποχή” με την πρωτοβουλία που “ξεκινά για να φέρει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και εκπαίδευσης σε σχολεία όλων των Δήμων της χώρας”, τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Εκθειάζοντας την “πολύ καλή συνεργασία” με την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Ζέττα Μακρή, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν άμεσος και επίσημος προάγγελος της ανάλογης πρωτοβουλίας του Υπουργείου Παιδείας για την παροχή κιτ ρομποτικής και την εξάπλωση της δράσης. Επεσήμανε ακόμη, ότι στόχος είναι, να φτάσουν τα κιτ στα σχολεία, αλλά και να εκπαιδευθούν δάσκαλοι και καθηγητές για να μεταδώσουν αυτή τη γνώση. Εξήρε, επίσης, τον ρόλο της ΕΕΤΑΑ, ως φορέα που “αγκαλιάζει το σύνολο Δήμων”, για τη συμβολή της στο ξεπέρασμα δυσκολιών και στην υλοποίηση του διαγωνισμού, προκειμένου τα κιτ ρομποτικής να βρίσκονται στα σχολεία το επόμενο τρίμηνο.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

– Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.821.000 €

– Εντάσσονται συνολικά 1821 σχολεία (1.050 από την Α΄θμια Εκπαίδευση, 771 από τη Β΄θμια και όλα τα Ειδικά Σχολεία). Τα κριτήρια θα αποτελέσουν αντικείμενο συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας.

– Κινητοποιούνται 50.000 περίπου μαθητές/τριες

– Συνεργάζονται 4.200 εκπαιδευτικοί

– Διεξάγεται 1 εθνικός και 13 περιφερειακοί διαγωνισμοί σε θέματα σχετικά με το έργο και την Επανάσταση

– Συμπράττουν, ο Δήμος Τρικκαίων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η ΕΕΤΑΑ και η e-trikala ΑΕ

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

1. Το πρόγραμμα αφορά σε εκπαίδευση στη ρομποτική, τη μηχανική και τον προγραμματισμό, με χρήση ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων (kit ρομποτικής).
2. Οι μαθητές/τριες εισάγονται στην έννοια της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου για να διευκολυνθεί η «ένταξή» τους σε έναν ψηφιακό κόσμο που αλλάζει ταχύτατα.
3. Το έργο αποτελείται από δύο υποέργα:

Α. Προμήθεια Εκπαιδευτικών Κιτ (Εξοπλισμού) με δομικά στοιχεία τύπου Micro:Bit, το οποίο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

Β. Σχεδιασμός & Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού – Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών – Διοργάνωση Περιφερειακών & Εθνικού Διαγωνισμού Ρομποτικής – Δράσεις Επικοινωνίας – σε φάση σχεδιασμού

1. Σε κάθε σχολείο προτείνεται η ίδρυση 3-6 ομάδων που θα εργαστούν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών  τους
2. Προβλέπεται υποστήριξη και εκπαιδευτικά πακέτα για τους εκπαιδευτικούς και υλικό για μαθητές/τριες
3. Πραγματοποιούνται webinars για τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας για τα κιτ ρομποτικής.
4. Πραγματοποιούνται 13 περιφερειακοί διαγωνισμοί ρομποτικής και ένας εθνικός διαγωνισμός το διάστημα Μάρτιος – Μάιος του 2024.
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:

Comments

comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *