Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας – Τι πρέπει και τι μπορεί να διεκδικήσει η Καστοριά
Από οκτώ σχολές και τριάντα τμήματα θα αποτελείται το νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας που θα προκύψει από την συγχώνευση του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ της ακριτικής περιοχής, σύμφωνα με την απόφαση της κοινής επιτροπής των δύο ιδρυμάτων που ανακοινώθηκε πρόσφατα!
Η Καστοριά παρουσιάζεται για ακόμα μία φορά «φτωχός συγγενής» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με εμφανή την αδικία στον προγραμματισμό, συγκρινόμενη μόνο με την πόλη των Γρεβενών.
Ειδικότερα για την πόλη μας προτείνεται η λειτουργία των εξής τμημάτων:
Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης Καστοριά 100
Τμήμα Πληροφορικής Καστοριά 150
Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριά 100
Τμήμα Δημοσιογραφίας Καστοριά 0
Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε πως η έναρξη της λειτουργίας της σχολής Δημοσιογραφίας προβλέπεται για το 2021…αν κι εφόσον, φυσικά, όλα πάνε κατ’ευχήν!
Συνεπώς, μπορούμε να μιλάμε για ένα πλήθος 350 νέων φοιτητών – ετησίως- στην πόλη μας.
Μία πρόταση σχεδόν αστεία αν πρέπει να υπολογίσουμε ως αναβάθμιση (στον οικονομικό τομέα), την στιγμή που πέρσι τα 3 σε λειτουργία τμήματα της πόλης μας μπορούσαν να δεχτούν 329 νέους σπουδαστές!
Οφείλουμε να δηλώνουμε ευχαριστημένοι με την εξέλιξη των 21 επιπλέον φοιτητών; Την στιγμή που η Κοζάνη θα δέχεται χιλιάδες;
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, παρουσία όλων των τοπικών φορέων του Νομού, εκφράστηκε σχεδόν ομόφωνα η δυσαρέσκεια στην άδικη απόφαση για την περιοχή της Καστοριάς.
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καστοριάς, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου δήλωσε:
«Πιστεύω πως πρέπει να κατοχυρώσουμε και να αναβαθμίσουμε σε πανεπιστημιακά τα τρία τμήματα ΤΕΙ που λειτουργούν στην Καστοριά και να διεκδικήσουμε την ίδρυση και ενός τέταρτου πανεπιστημιακού τμήματος.»
Η κα Τελιγιορίδου δηλώνει αδιαπραγμάτευτη την κατοχύρωση και αναβάθμιση των 3 υπαρχόντων τμημάτων και ρεαλιστική την ίδρυση -για αρχή τουλάχιστον- μιας ισχυρής σχολής Θετικών Επιστημών, η οποία θα μπορέσει να έχει διάρκεια στο μέλλον.
Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η τελική πρόταση των φορέων της περιοχής μας πρέπει να είναι επηρεασμένη από ρεαλιστικά στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψιν τις υπάρχουσες συνθήκες.
Το Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καταρχάς, θα πρέπει να πείσει το Υπουργείο πως αξίζει την επένδυση κονδυλίων.
Μην ξεχνάμε πως αποτελεί μία από τις τελευταίες επιλογές των μαθητών τα τελευταία χρόνια και πιθανότερο σενάριο μέχρι τώρα θα φάνταζε η κατάργηση τμημάτων και η συγχώνευσή του με ένα Ισχυρό γειτονικό Ίδρυμα ΑΕΙ, παρά η προσπάθεια για αναβάθμισή του.
Ίσως στοίχημα των φορέων θα έπρεπε να είναι η έλευση αρκετών περισσότερων νέων φοιτητών που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Άλλωστε αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί αυτό είναι που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει για το καλό της περιοχής μας.
Έτσι, η φαινομενικά συντηρητική πρόταση για μία μόνο νέα σχολή τουλάχιστον δεν στηρίζεται σε μεγάλα λόγια και υποσχέσεις για ξαφνική μετατροπή της Καστοριάς σε πανεπιστημιούπολη, αλλά βάζει τις βάσεις για κάτι σταθερό, ίσως και με προοπτικές (αν εξελιχθούν τα πράγματα καλά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας γενικά).
Μας αρκεί; Όλοι θέλουμε τα περισσότερα αλλά, ας είμαστε ρεαλιστές και ας ακολουθήσουμε το γνωστό ρητό «Κάλλιο 5 και στο χέρι….» Πόσες φορές στο παρελθόν χάσαμε και τα λίγα ζητώντας πολλά;
Στο χέρι μας είναι να βελτιώσουμε τη θέση στην οποία έχουμε έρθει με δικούς μας λάθος χειρισμούς τις τελευταίες δεκαετίες…
Γιατί αν είχαμε επενδύσει και στην Παιδεία όταν η οικονομία μας βασιζόταν αποκλειστικά στη Γουνοποιία, ίσως τα πράγματα ήταν αλλιώς σήμερα…
Χρυσούλα Κυρατζή